HTML

Kína

Ez az fiúk, először mindig a lámpát! :-)

Friss topikok

  • Fearless: Köszönöm! El is indulok ezen az úton! (2012.09.08. 22:44) Kína, ahol soha semmi nem változik
  • tafinaf: Szervusz Apeiron! Köszönöm a baráti szavakat. Nézd, mindent folyamatában kell nézni és rendszerben... (2011.08.17. 00:05) A Nyugat nyugatja
  • tafinaf: Na jó, de nem mindegy, ki MIT halmoz fel. Menj el Kínába, és nézz körül nyitott szemmel. Mi nem ad... (2010.11.11. 02:12) R-eset
  • tafinaf: En sajnos nem tudok ebben a kerdesben segiteni. Esetleg a blogot olvasok kozott lehet valaki, aki ... (2010.06.24. 10:27) Szótár, magyar
  • tafinaf: Persze, szivesen... amit publikusan is tudok mondani, az a TOR project (guglizd meg), azzal ha las... (2010.04.08. 17:42) Ébresztő

Linkblog

Kínáról, magyarok között szabadon

2011.07.25. 10:19 tafinaf

A Nyugat nyugatja

Nehéz nem észrevenni, hogy az egyszer oly hős Nyugat napja hogyan áldozik le, nap mint nap egy kicsit közelebb a horizonthoz. Az, hogy ez valami szép naplemente lesz-e, vagy a darázs mérgében még a világba szúrja-e fullánkját, nem egyértelmű. Az utóbbira sajnos sok utaló jel van, de talán még elkerülhető egy Armageddon.

Ha valakinek jó a humorérzéke, olvassa el ezt a cikket. Bár nem akarom előre lelőni a poént, de hova írjam, ha ne ide: juszt is lefordítom magyarra a több-bekezdéses újságírói "remekművet". Mint azt kis ésszel ki lehet következtetni, az "újságíró" ma már olyan fogalom, ami tragikomikum tárgya mindenhol. A legújabb kedvencem az angoloktól származik, alig pár napja követték el az utolsó kegyelemdöfését ennek a szakmának. A tárgyalás előtt egy nappal meghal a koronatanú. Mit ír a média? "A halál oka ismeretlen, de nem gyanús." Tisztelt bíróság, nincs több hozzáfűznivalóm...

Na de ne bántsuk azokat, akik már minden más értelmes munkára alkalmatlanok, így autómosás, cipőpucolás, takarítás mintájára agymosással foglalkoznak és az ördöggel cimborálnak. Szerencsére senki sincs arra rákényszerítve, hogy ilyen emberek társaságát keresse. Inkább röviden összefoglalom a cikket és lefordítom magyarra egyúttal:

"Mi, a gazdag Nyugat, mely a múltban többször is bizonyítottuk a mohóságunkat, barbárságunkat és erkölcstelenségünket, arra kérjük a civilizált, és GDP-ben nehezen mérhető méltóságú "szegény" Kínát, hogy erőszakolja meg magát (megint), tegye szét a lábát (megint), és hagyja, hogy nyitogassuk az ollót. Legyen a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb, és ehhez kérjük a kínai kormány (könnyebb eset) és a kínai nép (ez már nehezebb) együttműködését. Köszönjük."

Mindez persze a cikkben virágnyelven van leírva, hogy nehogy valakinek egyértelmű legyen az üzenet. Olyan ez, mint amikor a szoknyapecér faviccet mond. Lehet, hogy csak én nem nevetek rajta? :)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kina.blog.hu/api/trackback/id/tr363095502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mackensen 2011.07.28. 14:27:46

Szia!
Rég nem jértam erre. Örülök, hogy még irogatsz. Érdekes, hogy az amiknak még van energiájuk cseszegetni a kínaiakat.

htka.hu/2011/07/27/kinaiak-kergette-u-2-est-mentetek-a-tajvani-vadaszpilotak/

tafinaf · http://nagyonjo.com 2011.07.30. 18:11:39

Szia mackensen, én is örvendve látom, hogy élsz és virulsz. Elmondom neked a személyes véleményemet arról a paradoxonról, amit látni sok helyen, pl itt az indexen is.

A hadviselés fontos eleme a hírszerzés. Nem kell okosnak lenni ahhoz, hogy az ember józan paraszti ésszel is kikövetkeztethesse, hogy az igazi haderők nem szellőztetnek ki semmit az interneten. Magyarán, akármilyen infót találsz a neten, az mind kamu.

Ezek után kicsit furcsa, hogy mennyi kocakatona van (főleg magyarok csinálják ezt a cirkuszt), akik itt a neten játsszák az eszüket, hogy hány fegyverfajtát ismernek fejből, vagy milyen "titkos" infókat tudnak, amiket más nem.

Az űrkutatás "mesterei" hasonlóképpen nevetség tárgyai nálam: a tényleg űrkutatásban dolgozók nem fórumoznak, azok inkább háziasszonyok, akiket itt találhat az ember... :)

mackensen 2011.08.02. 18:00:52

Najó, de a cikk nem a fegyverekről szól, hanem, hogy az amikról megint kiderült, hogy kémkedni próbáltak. Feltételezem, valami nem ment a tervek szerint, mint a másik hires esetnél, mikor összeütköztek a levegőben.
Végül is mind1, csak a bejegyzésedre reagáltam, hogy az amik bármennyire is rá vannak szorúlva Kína pénzére, ez nem állítja meg őket abban, hogy kémkedni próbáljanak.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2011.08.02. 20:56:32

Értem én... de kettő között általában nincs sok összefüggés. Az országok mindig minden más ország után kémkednek. Ez olyan játék, hogy ha 1 kémkedik, akkor az összes többi kénytelen kémkedni, ha akar, ha nem. Senki sem fogja a kémkedést abbahagyni, ez természetes.

Ezek a hírek, hogy "kiderült, hogy kémkedni próbáltak" tipikus újságírói munka, annyit is ér. Szerintem ha nem akarsz körbe-körbe járni, akkor add el a tévédet, mondd le az összes újság-előfizetésedet, a netet is másképp, szűrve és okosan használd (csak módjával), és az információkat próbáld megbízható csatornákon keresztül beszerezni. Az élő emberek, akik valamit élőben megtapasztaltak jó kezdetnek.

Nagyon nehéz manapság értelmes dolgokat olvasni, próbálkozzunk közösen...

A harmadik világháború pedig úgyis kirobban, és teljesen mindegy, hogy melyik gócpontból (Tajvan, Korea, Palesztína, Líbia, Kelet-Timor, Ceylon, Irak, Kurdisztán, Szerbia, stb a lista hosszú, tele vagyunk megoldatlan, és egyre viszketőbb konfliktusokkal). Felesleges szerintem plüssfotelből fantáziálni arról, hol és mikor kezdődik a buli... inkább fel kéne készülni az az utáni világra.

mackensen 2011.08.03. 19:01:34

Óóó, tehát te már az utáni világra készülsz:)))
Elöbb arra kéne készülni, hogy, hogyan éljük túl.

Apeiron (törölt) 2011.08.13. 22:25:53

Üdv!

Mintegy másfél éve olvasom az írásaidat Kínáról, sokszor ezek képezték az egyetlen ellenpólust a magyar neten a Kínai fejlődéstől megvakult szerzők szerzeményeivel szemben. Jó volt itt látni valami olyasmit, amiben én is hiszek, azaz, hogy a Nyugat bizonyos eszményei abszolútak, nem relativizálhatóak és éppen emiatt Kína sohasem fogja azt a szerepet betülteni, amit ma a Nyugat. (Elnézésedet kérem, ha tévedek.)

Ezzel szemben mintha elbizonytalanodtál volna. Jól érzem?

tafinaf · http://nagyonjo.com 2011.08.17. 00:05:15

Szervusz Apeiron! Köszönöm a baráti szavakat. Nézd, mindent folyamatában kell nézni és rendszerben. A Nyugat még mindig nagyon vonzó alternatíva szinte mindenhol a világon, ahol az emberek belefásultak a saját kis eszmerendszereikbe. Az embereknek van egy kis beépített szabadság-mérőjük, és általában megpróbálják azt maximalizálni. A nyugati ember alapvetően szabad, tehát mint az egészséges ember, nem is érzi, hogy mekkora kincs birtokában van. Ha elveszik az ember szabadságát, csak akkor döbben rá, hogy mekkora érték volt az, amíg volt.

Na most, eddig úgy tűnhetne, hogy ilyen fekete-fehér a világ, azaz csak a szabadsági fokok számát kell megszámolni, és máris világos, hogy ki hova akar menni és miért. A teljes kép ennél sokkal árnyaltabb. Nagyon sok kultúra választás elé teszi a emberfiókákat: vagy nagyon sok szabad(os)ság, de cserébe üres emberi életek, morális értékek hiánya, anarchia és züllés... vagy valamennyi szabadságot feláldozva kicsit jobb élet.

Ezzel a dilemmával még a nagy Nyugat is naponta megküzd, gondoljunk itt a 911 óta bevezetett rendőrállamra Amerikában.

Never say never, tehát én sem mernék előre zsetont tenni egyik játékosra sem, de érzésem szerint a Nyugat következetesen kezdi elveszíteni a varázsát az emberiség amúgy történelmileg mindig is civilizáltabb része előtt. Ismerjük be férfiasan: mi nyugati emberek ugyan roppant jópofa, aranyos teremtmények vagyunk, de bárdolatlanok, primitívek, barbárok vagyunk azokkal a népekkel szemben, akik sokkal kifinomultabb rendszereket építettek fel évezredek óta.

Mondok példákat, hátha úgy jobban átmegy a gondolat.

A kínai pálcikával eszik, ami fényévekkel kulturáltabb evési forma, mint a hindu egykézzel, vagy a nyugati ember kétkézzel és rusnya fémből készült marcangolószerszámokkal (villa, kés) való bohóckodása az asztalnál.

A muszlim még gondolatban sem hazudik, lop vagy öl, szemben a zsidó-keresztény lúzerekkel, akik vidáman megteszik bármelyiket nap-mint-nap, aztán vagy meggyónják, vagy nem, vagy a saját, külön bejáratú szakállas bácsijuk rasszista alapon jóváhagyja azt. Megint a békés civilizált ember csóválja a fejét, hogy mit kezdjen ezekkel a neandervölgyi durva lényekkel, akik folyamatosan csörtetnek, mint elefánt a porcelánboltban.

Vagy vegyük a közlekedést bárhol Ázsiában, ahol a dugók folyamatosan "folynak", mint a folyam, és bár nincsenek betartott szabályok, mégis mindenki rendesen hazaér időben az Iftar-ra még most a Ramazan idején is. Ezzel szemben a szép, rendezett nyugati utakon ha beáll egy dugó, akkor nyugodtan sátrat is verhetsz, mert egy ideig nem mész sehova, vagy felforr a hűtővized (és az agyvized). Arról a rugalmatlanságról nem is beszélve, hogy ha valaki ott áll előtted, akkor inkább felveszed a telefont, vagy ha valaki bejön hozzád az irodába, elküldöd a búsba, hogy küldjön előbb emailt, aztán jöjjön vissza. Nyugat, nyugat... nagyon remeg a léc, nagyon.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy a nyugati ember is ugyanolyan szinten van biológiai fejlődésben mint bármelyik másik, sőt. Ugyanaz a húszmillió év természetes szelekciója köpülte is az összes majomfajtát, a mienket is. Szóval az, hogy az egyik majom lemajmozza a másikat, eléggé relatív. (A kínaiak számára mi tűnünk a majomhoz közelebb álló állatfajtának, mivel szőrös nagy böhöm állatnak tűnünk az ő kifinomultabb vonalaikhoz képest, míg az európai fehérember számára az ázsiaiak tűnnek inkább majomnak, mert olyan ruganyosak, guggolva is tudnak szarni, és folyamatosan köpködnek, krákognak, böfögnek, finganak, stb, mint az állatok.

Szóval nincs semleges zsüri a kérdést eldöntendő, és én sem foglalnék állást pro vagy kontra. Én sosem voltam sem Kína-barát, sem Nyugat-barát. Semmilyen barát nem voltam, nem vagyok, és nem is leszek soha. A maximum, amit hajlandó vagyok megtenni, az az, hogy meghallgatom az összes játékost, és ha találok egyetemesen jó megoldásokat, akkor azokat kipipálom, míg ha találok egyetemesen ördögi szemétségeket, azt is megemlítem. Hadd ne lehessen elcsusszanni a sötétben immorális dolgokkal: fényt a csótányra, mert azt nem szeretik.

Ha valaki valami jót tesz, az csak olyan, mint amikor a szőlőfürt meghozza a gyümölcsét: ez a feladata, erre termett. Az ember is (véleményem szerint) arra termett, hogy minden nap megpróbáljon tényleg emberként élni, etikusan, morálisan, jó emberként megpróbálni beleilleni ebbe a nagy puzzle játékba, és lehetőleg hasznos tagja lenni a társadalomnak. Ezért inkább a devianciára irányítom a rivaldafényt, arról írok.

Legyen az keleti, nyugat, vagy bármilyen orientáltságú illető: ha szerintem valamit bután csinálnak, vagy esetleg okosan de ördögien, nesze nekik egy kis fény, arra hátha visszamásznak a lukba, ahonnan kimerészkedtek.

Ettől függetlenül abban teljesen igazad van, hogy a jelenlegi magyar sajtó félelmetesen ostoba, bár ezen csodálkozni nem kéne, mert most komolyan, ki megy manapság újságírónak? Aki semmilyen más közhasznú feladatra már nem alkalmas... aztán ilyen felhozatallal az a pár intelligensebb csóka, aki még mindig nosztalgiából megnézné, hogy "na ma mit írtak ezek a csököttagyúak", vagy "mit hazudnak éppen, mivel próbálják mosni az agyunkat", vagy "most éppen mit válogattak ki nekünk beszédtémának a többtízezer lehetséges közül a szellemi rabszolgatartóink?", még szép, hogy visszasírja a Ludas Matyit, ahol legalább nem rejtették véka alá, hogy ezeken a nyomtatott papírdarabokon (vagy ma: Internet portálok) intelligens ember csak nevetni tud (vagy ignorálni őket és saját feed-ből szedni a tartalmakat).

Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett, de úgy éreztem, hogy nem intézhetem el egy "igen is meg nem is" válasszal... :)
süti beállítások módosítása