HTML

Kína

Ez az fiúk, először mindig a lámpát! :-)

Friss topikok

  • Fearless: Köszönöm! El is indulok ezen az úton! (2012.09.08. 22:44) Kína, ahol soha semmi nem változik
  • tafinaf: Szervusz Apeiron! Köszönöm a baráti szavakat. Nézd, mindent folyamatában kell nézni és rendszerben... (2011.08.17. 00:05) A Nyugat nyugatja
  • tafinaf: Na jó, de nem mindegy, ki MIT halmoz fel. Menj el Kínába, és nézz körül nyitott szemmel. Mi nem ad... (2010.11.11. 02:12) R-eset
  • tafinaf: En sajnos nem tudok ebben a kerdesben segiteni. Esetleg a blogot olvasok kozott lehet valaki, aki ... (2010.06.24. 10:27) Szótár, magyar
  • tafinaf: Persze, szivesen... amit publikusan is tudok mondani, az a TOR project (guglizd meg), azzal ha las... (2010.04.08. 17:42) Ébresztő

Linkblog

Kínáról, magyarok között szabadon

2009.06.02. 13:36 tafinaf

Status

Egy kis update, mi is tortenik Kinaval kapcsolatban, Benoe szemszogbol nezve a dolgokat.

Kemenyvonal, minden szinten. Ugy nez ki, ez most az uj ritmus, erre kell (inkabb "lehet") tancolni. Szoritasok itt, ott, amott, mindenhol, ahol csak lehet. Paranoia fullspeed, ultranancionalizmus ujbol, kacerkodas a lehetetlennel, butasag a kobon.

Erdekes lesz majd kesobb visszanezni, hogy ez egy ideiglenes valtozas csak (evfordulok, Kina "integracioja" a vilagba, gyermekbetegsegek, vilaggazdasag, vilagpolitika, stb), vagy egy hosszabb "bezarkozasi" folyamat resze-e. Kina MINDIG fenntartja maganak a lehetoseget, hogy a kapukat bezarja, es "mi itt, ti ott" (ld. Kinai Nagy Fal) jatekot uzzon. Magyaran a kinai ko-operacio a nagyvilaggal nem egy termeszetes jelenseg: mestersegesen van fenntartva, es barmelyik pillanatban osszeomolhat, mert nincs filozofiailag szilard alapon.

A naiv kulfoldiek bearamlasa valamelyest merseklodott, de meg mindig lehet latni totalisan amator befektetoket, akik szeles vigyorral, es a kinai helyzet ismerete nelkul szorjak a penzuket Kinaban. Kinaikent orom ezt nezni, persze, de ha az ember kicsit a kulfoldiek erdekeit is figyelembe szeretne venni, akkor szomoru a kep.

Kismagyarok szethuzasa tekinteteben semmi valtozas, tovabbra is megy a kispalyas gittegyletesdi. A jo partallami idok Ludas Matyijara emlekezteto sztorik jonnek csak, lasd magyar narancs, zold is, savanyu is, de a MIENK. Megy az allami penzek herdalasa gondolkodas nelkul, a Kinaban elo magyarok bevonasa nelkul (vagy "szigoruan megtervezett bevonasaval"). Es a regi vonal folytatasa, (ipari es nem ipari) kemek, csalok, ugyeskedok, stb randalirozasa Kinaban, szedik aldozataikat, ahol tudjak. Meg szerencse, hogy eleve kevesen vagyunk magyarok, igy az, hogy ez a troger nepseg lejaratja kis hazankat, szerencsere nem hagy mely nyomot Kinan.

Ugy is mondhatnam, hogy "helyzet valtozatlan", de nem igaz: ha javulast, jobbulast nem is lehet eszrevenni, azert a kinai paranoia terjedeset viszont igen. Szerencsere akiknek ez nem tetszik, mindig van kiut, tehat senki nincs rakenyszeritve, hogy tangozzon, ha nem akar.

Akit esetleg vitorlashajok erdekelnek, szoljon :-)

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kina.blog.hu/api/trackback/id/tr991159033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mackensen 2009.06.14. 17:14:42

Rég nem jártam erre. Örülök, hogy még mindíg írkálsz. Elég fura, hogy egy ilyen "jó nevű" blogba nem irogatnak. Lehet fel kéne dobni valamivel:)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.06.14. 23:30:48

Haho, orulok, hogy visszaneztel! Valoban pang az egesz Kina kerdes, nem csak itt, mindenutt (vagy szolj, ha nem igy lenne szerinted). Ennek tobb oka is lehet, vegulis engem sem nem zavar, sem nem erdekel nagyon ez a kerdeskor.

Amikor es amit tudok, szivesen megosztok barkivel, nekem ez a filozofiam.

Most csak azert, hogy par idegbeteg idejojjon ujjgyakorlatra, nem fogok provokativ dolgokat irni... Kina olyan, amilyen, sok ujat/okosat nem nagyon lehet rola mondani ugysem. ;-)

mackensen 2009.07.02. 20:04:16

Ahogy látom az olimpia lejárta óta ritkán kerül Kína a hírekbe. Max. bulvárhírek formájában, szűrik a pronót, megeszik a kutyákat, megveszik a hummert stb.
Nem tudom, hogy ott helyben mi látszik a dologból de a hírek szerint ők másznak ki leghamarabb a válságból. Ez mindenképpen figyelemre méltó teljesítmény.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.07.03. 14:47:21

Jól látod. A Nyugat (ahonnan a hírek hozzád valószínűleg eljutnak) most a saját gondjaival van elfoglalva, kisebb gondjuk is nagyobb, minthogy a kínaiakkal szórakozzanak (akik el kell ismerni, könnyű préda az újságíróknak, mert tobzódni lehet a hülyébbnél hülyébb dolgokban). Persze a havi adagot így is megkapja Kína, de hát csak maguknak köszönhetik, mert amíg nem hajlandók a világközösségben egyenrangú (!) partnerként résztvenni, hanem mindig azt hiszik, hogy majd őrájuk más szabályok vonatkoznak, addig marad a status quo: ők szórakoznak a Nyugattal, a Nyugat meg mutatja nekik a tükröt: "EKKORA barom vagy, fiam. Nézd meg magad a tükörben." Ez a játék megy általában, csak most épp vagy egy Amerikából indult "krízis", aminek van egy lefutási ideje, és most senkit nem érdekel, mi van Kínában.

PONT EZÉRT tűnhet páraknak úgy, hogy Kína mászkál kifele valamiből. Mászkál a fenéket. Semmi nem változott, előnyére biztosan nem. Több rendőr az utcán, az igen. Ellenőrzés mindenhol, az is. Bekeményítés minden fronton? Az is. Korrupció ugyanúgy virágzik, sőt? Persze. Kérem szépen, "business as usual", semmi változás nincs, nem is lehet egyébként, mert mitől lenne. Belső erők elfojtva/megfélemlítve/sakkbantartva, külső erőkre meg JUSZT SEM változik Kína.

Nincs itt semmilyen "teljesítményről" szó. Viszont azt már most leszögezném, hogy te nem tudod, mi történik az IGAZI Kínában. Nem is tudhatod, hisz az újságírókat nem engedik SZABADON dolgozni. Kínában nem létezik olyan, hogy free press, innentől kezdve BÁRMILYEN hírt hallasz onnan, az vagy igaz, vagy sem. Ha nem akarod az idődet pocsékolni, ne is olvass el Kínával kapcsolatos híreket, mert felesleges. Ha kínai forrásból jött, akkor ócska propaganda Pekingből. Ha kívülről, akkor meg biztos igaz, de ki tudja. Rendes, korrekt tényfeltáró zsurnalisztát nem engednek be Kínába.

Ha tényleg érdekel Kína, az egyetlen módszer az, hogy odamész és megnézed saját szemmel. Más módszer nincs. Még olyanokkal sem érdemes beszélni, mint én pl, mert én is nyilván egy teljesen más Kínát láttam-tapasztaltam meg 1992 óta, mint mások. Érdekességnek, poénnak elmegy (azért csináltam én is az azsianet-et), de sok értelme nincs egy Kínányi országról bármit is mondani. Minden igaz, és az ellenkezője is.

Mindenesetre ha jól esik, hidd azt, hogy Kína az amerikaiak válságából előbb "mászik ki". Nem így van, de ha jól esik... akkor már megérte hinni az ilyen balgaságokban. Mint pl abban is, hogy Kína fejlődik. Frászt. Két lépés előre, két lépés hátra (jobb esetben). Majd akkor fog Kína fejlődni, idézőjel nélkül, ha lesz pl free press. Valaki szóljon majd nekem, ha ez megtörténik, mert addig okosabb dolgokkal foglalkozom :-)

mackensen 2009.07.08. 11:26:25

Ha annyira xar ott a helyzet, nem értem miért kínozod magad, hogy ott élsz.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.07.09. 00:57:02

Mackensen, kinek cimezted ezt? (FYI: nem tudod, ki hol el, es ez igy van jol...) De tegyuk fel, hogy a) valahol xar a "helyzet", es valaki ott el, ahol ez a feltetelezett xar helyzet van: kovetkezik-e ebbol logikusan az, hogy az illeto kinoztatik? :-)

Maradjunk annyiban, hogy ennek a mondatnak, amit irtal, se fule, se farka. A helyzet nem "xar", hanem olyan, amilyen; az emberek a Fold nevu bolygon elnek, mobilisak; es az okos ember soha, sehol nem szenved (nem lehet "kinozni"). Szoval nyugi, minden kerek es minden rendben van. Csak Kina nem "fejlodik", hiaba is tunik ugy par hotshot, tapasztalatlan ujsagiro-palantanak...

_puma_ 2009.07.29. 13:28:34

"azért csináltam én is az azsianet-et"

A felreertes elkerulese vegett: Benoe, az azsianet-et nem te csinaltad.

A kopiajat, az azsianet.com-ot viszont nyugodtan felvallalhatod :)

Udv,
puma

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.07.29. 14:48:01

Pontosan a felreertes elkerulese vegett: az azsianetet valoban en csinaltam. Az azsia.net (olvassunk figyelmesen) valoban nem az en munkam, nem is adnam a nevemet melle. Az azsianet.com-ot nem hivnam az azsia.net "kopiaja"-nak, mert alapvetoen mas vilagnezettel jott letre: az azsianet.com ugyanis 100%-osan cenzuramentes, mig az azsia.net egy kis gittegylet sajat, cenzurazott jateka. Ne keverjuk a szezont a fazonnal :-)

_puma_ 2009.07.29. 16:44:54

@tafinaf: benoe, pontosan tudod, mirol van szo. de ha gondolod, add a hulyet.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.07.29. 17:39:42

Valoban, en tudok pontosan olvasni, irni, nem ugy, mint egyesek. Masok sertegeteset pedig meghagyom azoknak, akiket errol lehet felismerni. Ha olvasasi/megertesi gondok lennenek, ajanlom a megfelelo szakorvoshoz valo fordulast, nekem erre vonatkozo kepesitesem nincs.

Ha nem hiszed (persze jonak beszelek, hisz pont az azsia.net egyik cenzora a "puma" becenev alol irogato emberke), probald ki. Probalj (valaki) egy azsia.net-en megjelent barmihez hozzaszolni, ha tortenetesen a velemenyed nem egyezik a cenzorokeval. Hamarosan letorlodik mind a hozzaszolasod, mind a felhasznaloneved. Igy mukodik a magyar cenzura, Kinaban :-)

Ezzel szemben az intelligens, szabadsagot szereto, baratsagos emberek az azsianet-en barmikor mondhatnak egymasnak ellent, soha senki nem fogja oket ebben (vagy barmi masban) korlatozni.

Szerintem minden ertelmes embernek nyilvanvalo, hogy mirol van szo, es kik a "hulyek", de nyugodtan lehet ide is jonni anyazni... csak azt minositi, aki csinalja. En turelmesen elmagyarazom majd mindig, mi az abra, amennyire idom engedi. Tobbet nem tudok tenni a remenytelenul hatramaradott agysejtek serkenteseert :-)
süti beállítások módosítása