HTML

Kína

Ez az fiúk, először mindig a lámpát! :-)

Friss topikok

  • Fearless: Köszönöm! El is indulok ezen az úton! (2012.09.08. 22:44) Kína, ahol soha semmi nem változik
  • tafinaf: Szervusz Apeiron! Köszönöm a baráti szavakat. Nézd, mindent folyamatában kell nézni és rendszerben... (2011.08.17. 00:05) A Nyugat nyugatja
  • tafinaf: Na jó, de nem mindegy, ki MIT halmoz fel. Menj el Kínába, és nézz körül nyitott szemmel. Mi nem ad... (2010.11.11. 02:12) R-eset
  • tafinaf: En sajnos nem tudok ebben a kerdesben segiteni. Esetleg a blogot olvasok kozott lehet valaki, aki ... (2010.06.24. 10:27) Szótár, magyar
  • tafinaf: Persze, szivesen... amit publikusan is tudok mondani, az a TOR project (guglizd meg), azzal ha las... (2010.04.08. 17:42) Ébresztő

Linkblog

Kínáról, magyarok között szabadon

2008.09.05. 19:56 tafinaf

Kínáról, kritikusan

Kínában élni jó dolog. Nyugaton élni is jó dolog. Tulajdonképpen bárhol élni jó dolog, ha az ember tudja, mit csinál. Előző bejegyzésemben általánosságban utaltam rá, hogy milyenek vagyunk magyarok, amikor "fórumozunk". Kritikám az, hogy sokan nagyon kevés "tudás" birtokában nagyon vehemensen írogatnak. Mivel évek óta követem ezt a "vak vezet világtalan" játékot az interneten, ezért gondolom ehhez kapcsolódóan fogok írni. Így sokan felismerhetik a leggyakoribb téveszméket. Ezt helyesbítendő, csináltam egy kis összefoglalót a leggyakoribb félreértéseket megvilágítandó.

Egy kis jelmagyarázat: Kína alatt csak és kizárólag a népi Kínai területeket fogom érteni, azaz HK, Macau, Taiwan és egyéb kínaiak által lakott területeket nem számolok ide. Kínán belül sem homogén a helyzet: bár külön nem fogom említeni, de amit írok, az nagyrészben a Peking-Shanghai vonalra lesz érvényes (a "hatalom" fellegvárai), és minden ehhez hasonlóan erősen központilag kormányzott területre (azaz minden olyan területre, ahol a helyi szabadsági fokok erősen meg vannak nyirbálva, azaz a mindenkori uralkodó legkisebb tüsszentésére reagálnak). Tehát ugyan Shenzhen vagy Zhuhai papíron népi Kínának számít, és amit írok, arra is érvényes: ott ezeknek a hatását erősen ellensúlyozza Peking messzisége és a helyi kultúra rezisztenciája minden rosszal szemben. Nyugat alatt a fejlett országokat értem, és ide itt most nem fogom Magyarországot beleérteni, tehát legközelebb mondjuk Ausztria vagy Olaszország az, amire kell gondolni. De Nyugatnak számít Új Zéland is, Japán is, Korea is, de akár Taiwan, HK és Macau is. Tehát nem bőrszín, nemzetiség, stb alapon van meghúzva a Nyugat határa: hanem úgy, hogy akik az emberi jogokat tiszteletben tartják, és akik nem, plusz akiknek a gdp/capita gazdasági helyzetük olyan, hogy korrupció nélkül is bárki képes szabad, emberi életet élni. A wikipedia ekként foglalja össze, mit is értünk ma Nyugat alatt:

-=-=-=-=-=-=-

In the current political or economic context the term the "West" often includes developed nations in the East, such as Japan, Taiwan and South Korea. However, these nations have different and distinctive cultures, religions (although Christianity is a major religion in South Korea), languages, customs, and worldviews that are products of their own indigenous development, rather than solely Western influences. Japan, in particular, is a founding member of the G8, a member of the OECD, an industrialized democracy, with a high standard of living, high level of human development and a major economic power. All of these are generally accepted political or economic characteristics of Western nations.[1]

There is debate among some as to whether Eastern Europe is in a category of its own. Culturally Eastern Europe is usually more or less accepted into the 'West', mainly because of its geographic location in what is mostly Europe (and cultural ties). It, however, does not fill the traditional economic and living standard criteria which one associates with "The West".

-=-=-=-=-=-=-

Tehát amikor Nyugatot említek, kérem senki se gondoljon kis hazánkra, attól most vonatkoztassunk el, és az igazi Nyugatot hasonlítsuk össze Kínával. Egyébként a magyar mentalitás sokszor félúton van a kínai és a nyugati között, ami nem csoda, ismerve a múltat.

A következő 12 pont a nemrég megírt pozitívum listáról van, csak most más szemszögből vizsgáljuk őket.

1. Diligence, szorgalom. A nyugati ember sem lusta, persze. De nézzük a szorgalmat más szemszögből. Kínában illik elfoglaltnak lenni: ha valaki nem az, hamar megszólják, hogy semmittevő. Nyugaton ha valaki nem dolgozik, mindenki elkezd gyanakodni, hogy valószínűleg milliomos, mert megengedheti magának, hogy ne dolgozzon. Ugyanakkor ez megvan Kínában is: minél magasabbra korrumpálja magát a kínai, annál kevesebbet dolgozik. Tehát itt nincs sok különbség. Viszont: a nyugati ember kreatív, és automatizál. Ezáltal kevesebb munkával többet tud termelni (hatékonyság). Ez Kínában nem sokat ér, mert 1.3 millárd embert kell munkával ellátni: minél kevésbé hatékony valami, annál jobb. Ez egy helyi sajátosság, érthető, de nyugati szemszögből nézve nem mutat fejlettséget.

2. Hierarchia. Nyugaton az emberek keveset gondolkodnak alul-felül elosztásban. A kínai versengés és hierarchikusság egy nyugati számára roppant fárasztó lehet. Sok idő megy el azzal, hogy az emberek Kínában azt definiálják, hogy ki ki alatt/fölött helyezkedik el, és utána is sok energiát pazarolnak arra, hogy az arcot mentsék. Ez nyugati szempontból megintcsak meghaladott, primitív szemlélet: Nyugaton gyorsabban működik a gazdaság, mert az emberek nem azzal vannak elfoglalva, hogy KI mond dolgokat, hanem, hogy MIT mond.

3. Kedvesség. A kínai kedvesség feltételhez kötött, ezért nem őszinte. Egy kínainak az az alap, hogy bárkinek "tisztelnie kell Kínát". Ezzel nyit, így, "barátságosan": először mondd azt, hogy tiszteled Kínát, a kínaiakat, VAKON, anélkül, hogy bármit is tudnál az országról, vagy az emberekről. Ha ezt nem teszed meg, egyetlen ajtó sem nyílik meg előtted. Ebben viszont van egy jó adag logikai hiba. Ugyanis egy ember, aki egy országot vagy embereket nem ismer, nem tudja azt tisztelni sem. A tiszteletet menet közben adja meg az ember, a tapasztalatai alapján. Tehát valakitől egy olyan nyilatkozatot kizsarolni, hogy tiszteli őt, egyszerre illogikus és barátságtalan. Pusztán annak a pszichés megnyilvánulása, hogy a kínai megszokta, hogy a furcsa, barátságtalan szokásai miatt általában nem szerez barátokat sehol, tehát megpróbálja "előre" megszerezni a bizalmat (és nem megszolgálni érte). Ez a logikájuk egyébként sokszor, más helyen is előkerül. Ez eleve rossz lépés kezdetnek, egy ilyen játszmát kínai csak elveszíteni tud, megnyerni NEM. A helyes megoldás a nyitottság (Nyugat): nem kérünk senkit, hogy előre tiszteljen minket: ha miután megtapasztalta, milyen az igazi Nyugat, tiszteli azt, helyes. Ha nem, akkor sincs semmi gond: ha tud jobb helyet/kultúrát, szabad az út, menjen békével.

4. Másolási tehetség. Ez lerágott csont: Nyugaton nem sok tiszteletet kap az, aki bármit is lemásol. Majmolásnak is hívjuk. Ez azért van, mert a nyugati filozófiarendszer (és tudomány) arra alapul, hogy ELŐRE haladunk, azaz fejlődünk. A fejlődés a változáson alapul, azaz ha valami nem változik, akkor nem is fejlődik. Maga a változás önmagában még nem fejlődés, de változás nélkül nincs fejlődés sem. Na most, a másolás pont a változást fékezi, mert egy már létező dolgot/jelenséget reprodukál. Tehát nyugati szemmel nézve "helybenjárás"nak számít, nem értékes tulajdonság. A Nyugat a tömegtermeléshez kitalálta a gyártósorokat és másológépeket, és a statikus dolgokat (amit másolni kell, nem fejleszteni), rábízza egy gépre, felszabadítva ezzel az ember agyát más, előrehaladottabb tevékenységek végzéséhez.

5. Az állandó zabálás, a konyha. Ezt is másképp látják az emberek Nyugaton. A nyugati fölény fenntartását az állandó innováció, kutatás, verseny biztosítja. Ilyen szemszögből nézve 2-3 órát eltölteni azzal, hogy egy homo sapiens a megfelelő mennyiségű kalóriákat beviszi a szervezetébe, időpocsékolásnak tűnik. Ahogy a Nyugat mondja: "nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk". Ezért van az, hogy a nyugati ember, bár nagy, erős és okos, mégis relatíve keveset eszik (időráfordítás, kalóriabevitel). Egy nyugati embert nem hat meg egy hatvanfogásos étlap, ha háromhoz szokott. Ez visszahat arra, hogy zabálás helyett inkább dolgozik, gondolkodik, termel.

6. Olcsó benzin. Amerikában állami támogatás nélkül is olcsó a benzin, tehát ez relatív. Európában sem a benzin drága (azt világpiaci áron veszi mindenki), hanem a hozzáadott adó. A nyugati fizetésekhez mérten viszont már nincsenek nagy különbségek, mert a liter ár 2-3-szoros, míg a nettó keresetek 5-10-szeresek átlagban.

7. Olcsó telefon. Nyugaton is olcsó, sőt. Amerikában egyenesen ingyenesek a helyi hívások, és a mobil telefonszámok is ugyanolyanok, mint a helyiek (nem lehet megkülönböztetni őket). Nyugaton gyors, fejlett a telekommunikáció, Kínában meg gyorsan fejlődik. Az igazi különbség ott van, hogy Nyugaton nem cenzúrázzák a kommunikációt.

8. Csinos lányok. Ebben annyi az igazság, hogy a kínai (és általában ázsiai) nők nagyon nőiesek. Viszont cserébe a nyugati lányok egyszerre erkölcsösebbek is, és erkölcstelenebbek is (a szó jó értelmében). A szexuális szabadság Skandináviából indult, és mind a mai napig ott dívik a legjobban (a magyar pornófilmezést tekintsük "érdekes jelenségnek", de kultúrálisan nem mérvadó: Skandináviában még mindig jobban űzik ezt a műfajt (is)), és a profi leánykák még mindig szőkék és skandinávok. Ugyanakkor ha valaki szoftveresen finomhangolt úrinőre vágyik, akivel már társaságban is meg lehet jelenni, mert nem kezd el véletlenül köpni egyet, ásítozni, vagy cirkuszt csinálni, akkor is jobban jár egy kifinomult nyugati nővel, mint egy bármilyen jólnevelt, gazdag kínaival. A kínai nőkben (tisztelet a kivételnek) nagyon erősen ott van a neveltetés, márpedig arrafele a csontot a padlóra köpni, böfögni, fingani, taknyot lenyelni, csámcsogni, hangosan ásítozni és nyújtózkodni, vagy publikusan másokat ellehetetleníteni (hisztizni, cirkuszolni) teljesen bevett szokás. A sorjázatlan vélemények hangoztatásáról már nem is beszélve. Egy szó mint száz: egy hercegi fogadásra kínai nővel menni igen nagy rizikó.

9. Kína mérete. Tény, nagy az ország, a fele azonban sivatag, és egy átlag kínainak itt meg is áll a világ. Egy nyugati, éljen bármilyen kis országban (Monaco), az egész világ előtte hever. Bármikor bárhova mehet, szabad. Egy kínai nem. Tehát a nagy országért cserébe kap egy piros útlevelet, amibe nehezen kap vízumot. Valamit valamiéert.

10. A pragmatizmus. Amennyire tud egyszerűsíteni, annyira tud bonyolítani is a kínai. Itt inkább csak az absztrakt gondolkodás hiányát említeném meg: a Nyugat pont attól erős, hogy rájött, hogy olyan nyelvet kell használni, amit könnyű tanulni, tanítani, használni. Ezért lett a századvégére teljesen leegyszerűsített ("amerikai") angol mára a de facto világnyelv, többek között. A kínai SOHA nem lesz világnyelv, és ezt a józanabb kínaiak is tudják, ezért tanulnak gőzerővel angolul.

11. Közlekedés. Bár megszokható, és valóban pofonegyszerű a kínai "logika" (ha lehet ennek nevezni) a közlekedésben: én megyek először, és mindenki más mögöttem. A nyugati, szabályokon alapuló közlekedési morál viszont nagyságrendekkel biztonságosabb, kényelmesebb, és legfőképp: gyorsabb. Nyugaton racionálisan ki van számolva, mely közlekedési rendszer biztosítja N számú ember M számú végpontból egymásba való eljutását a lehető leggazdaságosabb, legbiztonságosabb és leggyorsabb módon. Cserébe ezért a hatékonyságért a vezetőknek meg kell tanulniuk sok szabályt, és nem elég megtanulni: be is kell őket fegyelmezetten tartani. Ez rögtön két előnyt ad egy nyugati vezetőnek: az absztrakt gondolkodási képességet (azaz akkor is megáll a pirosnál, ha konkrétan nem lát autót jönni vagy nincs rendőr a közelben), és a közösség érdekeinek az egyéni fölé helyezését. Ezek máshol aranyat érnek.

12. Gyors változások. Ez a kavalkád inkább a fiatalokat vonzza, bölcs ember tudja, hogy változás a változás kedvéért nem értelmes dolog. Tehát amennyiben a változásnak nincs konkrét fejlődési összetevője, inkább untat, mintsem szórakoztat. A kínai változások inkább csak változások, nem nevezhetők fejlődésnek. A kínai vezetés ugyanis sarokba szorította saját magát: annyi mindent habzsolt össze magának korrupt módon, hogy állandó rettegésben van, hogy ha kitudódik az igazság, neki lőttek (szó szerint). Tehát megy az egyenlőtlen, korrupt tőkefelhalmozás, mely tőke vásárlóereje viszont nagyrészben attól a Nyugattól függ, amelynek az értékrendszerét (főleg emberi szabadságjogok) át kéne venni. Róka fogta csuka. A Nyugatnak sem érdeke, hogy Kína összeomoljon, bár simán elindítható lenne egy ilyen folyamat, mert a madzag vége a Nyugat kezében van. Tehát megy a tessék-lássék "fejlesztés", mely tulajdonképpen semmi más, mint körbe-körbe járás. Ez megintcsak nyugati szempontból nem számít civilizációs vívmánynak. Azt a pár "titkos" fejlesztést, amit nagyon-nem-titkolt világelsőségért végeznek, a Nyugat természetesen már rég ismeri. Ne felejtsük már el, hol a kutya, és hol a farka. Nincs itt sem utolsó pár előre fuss, és a Nyugat szárazon tartja a puskaport. Persze megy a jópofizás minden szinten, de ezt nem kell félreérteni: épeszű nyugati nem gondolja komolyan, hogy Kína baráti ország. Pontosan tudják megfelelő helyeken, hogy milyen gyermekded tervekkel próbálkoznak Kínában, hogy majd ők is feljönnek nyugati szintre. Álomnak nem rossz, de ahhoz át kéne venniük a nyugati fejlődés élesztőjének a receptjét, mely az emberi szabadságban rejlik. Az összes innovációnak, fejlettségnek, tudománynak az emberi szabadság az alapja, az parancsra, felső utasításra, párthatározatra NEM MŰKÖDIK. Az intelligens ember oda megy, ahol hagyják szabadon dolgozni. Pár korrupt, gerinctelen marad, de abból nem lehet versenyezni a szabad Nyugattal. Tehát a "változásokat" Kínában nem szabad fejlődésként értelmezni, sok köze a kettőnek egymáshoz ott nincs. Majd ha egy kínainak lehet tulajdona, szabadon eldöntheti, milyen állampolgár szeretne lenni, szabadon utazhat, szabadon kritizálhat bárkit, akit neki jólesik, retorziók nélkül, majd ha szabadon olvashat a világ minden tájáról cenzúrázatlan híreket, majd ha szabadon megválaszthatja (és főleg: LEválaszthatja) a vezetőit, azaz, amikor kilábal a feudalizmusból, akkor lehet húzni egy strigulát: "Kína lépett egy kicsit előre. Rájött, hogy a feudalizmus meghaladott eszme. Bravó. Ezt mondjuk már jó ideje, mostanra esett le a tantusz. Sebaj." Ameddig ez nem történik meg, és vasszigorral van minden egyes kínai állampolgár sakkban tartva, addig ezek a változások maximum egy cirkuszi körhinta változó, körbe-körbe menő csillogására emlékeztetnek.

Na, mára ennyi fért bele Kína kritikus, nyugati szemmel való megvizsgálásába. Mindenfajta véleményt szívesen látok, tessék csak tessék... (folyt. köv.)

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kina.blog.hu/api/trackback/id/tr95650242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mackensen 2008.09.06. 19:08:38

Látom a másik blogról kimoderáltak. Kicsit sajnálom, mert személy szerint semmi kivetnivalót nem találtam az írásaidban. Mondjuk a dolgok egy jelentős hányadában eltér a véleményünk, de hát ez van.
Én pl. ellenzem, hogy Kínában beindúljanak a demokratizálódási folyamatok. Ezt már a másik blogban is kifejtettem, de ide is beírom. Egész egyszerüen nem bízom a kínai népben, hogy jó vezetőt lennének képesek maguknak választani. A történelem tele van olyan példákkal, mikor a demokrácia kudarcot vall, és általában ilyankor jönnek a háborúk (nem mindíg, de szoktak:). Szóval én szurkolok Kínának, hogy nőjjön benne az életszinvonal és legyen egy erőteljes és kulturált középosztály, aki majd a jövőben fenn is tud majd tartani egy működő demokráciát. De éhes néptömegekkel nem működnek a demokratikus mehanizmusok, mert nagyon hajlanak a demagógiára amit a radikálisok ki is szoktak használni.
A szabad mozgáslehetőséggel kapcsolatban. Pont erről a problémáról tett fel egy német politikus kérdést Deng Siao Pingnek (meg nem mondom a nevét, de utánanézhetek). Az őreg azzal a kérdéssel válaszlolt: "az ön országa fel van készűlve évi 8 millió kínai befogadására?"

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.09.06. 23:48:16

Hello Mackensen!

Jokat mondasz, teljesen helyenvalo. A demokraciahoz valoban megfelelo szintu erettseg kell, legalabbis azon a szinten, ahol mi uzzuk. Nezd meg az amcsikat, ok egyenesen viccet csinalnak az egeszbol, es MEGIS mukodik. Jo humorerzek, es egyfajta elhivatottsag kell hozza.

Azert nem teljesen igaz, hogy azsiaiaknak (foleg kinaiaknak) meg varniuk kene a demokracival, mert fenyes bizonyitek az ellenkezojere Taiwan, HK vagy Macau esete. Igaz, kis kulfoldi segitseggel (nekunk kellett "berugni a motort"), de szepen, olajozottan mukodik mindharom helyen: ha nem tetszik nekik valaki, kiszavazzak. Igaz, pont ez a harom hely az, ahol szabadon utazhatnak a kinaiak, ahol nyugati oktatasban reszesulnek, es ahol gyerekkoruk ota ugy nevelik oket, hogy a kereszteny, buddhista, stb (tehat okos) elveket tanuljak, es ha korbeneznek, akkor sem a korrupciot es mohosagot latjak.

Sok erdekes, tanulsagos mesevel tudnam illusztralni, mekkora kulonbsegek vannak a regiok kozott. De Japanban is a csaszarsag mellett teljesen korrektul tudnak prime minister-t is valasztani, megy nekik verontas nelkul.

Szoval siman elmenne Kinaban is, csak ismerve a tortenelmuket, MOST es GYORSAN valoban nehez lenne ezt a valtozast megejteni. Tul sokan kompromittaltak mar magukat ezzel a jelenlegi rendszerrel, es ezek vedik a hatalmukat.

Majd lesz meg pozitiv blogbejegyzesem, amikor leirom, hogy pl a part jelenlegi felepitese es mukodese mennyivel jobb, embersegesebb, stb mint ami volt 20 evvel ezelott, mert persze, vannak mikroszkopikus kis valtozasok a jo iranyba.

En csak azt probalom ellensulyozni, ami a nyugati mediabol szerintem HELYTELENUL es KAROSAN folyik nap-mint-nap: a sarga veszedelem mania, a "kinai csodarol" szolo hagymazos sztorik, meg altalaban a teljes kep ismerete nelkul a reszleges (es manipulativ) tajekoztatas.

Az egyik oldalrol van egy szenzaciohajhasz sajto, amely minden butasagot osszecsacsog Kinarol, akar pozitiv, akar negativ iranyban kilengve, aztan az olvaso dontse el, a ketto kozott hol az igazsag. Ez a kevesbe karos, ez csak helyesbitendo, mert butasag. De vannak olyanok, akik vagy tudatosan, vagy ontudatlanul, de KOVETKEZETESEN probaljak Kinat pozitiv szinben feltuntetni. Ez egy nyugati ember szajabol, tollabol rogton gyanus, es nagyon hasonlit arra, amikor valakit Kinaban agymostak. En is lattam Kinaban, hogyan probaljak mindenfajta eszkozokkel (zsarolassal, megfelemlitessel, alamizsnakkal, cenzuraval, megtevesztessel, stb) manipulalni a kulfoldieket, akik kozul azok, akik "vedofelszereles nelkul" (azaz kello filozofiai elokepzettseg nelkul) erkeznek oda, ennek konnyen aldozataul eshetnek. Ezek tobbnyire a nem nemes szarmazasu, otthon szegeny csaladbol szarmazo emberek ivadekai, akiknek Nyugaton nincs sok kifutasi lehetoseguk, helyette Kinaban, ahol kisebb a verseny, probalnak teret nyerni. Na, ezek a viszonylag veszelyesebb hirforrasok, mert a legtobb ember keveri a szezont a fazonnal. Azaz, ha valaki megtanult kinaiul, akkor azt szentkent tisztelik, mert azt hiszik, a kinai nyelvet nehez megtanulni. PEDIG NEM. A kinai nyelv roppant egyszeru. Nem kell hozza kulonosebb IQ, hogy valaki megtanulja. Ami kell, az SEGG. Azaz hosszu-hosszu evekig kell magolni (ahogy a kinaiak is csinaljak, nincs ra jobb modszer). Ezek alatt a magolos evek alatt, ha nem vigyaz a kulfoldi, konnyen ugyanolyan kreativitas nelkuli, szamarsagokat gondolkodas nelkul szajkozo hasznalhatatlan vitapartnerre valhat, mint amire a neten lathat barki peldakat (eloben is). Az, hogy csak butasagokat ismetelgetnek, meg nem veszelyes, de cenzuraznak is, amit persze ugyanugy Kinatol tanultak, mert ott ez teljesen normalis, bevett, kulturalisan elfogadott, a kinai ember sem lat benne sok kivetnivalot (sokan kozulok direkt KERIK a cenzorokat, hogy toroljek le a rossz hireket, nem akarjak latni: azaz STRUCCA akarjak magukat alakittatni, onkent es dalolva). Szoval ezektol az un. "tojasoktol" probalom megtisztogatni a magyar fejeket: megmutatni, hogy miert veszelyes oket beszamithato informacioforrasnak tekinteni.

A tojas es banan kinai kifejezesek, igy hivjak azokat, akik kivul feherek, belul sargak (olyan feher emberek, akik belul "kinaiak", persze ezt lehet vitatni, hogy milyen mertekben, es milyen minosegben); es azokat a kinaiakat, akik kivul sargak, belul feherek (pl Nyugaton szuletett vagy nevelkedett kinaiakat, akik mar nyugati modon elnek, gondolkodnak).

Re szabad mozgas, itt is jol latod, itt is ketton all a vasar. Nem is arrol van szo, hogy Kina az 1.3 millard lakosat mind kiengedhetne a ketrecbol, mert valoban nem. Pontosabban KIengedhetne mindet, de azokat mi nem engednenk BE, az altalad is vazolt egyszeru matematika miatt. Ervenyes ez minden tulnepesedett orszagra, igy all ezzel Japan vagy India is. Nekik is hiaba van penzuk, belso szabadsaguk, a befogado orszag oszt-szoroz es szamol: ha megvan az eselye, hogy nagyobb mennyisegu ember az adott orszagbol "elfoglalja" a mi orszagainkat, pusztan vizumos beutazassal/letelepedessel, akkor nyilvan limitalva lesznek szamukra ezek a beutazasi lehetosegek.

Amit hozzatennek, az az, hogy sajnos a kinai embernek Kinan BELUL sincs szabad mozgasi lehetosege. Korabban meg annyi sem volt, mint ma (tehat van valami kis fejlodes), de jelenleg is vasmarokkal meg van mindenki fogva az orszagban, minden negyzetmetere Kinanak pontosan definialva van, hogy KI es MIKOR mehet oda. Ezt csak akkor erzed, ha eltel huzamosabb ideig az orszagban, es sokat utaztal (mint pl en). Attol fuggoen, hogy milyen utiokmanyokkal birsz, pontosan be van hatarolva, hova mehetsz, hova nem. Az autok, motorok rendszamai is ugy vannak kiadva, hogy ranezesre minden rendor (vagy tanult ember) tudja, hogy az pontosan hova mehet, hova nem, es mikor. Gondolj valami olyasmire, mint amit Pekingben az olimpia alatt csinaltak, pl minden nap valtozo, paros vagy paratlan rendszamu autok kozlekedhettek. De ez csak egy egyszeru pelda, a rendszer ennel joval bonyolultabb.

A lenyeg, hogy a vezetes ahelyett, hogy fontosabb kerdesekkel foglalkozna, meg 2008-ban is azzal van elfoglalva, hogyan vedje a sajat pozicioit a sajat nepevel szemben. Nem biznak a sajat nepukben, es joggal. Igy tortenhet meg, hogy kinaiak meg a sajat orszagukben is kevesebb szabadsagi fokkal birnak, mint egy kulfoldi. Konkret pelda: te, magyar utlevellel ki-be jarkalhatsz Taiwan, HK, Macau es nepi Kina kozott, sot, Kinan belul is nyugodtan atmehetsz a SEZ (Special Economic Zone), vagy a nepi (nem-SEZ) teruletek kozott. Egy kinainak engedelyt kell kernie meg ahhoz is, hogy egy SEZ-be bemenjen, egy SAR (Special Administrative Region) meglatogatasahoz pedig vizumot kell kerjen, aminek a megadasa attol fuggoen, hogy hol szuletett, lehet egy nap, de lehet tobb het is, es egyaltalan nem automatikus, jelentos szazalekot egyszeruen visszautasitanak.

Mondok egy peldat: olyan az erzes, mintha te Gyulan szulettel volna, de Bekescsabara csak engedellyel mehetsz. Budapestre pedig csak utlevellel, pedig az is Magyarorszag, elvileg, igaz? Es utlevelet sem feltetlenul kapsz, azt is kervenyezned kell, amit elbiralnak, es ha ugy talalnak, hogy a csaladi hattered, neveltetesed, korulmenyeid, stb miatt jo esely van arra, hogy kulfoldre mennel, es nem jonnel vissza: nem kapsz utlevelet.

Ha ez alapjan el tudod kepzelni, mennyivel aldasosabb helyzetben vagy, mint magyar: alanyi jogon kapsz utlevelet, amivel a vilag hatalmas reszebe vizum nelkul utazhatsz, ahova vizum kell, oda is gyorsan megadjak... akkor megerted, mirol beszelek akkor, amikor MOZGASSZABADSAGOT kivanok a kinaiaknak.

Persze a vezetes jon az oheber dumakkal, hogy ezert meg azert nem tudjak felszabaditani a nepuket, amiket siman meg lehet cafolni azzal, ha az ember csak ramutogat a terkepre, hogy "na es Japan? na es HK? na es Taiwan"? Es azonnal latszik, hogy mind csak mondvacsinalt okok, ami mogott egy fontos ok huzodik meg: a SAJAT HATALMUKAT FELTIK, semmi mast. Ha a kinaiakat hagynak kicsit szabadon mozogni, beszelni, stb, kiderulne a sok turpissag, hazugsag, elnyomas, ami persze eroszakba is torkollhatna.

Az eroszak termeszetesen elkerulendo. Erdekes "mi lett volna, ha..." gyakorlat lenne elgondolni, vajon 1989-ben is ver folyt volna-e, ha a hadsereg es a vezetes turelmesebb a neppel szemben. En ugy latom, Kina meg fogja tartani az eros kez politikajat, ameddig csak tudja, es hosszu tavon felnonek nemzedekek, akik mar Nyugaton tanultak, lattak, hogy mitol jobb tenyleg a nyugati civilizacio, es lassan lassan, kis lepesekkel valtoztatnak majd, es bekesen megoldodik az egesz. En ennek latom a legnagyobb valoszinuseget, de ezert Kinanak nagy arat kell majd cserebe fizetnie.

Addig, amig igy gyerekleptekkel, ovatosan modositgatjak a rendszeruket, addig a turelmetlenebb befektetok atpartolnak a gyorsabb gondolkodasu, mar eleve tarsadalmi fejlodesben magasabb fokon allo fejlodo orszagokhoz, mint ahogy a hirekbol mar most is lathatod, megindult egy kismerteku, de logikusan kikovetkeztetheto toke-atcsoportositas India es egyeb, Kinanal rugalmasabb, demokratikusabb kulturak fele. Tovabbi veszelye a valtozasok lassitasanak az, hogy mikozben Kina gazdasagi ereje valoban novekszik (vilagviszonylatban sosem fog elerni egy amerikai vagy nyugat-europai szinvonalat, per capita szamokban), a szamok felnohetnek olyan ertekre, hogy kialakulhat Kinan belul egy rasszista, nacionalista tendencia (amire megint lathattal peldakat, az olimpia kapcsan, es altalaban jo pelda volt az olimpia, mert nem csak ez, hanem nagyon sok mas jelenseggel mutatta meg az IGAZI arcat Kina a vilagnak -- ami nem feltetlenul mindig pozitiv, mert voltak ott nagyon negativ elemek is). Ez a mar ma is, csirajaban meglevu ultranacionalizmus (melyet sajnos a Nyugat is csak erosit a racionalis, jogos, logikus kritikaival) kesobb meg tobb kulfoldi toket iranyithat masfele.

Tehat a darwinizmus torvenyei szerint (es a tortenelembol lathato periodikus idoszakok szerint is) Kina jelenleg probalkozik, de evszazadok mulva lehet majd csak ott lenyegi valtozast eszlelni.

Mar ma is lehet viszont Kinaba menni, es elvezni az eletet. Nem mondom, hogy mindenben rosszabb, mint mashol a vilagon. En sem toltenek el olyan hosszu eveket, mint amit toltok Kinaban, ha ezek a nuanszok kibirhatatlanok lennenek. Fraszt. Nyugati, okos ember mindenhol megtalalja a szamitasat, Kinaban is, termeszetesen. De ha a Holdrol nezzuk a ket kulturat, es csak egyet valaszthatunk, azt hiszem a racionalis tobbseg (es ide ertem a racionalisan gondolkodni tudo kinaiakat is) a Nyugatot preferelja, ma 2008-ban. Ezek egyszeru tenyek, sok vitatnivalo nincs rajtuk, de a blogommal szeretnem ellensulyozni azt a "misztikus", valosagot nelkulozo, rozsaszin szemugen keresztul valo Kina-propagandat, ami mostanaban erosodoben van.

Kina jo hely, jo kultura, jo orszag (mindent osszevetve), ezek a gusztustalan es agyatlan propaganda szovegek, amiket itt-ott talalni a neten, viszont rontjak a renomejat. En semlegesen, racionalisan, valosan szeretnem lattatni Kinat, olyannak, amilyen, es amilyennek mi nyugatiak is kell ismerjuk. Ugy, hogy kozben a vilagban jelenleg uralkodo eroviszonyokat ismerjuk, es az alapjan rangsorolunk. Remelem sokan hozzaszolnak majd, racionalis ervekkel, logikus felvetesekkel, es okos vitak alakulhatnak ki, amelybol mindenki (en is) tanulhatunk majd.

Mackensen 2008.09.07. 21:52:25

Lehet, hogy a SAR régiók sem lennének képesek befogadni évi 8 millió kínai bevándorlót:D
Az erősödő nacionalizmust én is észrevettem. Lehet ez is egy eszköz a hatalom legitimitásának a megőrzésére. Mondjuk egy esetleges demokratikus változás esetén a mostani vezetést félteném a legkevésbé. Mint a Kelet Európai példa bizonyítja az elvtársak nagyon ügyesen menekítik át a hatalmukat. Startból lépéselőnyben vannak a többi jelölttel szemben (vaskos fekete notesz telefonszámokkal, kiterjedt ismeretségi kör kulcsemberekkel stb. stb.)
Egy másik lehetséges forgatókönny, az az, hogy mégis beindul egyfajta demokratizálódás. A szemeim előtt a Brit és Amerikai példa lebeg. A legrégebbi működő modern (tehát nem ókori görög) demokráciáknak tekintjük, de ha összehasonlítjuk pár 100 évvel ezelőtti állapotukhoz, rájövünk, hogy nem is nagyon voltak azok. Nagyon leszűkített volt a szavazattal rendelkezők köre. Nők, négerek, indiánok, szegények nem szavazhattak. A demokrácia az elit dolga volt. Idővel persze szélesedett a szavazati joggal rendelkezők köre, de eltelt pár 100 év, míg idáig jutottak.
Elképzelhetőnek tartok egy olyan forgatókönyvet, hogy az egyre magabiztosabb és erősebb felső 10 000-t valahogy beemelik a döntéshozatalba. Beveszik a pártba (aki persze nem a párt soraiból került ki) és egy olyasféle demokrácia lesz mint az 1700-1800 évek Angliájában. Ez pedig lassan meg kéne tegyék. Gondolom manapság egy gazdag kínainak, aki saját hasznára szeretne egy politikai döntést elérni, a korrupción kívül más eszköze nem igazán lehet. Ez pedig erősen korrodálja a párt belső fegyelmét és a legitimitásának sem tessz jót.
Persze ez csak 1 forgatókönyv Kína jövőjét illetően. A demokráciába való átmenetet könnyű bebukni, Szovjet Unió, Csehszlovákia, Jugoszlávia csak néhány példa a legismertebbek közül, de a sort lehetnek folytatni 1933 Németországával, a Dél amerikai banánköztársaságokkal stb.

benoe 2008.09.08. 02:42:07

Ez mar most is igy van, amit mondasz. A SAR regiok sem tudnak befogadni szegeny kinaiakat, azert kell a kinai allampolgarnak meg az elvileg "sajat" orszagan belul is utlevel/vizum, hogy HK-ba mehessen. Mert ha szabad lenne a gazda, megindulna az exodus.

A kinaiak roppant pragmatikus emberek, tehat nem arrol beszelek, hogy jelenleg hogyan csinalhatnak jobban, amit a multban elszurtak. Persze, ha mar maguk ala kakiltak, akkor azt fol kell takaritani. En azt probalom globalisan, filozofiai szemszogbol vizsgalni, hogy mi miatt, hogyan jutnak el gyakran ilyen hulye helyzetekbe, mint pl a jelenlegi tulnepesedes, diktatura, stb. Nem mindig volt ez igy, voltak Kinanak vidamabb napjai is, amire buszke lehet. Jelenleg takargatjak a szennyest allandoan, ami sajnalatos.

Nyitott ajtokat dongetsz a felso tizezer "demokracioajaval" kapcsolatban: az mar regota igy van. Az NBC egyik riportere mondta szepen: Kinaban ket "kinai nagy fal" van: az egyik a turistaknak, a masik az "uralkodo" (szo szerint) osztalynak. Ha oda tartozol, akkor Kina roppant korrekt, szep, tiszta, rendes, becsuletes, fair orszagnak tunik. Addig a pillanatig, amig ra nem jossz, hogy hulyeseget beszelnek, es veletlenul nem ertesz egyet valamivel. Nincs kozeput: vagy nyalod a popsit, vagy takarodj. Tehat mar praktizaljak, amit javasolsz: maguk kozott elosztjak az orszag vagyonat, persze. Es maguk kozott jatszanak demokraciasdit is: egy part van csak, de azon belul szavazhatsz, hogy piros vagy piros jelolt teccik inkabb.

En csak egyet tudok biztosan: egy demokraciaban elo, racionalisan gondolkodo ember nem cserelne le a joletet egy diktaturara, nincs az a penz, amiert megerne. Forditva is igaz: kinaiak ehberert is szivesebben elnek Svedorszagban vagy Amerikaban, mint milliomoskent Kinaban (van mindkettore pelda, de a hangsuly a racionalis gondolkodason van). Racionalisan kiszamolhato ugyanis, hogy 1,000,000 yuan "vagyon" azzal a vagyonbiztosagi szorzoval, ami Kinat jellemzi (0.01%), parezer rendes amerikai dollart vagy eurot er. Es ezt a jozanabb emberek (kinaiak is) tudjak, ezert van az, amit a sajat szemeddel is lathatsz, vagy statisztikai evkonyvbol meglesheted (barki): "busines as usual", kinaiak egyre novekvo mertekben emigralnak szabad orszagokba. A szabadsag ugyanis olyan ertek, amit penzzel nem lehet kompenzalni.

Lehet talalgatni, mi fog tortenni... en a lassu valtozasra tippelek (nem fejlodesre, hanem korbe-korbe jarasra), mely ha nem fordul vissza hideghaboruba (aminek megvan a jo eselye sajnos), egyre tobb kinaiak adja majd meg a lehetoseget, hogy ha az orszagat nem is, legalabb sajat magat szabadda tegye (kulfoldre menjen elni). A vilag szeretne Kinat beintegralni a vilagkozossegbe, tehat ezt a pozitiv hullamot most meglovagolhatjak a kinaiak, es ha ugyesen jatszanak, kicsit emelhetik a kinai eletszinvonalat is. Folyt kov...

Mackensen 2008.10.03. 09:54:17

Elkéne már ide valami jó kajás poszt :D

benoe 2008.10.03. 13:24:42

Sajnos a kajahoz nem ertek... esetleg szakember irhatna rola, vendeglatoiparit vegzett?

Mackensen 2008.10.03. 20:30:27

Nem, de mindíg is csodáltam a mesterszakácsokat:D
Mivel a blog címe kína, akkor ide bármi belefér, ami, még a kaja is.
Amivel kaja téren szolgálhatok az a sinodefenceforum kínai kaja részlege. A képekért megéri megnézni, főleg munkaidő alatt:)

www.sinodefenceforum.com/showthread.php?t=4127

benoe 2008.10.03. 22:17:09

Hat nem tudom. Kajarol megintcsak annyit tudok mondani, hogy a) nem azert elunk, hogy egyunk, hanem azert eszunk, hogy eljunk (ez ugyan holland mondas, de szerintem nagyon fejen talalja a szoget: az elet sokkal szebb annal, semmint tobb oras zabalassal elrontsuk; b) a szerzetesek, bolcsek, papok, tudosok, stb, tehat az emberi tarsadalom piramisanak csucsat kepezo homo sapiensek valahogy nem a kajarol beszelnek allandoan (en meg sosem tudtam ilyen bolcs emberekel etelrol beszelni, azonnal lepattannak a temarol); es c) valoban en is fenykepezgettem a finomabbnal finomabb remekmuveket Kinaban, de mar leszoktam rola. Ha jobban belegondolsz, ugyan milyen celja/ertelme van egy "szep" etelnek?? Teljesen celt tevesztett dolog, hisz az etelnek az ize es taperteke a fontos, nem a latvanya.

Ezen okokbol en ezen a blogon nem irok etelrol, mert egyreszt nem ertek hozza, masreszt nem is akarok hozza erteni, fent emlitett filozofiai iranyelvek miatt. Viszont helyet, lehetoseget adtam, adok, es mindig is adni fogok masoknak, hogy ha ketten vagy tobben a kinai etelrol szeretnenek diskuralni, ehhez meglegyen a lehetoseguk. Az azsianet.com-on erre lehetosege van barkinek, barki csinalhat id-t es kuldhet be cikket. (November 1-tol moderalas nelkul jelennek majd meg a cikkek, tehat atfutas nelkul, azonnal, ahogy bekuldod.)

Erdemes megnezni a running monk-ok eletet, akik 1000 napig csak futnak, keveset esznek, keveset isznak. Es birjak. Elo peldai annak, mennyire rossz vaganyon vannak a nem-szerzetes lelkek, akik csak zabalnak, nem mozognak, aztan csodalkoznak, hogy elhiznak, betegek lesznek, es 50-60 evesen mindenfajta nyavajatol felfordulnak.

En a bolcselet hive vagyok, es akit csak tudok, megprobalok ravenni arra, hogy bolcskent nezze a vilagot, ne ugy, mint egy halando, aki csak egyik naprol a masikra el.

Re mesterszakacsok: hat igen, ok ezt tanultak, ez a dolguk. Mint a divattervezo, vegyesz, epitesz, mernok, orvos, tanar, stb: egy hivatas, amit lehet jol vagy rosszul csinalni. Ok a kaloriakhoz, izekhez, emberi anatomiahoz, stb ertenek, ez a dolguk. Ettol meg tokeletesen le lehet elni ugy egy eletet, hogy mesterszakacsok meg csak nem is keresztezik az eletunket. Szoval ennyit a kajarol, innen a sztoa poikilebol :-)

dboyhuidboy 2008.10.09. 12:07:04

Irtam egy csimot aztan atgondoltam kitorlom, mert eszre vettem ide tenyleg nehez hozzaszolni!

Lenne egy kerdest a magyaroktol akik Kinaban jartak:

Ti betudjaktok telejes korbe jarni kinat, minden helyt minden varost, minden falvakba?
Ti megtudjatok minden a kinai tortenetrol, gondolkodas mondrol, filozofiarol?
Stb.

Oszinten mondtom ha ugyan ezzeke a kerdest felteszem magamnak, en sem merrem biztosat valaszolni, sot nem tudom valaszolni.

Ezert neha nem ertem (de tiszteltnek tartom) miert vannak olyan velemenyek Kinarol, mintha halal biztostenykent kezel!

dboyhuidboy 2008.10.09. 12:10:00

Benoe: Szerntem Kinaban a telekommunikacio pont az a gond hogy nem "cenzurazzak" Szeretnem ha kemenyen is Cenzurazzanak, mert ha igy van akkor nem fogok csomo hulye reklam SMS-ket kapnom kinaban!

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.10.09. 15:21:40

Szervusz "dboyhuidboy". Isten hozott errefele, mi jaratban? Ha lesz kis idod, es nem titok, majd mondj magadrol valamit, hogy tudjuk milyen "fiu" van a "boy" mogott.

Ajanlom a wikipedia es google hasznalatat, ha egyes fogalmakkal nem vagy tisztaban (jelen esetben a cenzurat es moderaciot kevered). Azt hiszem mar itt is irtam (keress ra a cenzura szora a blogon), de nezz utana, mi is az a cenzura. Ha meg a fogalom pontos megertese utan is olyan nagyon vagysz ra, akkor ajanlom, hogy olyan orszagban elj, ahol cenzurazzak a szamodra elerheto informaciot, es elvezd.

Az USA-ban is kemeny vitak folynak arrol, hogy a porno es spam aradatot hogyan lehet cenzuraval megfekezni, de barmily hihetetlen, a nem-megfekezesnek tobb elonye van, mint hatranya, ezert sem leptek meg fel ellene. Ugyanigy a software kalozkodast is hagyjak, nem csak azert, mert technikailag is nehez lenne visszagyomoszolni a szellemet a palackba, de bizonyithato, hogy a szabadsagnak kozvetve hatalmas elonye van: kreativitas, innovacio.

Gondolj mindig a kungfu harcosra, aki tornazik, nagyon szepen, es valoban nem szabad a kozelebe menni, mert ketkezi harcban gyozni fog. De a gaz feher ember feltalalta a puskaport. Ugyanez igaz a Nagy Fal-ra is: statikus, nem mukodik. Azzal, hogy felepitettek, tulajdonkeppen semmit nem ertek el, mert aki akart, az igy is, ugy is be tudott hatolni Kinaba (nem olyan bonyolult megkerulni a falat, vagy atugorni), viszont a fal puszta lete egy jelzes (provokacio) volt mindenki szamara.

Olyan ez, mint a kinai proverb (mondas), amikor valaki elassa az aranyait, es odairja fole egy kis tablara, hogy "ITT NINCS ARANY ELASVA". A fal is, a kungfu is ilyen dolgok: ha valaki okos, kreativ, az osszes ilyen "akadalyt" meg lehet kerulni.

Hasonloan az aikido harcmuveszekhez, nem ellenutessel dolgozik az okos ember, hanem a tamado energiajat hasznalja fel arra, hogy a tamadot magat hatastalanitsa.

Most alkalmazt a fenti gondolatmenetet a cenzurara. Ha tudom, hogy mindent szabad, maskepp viselkedek, mintha tudom, hogy valami tiltott. Minel jobban tiltott valami, annal jobban kell az embernek. Nezd meg Kinaban, az allamapparatus tilt mindent, az emberek meg bosszankodva megkeruluk az akadalyokat.

Az allamapparatus cenzuraz, letilt, az allampolgarok meg proxy-znak, feketen DVD-n beszerzik az infot, stb. Pornot is a felszinen tiltjak, gyakorlatban a legkisebb faluban is barmikor lehet leder holgyeket talalni, szemuk se rebben. Tudjak, hogy illegalis, de nem erdekli oket, mert tudjak azt is, hogy ugyanaz a torvenyhozo, aki azokat az eszemenet torvenyeket hozza, ugyanakkor korrupt is, tehat nem fogja betartatni.

Ket okbol is ostobasag a cenzura: ha mukodik, akkor azert, ha meg nem mukodik, akkor azert. Ha mukodik, akkor egy erosen kontrollalt, de ostoba, agymosott nepet kap a kormanyzo. Ha nem mukodik (mint Kinaban a nagyvarosokban pl nem mukodik), akkor meg "arcot veszit" a kormanyzo, mert az eszes kinai csak nevet rajta, es megkeruli (vagy elmegy kulfoldre es ott elvezi a szabadsagot).

A gyerekeknek kell "cenzurazni" (megvalogatni), mihez ferhetnek hozza, mihez nem, addig, amig fel nem nonek, es sajat maguk el tudjak donteni, mi a jo, mi a rossz. Kinaban a felnotteket is gyerekkent kezelik, es apaskodnak felettuk olyan emberek, akiket nem ezek a felnott-gyerekek valasztottak, hanem ok neveztek ki magukat, es foggal-korommel ragaszkodnak a hatalomhoz, amit erovel magukhoz ragadtak.

Erdekes, hogy a jelenlegi allamstruktura (People's Congress, Administration, CPC Committee es CPPCC) latszolag "demokratikusnak" tunhet tapasztalt megfigyelonek, mert papiron mindenkinek megvan a lehetosege a kibontakozasra. Papiron. Ugy, mint a kinai jog is: az is csak papiron van, mert amint be kene tartatni, a szaraz papir helyett elszabadulnak az indulatok, es zsigeri alapon (=pofara) dontenek. Erzessel. Intuicioval, nem logikus gondolkodassal.

Az SMS reklamok, amikrol beszelsz, atmentek a cenzuran, es azert, mert az allamapparatusra (=onkent magukat kivalasztott vezetok) nem jelentenek veszelyt.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.10.09. 15:52:42

dboy: Ez egy publikus forum, tehat amit itt olvasol, meg tolem is kesztyus kezzel kezeld. Tudd, hogy en is csak pontosan annyi informaciot teszek itt kozze, amennyit a hatalyos torvenyek szerint szabad/lehet. Annyit viszont igen.

Tehat a provokativ kerdesedre valaszolva: elvileg egy kulfoldi is bejarhatja egesz Kinat, meg a "tiltott" helyeket is, ha (lasd elozo irasomat) eleg kreativ. Egyszeruen csak okosabbnak kell lenni, mint aki a tiltasokat hozza. Altalanossagban ennyit. A masik kerdes: igen, hala a szabadsajtonak (jo elven alapul), jelenleg Kinan KIVUL tobb, es jobb minosegu informaciohoz juthatsz Kinarol, mint Kinan belulrol. Ciki, de ez van. Akit tenyleg erdekel Kina (nepi kinaiak is), azok jelenleg Taiwanon vagy az USA-ban, Europaban, Japanban, azaz barhol a szabad, fejlett vilagban kutakodnak, mert a "kulturalos forradalom" nagyon megpusztitotta a kinai agyakat, tudast. Tombol az ostobasag abban a generacioban, amelynek akkor kellett volna iskolaba jarni, de nem jart (szamold ki, ezek most hany evesek, milyen poziciokban vannak, es kiknek az apukai).

Ezert merek pl en "kinyilatkoztatni": egyreszt azert, mert sajat magam ugy erzem eleg jol ismerem Kinat, masreszt mert ismerek olyan embereket, akik meg nalam is jobban ismerik, es egyutt eleg megbizhato kepet tudunk alkotni az orszagrol, annak tortenelmerol, kulturajarol, stb. Ha azt hiszed, ez valami "titok", amit csak a kinaiak tudnak, akkor allitsd at az oradat. 2008-ban Kinanak mar nincsenek titkai. Ahogy a CIA Saddam Hussein-t elocibalja a rejtekhelyerol, ugy tud ma mar a Pentagon mindent Kinarol is, ha tetszik, ha nem. Emlekezz a 2001 aprilis 1-i "trefara", amikor a hainani repteren azt hittek, ha bedugjak a fejuket a homokba, elmulik a veszely. Nem mult el. Eges volt.

Tessek felebredni, beallni a sorba, es TANULNI. Az sosem art :-) Jelen esetben pl te is, bar kinai vagy, valoszinuleg KEVESEBBET tudsz Kinarol, mint egy tapasztaltabb laowai. Latszolag illogikus, de ez van, azert, mert te X evet lehuztal Kinaban ugy, hogy eszre sem vetted, milyen informaciokat vontak meg toled, mig a kulfoldi barhol (!) beszerzi az osszes (!!) informaciot, ami a szabad vilagban forog. Azaz idoegyseg alatt a Nyugaton edzett agy tobbet lat, gyorsabban gondolkodik, jobb minosegu konzekvenciakat von le.

Kina valtozik, sajnos nem eleget (nyugati szabvanyok szerint), de valtozgat, csak hat ebben az utemben tul sokaig tartana, amig Kinabol is Taiwan lesz. Es ezen a "fejlodesi" utvonalon sok akadaly van/lesz, mert ebben a vilagszintu tarsasjatekban Kinan kivul vannak meg eros jatekosok, es nekik NEM erdekuk egy tul eros Kina. Aki ert a geopolitikahoz, az tudja.

Ezert merek, merunk Kinarol beszelni, dboy. Remelem megerted, es te is inkabb tanulsz, mert tanulni jo dolog. Nekem elhiheted. "Jo pap holtig tanul", mondja a magyar: hat legyel te is jo pap, mint en is probalok lenni.

Mackensen 2008.10.09. 21:24:59

Az erős Kínával kapcsolatban, én annyít tennék hozzá, hogy lehet Kína sem nagyon pedálozik a dologért. Történelme folyamán Kína mindíg beérte a regionális nagyhatalmi státusszal sosem dédelgetett világuralmi terveket, nem gyarmatosított stb.
Amit Kína mindíg is csinált, és amihez kétségtelenül nagyon is ért, az a kereskedelem. Kína üzletelni akar és abban beláthatjuk hogy világhatalom.
Ami a lőpört illetni, háááát az eredete mind a mai napig vita tárgyát képezi.
Kína geopolitikájával kapcsolatban itt egy remek írás:

www.investorsinsight.com/blogs/john_mauldins_outside_the_box/archive/2008/06/12/the-geopolitics-of-china.aspx

tafinaf 2008.10.10. 05:42:05

Osszetett a kerdes. Lenyeg, hogy tarsasjatekot jatszunk a vilagon, minden(ki) mindennel/-kivel osszefugg. Mindenki addig nyujtozkodik, ameddig a takaroja er. Kina takaroja akarmekkora lehet, minden szamot 1.3 milliarddal kell osztani (hacsak nem akarjak a mar most is nagy belso feszultseget tovabb novelni). Marpedig NO WAY, hogy Kina hipp-hopp megOTSZOROZZE a gazdasagat ugy, hogy kozben a tobbi orszag csak olbe tett kezekkel nezi. Minden egyes lepesre a tobbi orszagnak van ellenlepese, es nem is akarmilyen.

Re kereskedelem, "it makes two to tango", nem igazan latom, hogyan lehet Kina jobb kereskedelemben, mint mas orszagok, mert minden egyes kereskedelmi tranzakconal KETTO (=2) db partner van, amelynek az egyik (=1, 50%) fele kinai, a masik egy masik orszag. Tehat ha egy uzlet letrejott, volt egy elado, es volt egy vevo. Es mindketto jol jart, kulonben nem jott volna letre az uzlet. Tehat ha Kinanak jo volt az uzlet, a vilagnak (Kina komplementere) pontosan ugyanolyan jo volt. (Leegyszerusitett keplet, a jobb megertes kedveert.)

Ha arra gondolsz, hogy elarasztjak a vilago a Made in China cuccokkal, abbol sem ok profitalnak, hanem nyilvan azok, akik ezeket megveszik. Ha a csokott modon nem reinvesztalt, hanem felhalmozott foreign exchange reserves-re gondolsz, az sem Kinanak jo. Gondolj bele, mit csinalnak azzal a "penzzel", ha a) elertektelenedik vagy b) senki nem ad el nekik semmit, semmi penzert? A penz magaban nem hatalom, kell hozza valaki, aki pontosan ugyanugy all hozza, mint akinek a kezeben van. (Probalj egy oroszlant megbekiteni penzzel, nem fog menni.)

Szoval nem kell Kinat tulbecsulni, a tenyek szintjen nem sok per capita bolcsesseget lehet MA kiszedni belole.

A cikk, amit ideztel erdekes, latszik, hogy az illeto, aki irta, foglalkozott Kinaval eleget, es vannak eredeti gondolatai.

Mackensen 2008.10.10. 09:09:16

Persze, persze kell vevő+eladó, de a kereskedés mértéke is meghatározó. Van 2 egyforma kereskedő, akik teljesen egyforma üzleteket kötnek. Az lessz akkor a jobb, akinek több van. Kjnának, meg rengeteg van:D

tafinaf 2008.10.10. 17:19:47

Proballak ravezetni, bar ugy latom egy kozgazdasagtankonyvvel jobban jarnal: "tobb van" mibol? Kinanak rengeteg MIJE van?

Mackensen 2008.10.10. 18:20:54

Üzleti partnere:D
Meló közben írtam és nem fejtettem ki bővebben, bocsánat.
Egy elméleti példát akartam felvázolni két kereskedöről A és B, aki teljesen azonos dologgal foglalkoznak és elméletileg teljesen azonos partnerekkel kötnek azonos üzleteket. Ha pedíg A nak 10 üzleti partnere van és B nek 20, akkor B a sikeresebb kereskedő.

tafinaf 2008.10.10. 22:40:11

... szerinted. A kep ennel kicsit bonyolultabb (protecionism, racism, discrimination, deception, etc). Legfokepp: eladni barmi szart konnyu, a muveszet utana elve meguszni :-)

dboyhuidboy 2008.10.17. 15:07:44

Latom eleg is volt a ket komentomat itt hagyni!

Sziasztok!

tafinaf 2008.10.17. 16:17:47

dboy: En nem ertem, mi volt eleg, milyen ket komment... esetleg valaki mas erti, mire celzol, de en nem. Mindenesetre ha van valami erdemi mondanivalod, szivesen latjuk.

japanporn 2008.12.11. 12:48:36

Kina nem csak gazdasagilag(igaz korben-korben jarva), de a politikai szinteren(a felszinen) is valtozik.
Hogyan kepzelitek el Kina helyes(!) politikai, ideologiai atalakulasat? Kepes-e a jelenlegi rendszer es vele egyutt a Kinaban szuletett es elo(Kinat soha el nem hagyott) kinai a Nyugati demokracia adaptaciojara?

tafinaf 2008.12.11. 18:07:13

Ez egy végtelen téma, mondhatunk mi bármit, Kína úgysem azt fogja csinálni. Gondolj bele, hogy ott volt mellettük a szanszkrit a maga tökélyével (fantasztikus nyelv), és semmi hatás. Nézik üres szemmel (és aggyal), aztán pingálják tovább a képecskéket, mintha mi sem történt volna. Vagy nézd meg az ipari forradalmat és a felvilágosodást: lepereg róluk, mint orrszarvú hátáról a harmatcsepp. De az Internetből is csak kb annyit bírtak felfogni a diónyi agyukkal, hogy milyen jó, akkor még több reklámmal lehet az emberek agyát fertőzni (vagy még előbbről amikor mi feltaláltuk a tévét, ebből Kínában csak annyit fogtak fel agyilag, hogy de jó, akkor most még hatékonyabban moshatjuk az emberek agyát). Pont a lényeget nem értik, szinte akármihez is nyúlunk: a beszéd-írás közötti egy-egyértelmű megfeleltetés is smafu nekik, az űrkutatásban is az a lényeg, hogy ha Neil Armstrong a Holdra lépett, akkor MI IS, MI IS!! Az, hogy egy kínai Hold-missziónak az égvilágon semmi gazdasági, tudományos, stb értelme nincs, nem zavarja őket. Amíg a parasztok és munkások tűrik, nem lázadnak fel, vagy csak annyira, hogy a külföld felháborodása nélkül el lehet fojtani őket (szó szerint), addig a kínai önnön önmagát kiválasztott elit úgy randalírozik a saját háza táján, ahogy neki jólesik. Tehát amíg a fejlett világ fejlettségéből csak annyit értenek, hogy "be kell őket hozni valahogy", és nem a tudományt a tudomány kedvéért szeretik, addig az a kérdés, hogy mi lenne jó Kínának, értelmetlen.

Egy mondatban meg lehetne fogalmazni: az lenne jó, ha végre felébrednének abból az álomból, amiben vannak (és nem a mi ópiumunk miatt, annak nincs köze hozzá). :-)

A nyugati demokrácia konkrétan most nem lenne jó a jelenlegi status quo-nak: kapásból kiderülne, mennyi mindent loptak el a néptől, és hullanának a fejek ezrével. Amíg akad közöttünk is elegendő korrupt nyugati, akinek a pénz, hatalom, hírnév többet ér, mint az elvek, a becsület, az igazságosság (egyszerűen: liberté, egalité, fraternité), addig Kína úgy vezet minket az orrunknál fogva, ahogy jólesik neki. Ha ez a tendencia megfordul valami miatt, azaz egyre kevesebb nyugati adja el a lelkét az ördögnek, és egyre több kínai döbben rá, hogy mennyire elcseszték a környezetüket, társadalmukat, egyáltalán, az egész életüket: na majd akkor esetleg józanul beismerik, hogy kaptak egy hosszú listát, amin jó sok behoznivalójuk van.

Kezdhetik a nyelvvel, az oktatással, a filozófiai értékekkel, aztán ha az alapozás rendben van, folytathatják a minőseg tiszteletével, a fegyelemmel, csapatmunkával; és ha már nagyon jól megy a szekér (mint pl Tajvanon, HK-ban és Macau-n már megyeget), akkor finomíthatják a tudást szervesen bekapcsolódva a világ vérkeringésébe (a Nagy Falat esetleg kicsit kiverve a kis buksi fejekből).

De, mint kezdetben mondottam: ez nem ilyen kis magyar semmitmondó blogra való kérdés... és nem is lehet itt olyan bölcsességeket mondani, amiket már előttünk mások nem mondtak, vagy amik fundamentálisan megrengetnék a világot. Minden megy majd szépen tovább az eredeti medrében, sok fejlődést Kínától senki ne várjon. VÁLTOZÁST, azt lehet (mint ahogy nagyon helyesen megjegyezted).

japanporn 2008.12.12. 06:06:31

Kerdes: A kinai urseta tenyleg az urben tortent vagy meghamisitottak a kinaiak es viz alatt tortent(lasd: youtube - unedited CCTV video)? Van velemenye valakinek?

mackensen 2008.12.12. 08:26:13

Jó kis filmecske. Szerintem biztos fellőttek valamit és az is biztos, hogy valamilyen tevékenység is folyt ott. Az nagyon hamar kiderült volna, ha kamu az egész. Úgy az amerikaiakna, mint az oroszoknak és az európaiaknak kiterjedt fgyelőrendszereik vannak, amikkel a föld körül keringő tárgyakat figyelik. Ezekkel, még a pár centi átmérőjű ürszemét darabkák pályályát is figyelemmel kísérik.
Szóval, ha nem lőnek fel semmit, az nagyon hamar kiderült volna. Ezen felül a ráióforgalmat is biztos monitorizálták, szóval ennek is meg kellet lennie.
Én úgy vélem, hogy a Kína nagyon ad a látszatra és ezért leforgattak egy jó minőségű filmet az űrsétáról ha netalán az eredeti nem lenne elég jó, vagy valami oknál fogva nem tudnák élőben sugározni.

tafinaf 2008.12.12. 10:50:14

Szerintem ez az egész conspiracy theory dolog teljesen célt tévesztett tevékenység. Az oroszok meg az amcsikról "bizonyították be", hogy frászt voltak ők 1969-ben a Holdon, amikor még ma sem tudnak egy rendes autót gyártani. A dolog LÉNYEGE szerintem nem ott van, hogy tényleg megcsinálták-e azt a bravúrt, amit állítanak.

A dolog filozófiai szomorúsága itt van. Tegyük fel, hogy LEHET a Holdra menni olcsón, pármilliárd dollárból, azaz Bill Gates is megtehetné, ha egy nap bal lábbal fel kel az ágyból. Ha ez így lenne, akkor boldog-boldogtalan űrhajókat gyártana, űrsétálna és a Hold-ra tűzögetné ki a kedvenc zászlóját. Mivel ez valahogy nem történik meg (vagy legalábbis nem tudunk róla), ez a feltevés valószínűleg nem igaz. A másik véglet az, hogy egy ilyen móka olyan sok pénzbe kerül, hogy semmelyik ország nem engedheti meg magának (azaz az oroszok sem voltak az űrben, az amcsik sem, és mindenki fake videókkal hülyíti az egész világot). Ennek ellentmond az, hogy a GPS-em teljesen korrektül működik, és a Google Map is rá tud zoomolni a házamra. Ezt is kizárhatjuk tehát.

Innentől kezdve az összeesküvés elméletek fárasztóak. A függvény két véglete között van az igazság: az űrkutatáshoz technológia kell, ami kerül, amibe kerül. Ha a kínaiak ki tudtak facsarni a népükből annyit, hogy az oroszoktól megvegyék azt a legújabb technikát, amit az oroszok még szívfájdalom nélkül eladnak nekik, akkor ezzel az erővel a brunei szultán is vehetne ilyen rakétakat aztán szórakozhatna Mars-missziókkal. A realitás talaján járva nem az a kérdés, meg LEHET-e csinálni ilyen űrsétákat: hát persze, hogy meglehet. Ha valaki nagyon akar valamit, az sikerülni fog (ha nem fizikailag lehetetlen, márpedig egy űrséta a fizika kemény törvényei szerint természetesen lehetséges).

A fő kérdés ott van, hogy "jó, de MINEK??". Azaz, MIÉRT? Mi az értelme annak, hogy az ember úgy megy az űrbe, hogy senki nem hívta? Kb olyan a dolog, mintha az oroszok és amerikaiak csinálnának egy bulit, ahova nem hívják meg a kínaiakat, a kínaiak meg JUSZT IS elmennek a buliba és becsöngetnek. Az orosz meg amerikai egymásra néz, és nem értik: "jó, látom, hogy itt van ez a kínai, de minek?".

Ez a gondom az egésszel. Nem emlékszem, hogy az oroszok vagy amerikaiak könyörögtek volna Kínának, hogy ugyan fejlesszék már az űrtechnológiát, mert szegény oroszok és amerikaiak már kifogytak az ötletekből, technológiából, tudásból, és várják a nagy kínai mestert, hogy mutasson nekik utat a nagy sötétségben. NEM EZ TÖRTÉNT (tudomásom szerint, de ha valaki másképp tudja, kivele).

Ez az egész űrsétásdi Pekingben egy szobában dőlt el két mahjiang parti között (gondolom én), valamelyik nagyokos kiszámolta, hogy az oroszok levedlett, régi, olcsó rakétatechnikájával pár régi trükköt Kína is meg tud csinálni (rakéta fellövés kipipálva, űrséta, Hold-ra zászló, stb), tehát megnézték az étlapró, mi van, és válogattak, melyik HANGZIK a legjobban a sajtóban. Gondolom előtte felpróbálták a New York Times címlapjára (fejben), hogyan hangzana, hogy "Úristen, nyomunkban a kínaiak, már a Holdon vannak!". És gondolom ez nagyon tetszett ott valakinek.

Közgazdász csak a fejét fogja, mert ennek az egésznek világgazdaságilag semmi értelme. Én csak ezt próbálom mondani: THERE IS NO ADDED VALUE in a Chinese space program. Hacsak nem akarják a kínai kuruzslást (pardon: "orvoslást"), a kungfut vagy a konyhát az űrben tökéletesíteni, sok más értelme nincs, hogy "mi is, mi is" (angolul "me too, me too", legendás jellemzője pár ázsiai kultúrának: saját eredeti gondolatok és kreativitás híján megvárni, míg valaki más kijön egy új, népszerű ötlettel, és azonnal lekoppintani, gondolkodás és számolgatás nélkül). Apropó, side thought, de jópofa: Kínát gazdaságilag egy hét alatt romba lehetne dönteni, ha a candid camera hoax-ok közül bármelyiket átültetné a Nyugat a gazdaságba. Azt, aki nem képes az ellenfelénél (minimum) 1 lépéssel tovább gondolkodni, mindig könnyű megverni sakkban, ez a lényeg.

Kínának ott volt az opció, hogy megkérik szépen az oroszokat (könnyebb dió), vagy az amerikaiakat (nehezebb dió), hogy a kutatásaikhoz ugyan lőjenek fel nekik is pár rakétát. Na de akkor arcot veszítenének, a két másik óriás ujjal mutogatna rájuk, hogy "jé, mekkora bitang nagy ország vagy, tele pénzzel, és még egy vacak rakétára sem tellik?", szóval ez egyszerűen a nemzeti büszkeség ára: a parasztok véres verejtékével élére állított garasokból egy jó nagy hányadot arra fordítanak, hogy "arcot mentsenek". Csak az a gond, hogy ez az arcmentés csak Kínán BELÜL működik: ott az egyszerű, agymosott kínai persze, hogy dagad a büszkeségtől, hogy lám-lám, milyen szépen fejlődik az ország.

Az orosz és amerikai még akkor is csak csóválja a fejét, ha konkrétan haszna is lenne ebből az egész cirkuszból, ugyanis már eleve a két ország versengése felesleges volt, jelenleg az amcsik is az oroszok bajkonurját kérik kölcsön sokszor, mert rájöttek, hogy a kooperáció jobb, mint a versengés. Ezt az alapigazságot nem pedzik a kínaiak, akik a saját útjukat járják, és meghívás nélkül kopogtatnak a buliban.

De ha valakinek van más információja, ami a fenti gondolatmenetet más fénybe helyezné, szívesen fogadom...

Mackensen 2008.12.12. 15:27:37

Hááát szerintem kicsit árnyaltabb a kérdés. Kínának még van pár szomszéda, akik keményen fektetnek az űrkutatásba és hasonló projektekbe ölik a pénzüket. Az egyik Japán, a másik India. Ezen kívül még ott vannak az őrültek, akik szintén fejlesztenek Észak Kórea és Irán. Arcot már csak Japán és India miatt sem veszíthetnek.
Hogy mennyire éri meg anyagilag, az is megér néhány litániát. A kereskedelmi célú űrtevékenyésg egy szintén táguló piac. Az elmúlt néhány évtizedben gyakorlazilag a két nagyhatalom lőtte fel a kereskedelmi műholdak legnagyobb részét. Ezek után állt be a sorba Kína is, de a piaci szegmensét mindenképpen meg kell őriznia a feltörekvő riválisaival szemben.
A másik probléma, hogy a hadseregek egyre jobban nélkülözik a világűrbe telepített eszközöket (távközlés, felderítés, navigáció stb). Az pedíg nem egészséges helyzet, hogy te pont az oroszakra, vagy az amerikaikara vagy utalva, ha fel akarod juttatni ezeket az eszközeidet.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.13. 13:12:19

Jól árnyaltad a kérdést, el kell ismerni. Attól viszont, hogy "50 milló ember mond marhaságokat, attól az még marhaság marad" (Anatole France), tehát rossz a következtetés (nem logikus): ha Japánt és Indiát sem kérték az oroszok, hogy ugyan segítsenek, akkor ugyanúgy arcot veszítenek ők is. Az arcvesztés nem attól függ, ki van többségben ("sok lúd disznót győz"), hanem az egyetemes emberi értékektől. Mint ahogy te is megjegyezted, valószínűleg a hadsereg akarja bizonyítani, hogy nekik is van kukijuk. Ez viszont a Holdról nézve roppant ostoba és káros dolog: onnan nézve nincsenek határok, hanem csak élőlények. Félni egymástól butaság. Erről próbálok beszélni.

mackensen 2008.12.14. 17:23:47

Jajajjj a brazilokrol teljesen megfeledkeztem. Ők is újjabban űrt kutatnak és fejlesztgetik a rakétáikat.
www.youtube.com/watch?v=KJeTW-laTa4
Amúgy igazad van. Teljesen eszement dolog annyiszor körbefényképezni a Holdat. Csak felületesen figyelem a híreket, de alig pár hónap különbséggel jött le a világsajtóban kínaiak holdfényképező híre és a jappánoké. Az ővéket követi majd egy újjabb amerikai:)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.14. 22:11:02

Igen. A gond az, hogy ahelyett, hogy összefognának, megindult egyfajta "tudományos fegyverkezési verseny", ami önmagában nem csoda, hiszen ma már régesrég nem puskával vagy bombával nyernek csatákat az emberek, hanem AGGYAL. A knowledge age-ben a tudásért való harc lett a szabvány, sajnos. Ebben a harcban a Nyugat lóhosszal vezet (az ipari forradalom óta), és ezt a fölényt egyelőre elég ügyesen arra használja, hogy a világ többi országát sakkban tartsa. Ez működik is, csak hát ezek a büszke országok ebből a "szorításból" (kényszerzubbony) szeretnének kibújni. Sajnos a tudásért való versengés nem fogja ezt az erőviszonyt megváltoztatni.

Én inkább a megbékélést javasolnám, az összefogás, összetartás (nemzetközi méretekben) okosabb megoldás lenne. Akkor a felhalmozott tudást meg tudnánk osztani, és nem kéne mindenkinek magának feltalálni a spanyolviaszkot. Jelenleg a Nyugat azért nem hajlandó a fejlett technológiákat és know-how-t megosztani pl Kínával, mert nem bízik meg Kínában. Miért nem bízik a Nyugat Kínában? Egyszerű tapasztalat, tudományos megfigyelés... sajnos megszokta már a nyugati ember, hogy bármilyen szívélyesen bánunk Nyugaton a kínaiakkal, bármilyen gavallérosan ugyanolyan jogokat kapnak nálunk, mint bárki más... és bármennyire is jó keresztény módjára megosztunk velük mindent... hátbadöfnek minket, kihasználnak, becsapnak, szemünkbe hazudnak, és nem tekintenek minket egyenrangú embereknek Kínában. Még szép, hogy kénytelenek vagyunk a kínaiakat bizalmatlanul kezelni, hiszen nem adtak rá okot, hogy bízzunk bennük. (Nem építettek fel egy bizalmi homokvárat, amire mi épithetnénk a mienket.)

Ez a szomorú, és ezért van ez az értelmetlen versengés, kooperáció helyett. Ez engem személy szerint is elszomorít, hiszen Kínával, mint kultúrával egy életre szövetséget kötöttem (család révén), és látni ezt a sok struccpolitikát és dilettantizmust fájó dolog. Persze a magam módján kicsiben én is segítek a kínai értelmiségnek, hogy okosodjon, de hát egy fecske nem csinál nyarat...

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.16. 11:52:25

"...As long as China’s space program is in the hands of its generals it will largely reflect the PLA’s strategic requirements. This was the case for the former Soviet Union where the military also controlled the Soviet space program. As seen by its development of multiple ASAT systems, its willingness to make military use of manned space programs and its outright deceptions, China is increasingly following the Soviet example of seeking military dominance of outer space. China’s January 2007 ASAT demonstration, following years of gathering Chinese military-academic writing on the need for China to develop space warfare capabilities, combined with its space arms control diplomacy of deception, provided a clear warning that China was not yet interested in building the confidence necessary for cooperation in space. ..."

(Forrás: www.strategycenter.net/research/pubID.191/pub_detail.asp)

mackensen 2008.12.16. 19:38:26

Kíváncsi vagyok, mennyibe kerül egy ilyen hajó?
Amúgy nagyon szépnek tartom, bár az esztétikus külső minimális követelmény lehetett a tervezésénél:)

scitech.people.com.cn/GB/7117881.html

www.interspacenews.com/FeatureArticle/tabid/130/Default.aspx?id=974

www.sinodefence.com/navy/research_survey/yuanwang.asp

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.17. 10:01:12

Ezek regi hirek. Ezek a hajok azert kellenek Kinanak, mert nincsenek a megfelelo pontokon szarazfoldi posztjaik (az amcsiknak es franciaknak vannak, az oroszok is hajokkal kell megoldjak). Egyebkent a "szepseggel" melletrafaltal: a kinainak nagyon fontos, hogy valami ne csak praktikus legyen, hanem "hao kan de" is, azaz jol nezzen ki. 100% biztos vagyok benne, hogy a hajo tervezesenel az, hogy szep legyen, SZEMPONT VOLT. :-)

Egyebkent nekem az elso diplomam pont hajotervezesrol szol, es nekem is megdobogtatja a szivem egy JO hajo, de nem a szememmel nezem, hanem az eszemmel :-)

mackensen 2008.12.17. 18:49:24

Igen. Ezt megemlíti a cikk is, amit idéztél. Fene tudja, mennyi a valósgtartalma az eszmefuttatásának, ami az ASAT programot illeti. Mármit, hogy a 40 kg mikroműhold lényegében egy elfogást szimulált volna az ISS szemben?????
Tele van a net mindenféle ellemzéssel, amiből az következik, hogy mittoménhány év múlva a PLA valós ellenfele lessz a US Army-nak.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.17. 20:22:58

Én nem emlékszem a cikkben semmilyen elfogásra, de arra sem, hogy a PLA-t komoly vetélytársnak tekintené. Ahogy én olvastam, csak megemlíti, hogy állandóan trükköznek a gyerekek, vigyázni kell velük. Eddig rendben is van szerintem.

mackensen 2008.12.17. 21:43:39

"And even though China has been largely transparent about much of the content of the Shenzhou-7 mission, one has to consider that whether deliberate or not, the timing of the BX-1 launch just before reaching its closest proximity to the ISS, could also serve to validate a potential "co-orbital" anti-satellite (ASAT) technology."

www.strategycenter.net/research/pubID.191/pub_detail.asp

Nem ez a cikk tekinti annak, hanem kering a neten egy rakás. Holnap összegyűjtök majd egy csokrot ezekből, ha netlán valakinek túl sok a szabadideje, vagy álmatlan éjszakái vannak, ne unatkozzon:)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.18. 00:31:55

Hat nem tudom, engem oszinten szolva nem erdekelnek a reszletek. Ha hergelik az amcsikat, akkor azert nem erdekel, mert azt a sakkpartit a budos eletben nem nyerik meg addig, amig meg nem tanuljak a sakk szabalyait, plusz meg nem tanulnak elore gondolkodni. Ha nem hergelik az amcsikat, az bolcs dolog lenne, de akkor meg nincs mirol beszelni.
süti beállítások módosítása