HTML

Kína

Ez az fiúk, először mindig a lámpát! :-)

Friss topikok

  • Fearless: Köszönöm! El is indulok ezen az úton! (2012.09.08. 22:44) Kína, ahol soha semmi nem változik
  • tafinaf: Szervusz Apeiron! Köszönöm a baráti szavakat. Nézd, mindent folyamatában kell nézni és rendszerben... (2011.08.17. 00:05) A Nyugat nyugatja
  • tafinaf: Na jó, de nem mindegy, ki MIT halmoz fel. Menj el Kínába, és nézz körül nyitott szemmel. Mi nem ad... (2010.11.11. 02:12) R-eset
  • tafinaf: En sajnos nem tudok ebben a kerdesben segiteni. Esetleg a blogot olvasok kozott lehet valaki, aki ... (2010.06.24. 10:27) Szótár, magyar
  • tafinaf: Persze, szivesen... amit publikusan is tudok mondani, az a TOR project (guglizd meg), azzal ha las... (2010.04.08. 17:42) Ébresztő

Linkblog

Kínáról, magyarok között szabadon

2008.10.21. 15:11 tafinaf

Jobbágyság

Ez most rövid lesz és velős. Aki olvassa, adja át, és reménykedjünk, hogy megfogantatik a jótanács.

Hála a jó Istennek kevés időm és energiám van arra, hogy a magyar sajtót vizslassam, de amikor kevés időm engedi, belepislantok. Bár ne tenném. Továbbra is csak az ÉS (Élet és Irodalom) és a HVG a még-még olvasható orgánumok. A többit inkább nem jellemezném, mert őszinte ember vagyok, de nem szeretek másokat bántani.

Amiért most szólok, az a betegesen fel-felbukkanó "parasztos" átírása a kínai szavaknak. Legtöbbször helységneveknél fordul elő, de manapság annyira divatos dolog lett Kínával kapcsolatban bármilyen piszlicsári, jelentéktelen dolgot hírként leközölni, hogy a kínai Kovácsok és Szabók neveit is szépen átírják a magyarok.

Két gondom van ezzel.

1. A legjobb lenne, ha nem erőlködne a mi kis maroknyi országunk, és beállna szépen a sorba, és rendesen PINYIN-nel írná a neveket, mint teszi azt minden jobban nevelt ország. Teljesen felesleges feltalálni a spanyolviaszkot. A pinyin-t nem is kell átírni, mert az egy-az-egyben csak szépen átmásolandó azokból az angol-német-francia nyelvű hírforrásokból, ahonnan a magyar zsurnaliszták táplálkoznak. (Ha esetleg nem megbízható forrásból, hanem "saját kútfőből" írogatnának, akkor sem lehet nehéz, mert aki tud kínaiul, az tudja, hogy a latin betűs átírás legelterjedtebbje a pinyin.) Ha pedig urambocsá' valaki "eredeti" (népi) kínai forrásból próbálna infót lemagyarítani, akkor inkább csendben maradok, mert az már medikus barátaimat jobban érdeklő eset.

2. Ha már mindenáron jobbat akar kreálni a pinyin-nél a nyakas magyarja, akkor meg hegyezze a fülét. Mert amit ma magyarul lehet leírva látni, mint "kínai" szavakat, azt ha egy magyar tényleg kimondaná (Isten ments!), élő kínai nem értené meg, az biztos. Lehet próbálkozni a magyar hangzókészlet kínaihoz való idomításával, csak hát eléggé kacifántos lesz, mert sok hangzó nálunk nincs, és sokáig kell gyakorolni, mire belejön az ember. Egyszerűbb egyszer-s-mindenkorra megtanulni a pinyin kiejtési szabályait (google megtalálja), és azt használni.

Ha valakinek van jobb ötlete, kivele. Én ezt javasolnám. 

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kina.blog.hu/api/trackback/id/tr97724753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mackensen 2008.10.25. 12:32:39

Nyugi!
Vannak ennél dúrvább dolgok is:D

reakcio.blog.hu/2008/06/17/ird_magadra_kis_pocs

benoe 2008.10.26. 12:35:16

Ja, bar szerintem ott minden rendben van: szerintem az, aki barmilyen tetovalast magara enged, kapasbol beskatulyazta magat a 0-60 IQ szintek valamelyikere (visszafordithatatlan folyamat engedelyezese annak kovektezmenyeinek atlatasa nelkul, vagy a kovetkezmenyeket atlatasaval, de azoknak ignoranciajava: ez az intelligencia sulyos hianyat mutatja). Innentol kezdve az, hogy erthetetlen, vagy buta szoveg kerul barhova tetovalasra, "rendszeren belul marad", mert a 0-60 IQ szint kozotti egyed nagy valoszinuseggel ebben a kulturkorben mozog, tehat a befogado (aki nezi a tetovalast) is ilyen IQ szintu lehet, annak meg nem fog feltunni, hogy nyelvtanilag helytelenul lett valami odapingalva, vagy kinaiul nagyon nagy butasagot jelent.

Ez csak olyannak tunhet fel, aki az IQ piramis felsobb retegeiben mozog, azok pedig elvetve talalkozhatnak csak ilyen tetovalasokkal, akkor is maximum masodpercekre tudna lekotni az agyi szamitokapacitast, es maximum egy olyan paradigma-megerositest tudna kivaltani a megfeleloen intelligens egyedbol, hogy "az unintelligens ember unintelligens dolgokat muvel, es (mivel unintelligens) ennek az unintelligens voltat nem realizalja". Tiszta sor, teljes kor, innentol kezdve az intelligens elme tovabblep, az ilyen tipusu informacio bemenetelet az agyba korlatozza, mert nincs a fejlodeshez megfelelo informaciotartalma.

Kinaban ugyanez a paradox ugy letezik, hogy kiallhatsz az utcara arulni olyan polokat, amire valamilyen, kinaiak szamara nagy valoszinuseggel erthetetlen nyelven ra van irva, hogy "HULYE VAGYOK". Es ezeket a polokat jo dragan kell arulni, tehat mondjuk a normal ar otszoroseert. Kesz a kiserlet: aki ezek utan vesz polot, az pontosan ugyanazt teszi, mint aki kinai irasjelet magara tetovaltat (azzal a kis kulonbseggel, hogy a polot barmikor leveheti). De ha megvette es ott feszit benne, akkor ezzel "igazza tette" a polot, tehat minden rendben van.

Engem az lepne meg, vagy zavarna jobban, ha filozofiailag is ertelmes gondolatok, helyesen lennenek barkire tetovalva. Az sokkal furcsabb lenne. Az, hogy a kinaiak allandoan felreirnak mindent angolul, az teljesen rendben van, annak ugy kell lennie. Ott is az lepne meg, ha made in China, es 100%-ban korrekt, helyes, stb. De ha ilyennel talalkozik az ember, mindig kiderul, hogy kulfoldi QC van a hatterben, a made in China csak azt jelenti, hogy a kinaiak vallaltak el a melot legolcsobban.

Altalanossagban mindig az IQ piramist kell szem elott tartani, az teljesen korrekt modon megmagyaraz sok jelenseget. Pl itt a felreirt magyar atirasoknal arra lehet gondolni, hogy nyilvan az ujsagirok atlag IQ-ja a mernokok, orvosok, tanarok alatt kell legyen. Ebben van is logika, hiszen az ujsagiras nem tartozik a legmegbecsultebb foglalkozasok koze, tehat mukodik a "downward spiral", azaz nyilvan nem a gimnaziumok legintelligensebb diakjai mennek ujsagironak, es mivel nem, ezert a szakma vonzereje marad alacsony, es mivel marad alacsony, ezert nem a legintelligensebb diakok akarnak erre a palyara menni, stb. Eddig tiszta sor.

Amit en nem ertek, az az, hogy ha ott van egy nemzetkozileg bevett, elfogadott, mukodo szabvany (pinyin), amit tolunk keletre/nyugatra mindenki hasznal, akkor minek kitalalni egy annal rosszabbat, es azt raadasul kovetkezetlenul hasznalni? Ez tipikusan a lose-lose kategoria, ahol az ujsagiro is csak tobbet dolgozik (mert ahelyett, hogy atmasolna a rendes pinyin-t, amit barhol megtalalhat, talalgathat, hogy az eppen ugyeletes magyar kinai-zseni milyen magyar atirast javasol), es az olvaso is rosszul jar, mert ha azt ugy kimondja, ahogy leirva van, soha nem fog megtanulni kinaiul, de megertetni magat sem. Ehhez szerintem nem kell sok intelligencia, hogy az ember folfedezze, hogy a pinyin hasznalata win-win. Na mindegy, felolem azt csinal a magyar ujsagiras, amit akar, nem vagyok nagy fogyasztojuk (altalaban mindent, ami journalism fenntartassal kezelek, mert tanultam, es az egyik legjobb baratom is journalism szakon vegzett NY-ban, otole aztan meg tobbet tanultam errol a "szakmarol").

Mackensen 2008.10.26. 16:12:47

Ne felejtsd el, hogy nekünk magyaroknak régi tradiciónk a magyarosítás. Apám idejében pl. Verne Gyula és Shakespeare Vilmos jelent meg a könyvek boritóján. Lehet, hogy a vérvonal folytatódik:)
Amúgy figyeld meg, hogy egy rakás főváros nevét símán magyarul írunk le: Párizs, Moszkva, Pozsony, Bukarest, Varsó stb.

tafinaf 2008.10.30. 14:12:27

Jaja, de ezek meg rendesen kiejtes szerint atirt nevek. Amiket mi hasznalunk, az sajnos jo messze van az igazi kiejtestol. Mindegy, csak jotanacs, ott a pinyin, lehet hasznalni. En atirok mindent pinyin-re a sajat bejegyzeseimben.

tafinaf 2008.11.02. 17:28:09

Na, kozben a kinama.blog.hu bezarta kapuit. Aki szeretne Kinarol szabadon (!) beszelni, az itt welcome. Abszolut, garantalt, mar-mar magyaroknak szokatlan szolasszabadsag van itt. Ez persze par furcsalelkut zavarhat, de akit rendes fabol faragtak, az itt folytathatja a Kinarol valo diskurzust. A Laj Csi felek velemenyeit is le lehet irni, termeszetesen, aztan majd kulturaltan megvitatjuk :-)

Mackensen 2008.11.02. 18:01:57

Igen. Lehúzta a rollót:D
Szerintem van létjogosúltsága, egy Kínával foglalkozó blognak.
Most olvasom Lin Yutang MI KÍNAIAK könyvét. Az írást 1939-ben adták ki. Gondolom nem perel majd be senki, ha kimásolok belőle dolgokat és bemásolom ide. Érdekes lenne ősszehasonlítani mi változott azóta.

tafinaf 2008.11.02. 18:51:03

Johetnek az erdekes dolgok, irjad csak batran. Szerintem feheren-feketen latszik, ki a jo ember. Aki nem probalja "megvaltoztatni" a vilagot azzal, hogy az informacio aramlasat mestersegesen megprobalja a sajat kezebe venni. En csak letrehozom a forumokat, aztan hagyom, hogy maguktol mukodjenek (ez a szabadsageszme lenyege). :-) Na johetnek az okos dolgok, amiket talaltal :-)

kritikus 2008.11.02. 19:11:07

Szomorú, hogy így alakult, de minden vég valami másnak a kezdete. Egyébként nem az én ötletem volt, hogy ne engedjen senkit hozzászólni... ha jól emlékszem, a paranoid kbalazs-é, aki mindenkiben Téged látott, aki véletlenül nem fújja a hivatalos pekingi propagandát. Hát itt Hong Kongban más szelek fújnak, az biztos.

Majd csak felfedezik a Kína iránt érdeklődők ezt a blogot is.

tafinaf 2008.11.02. 23:36:50

Sose band, oregfiu. Amig elek, legalabb egy szabad forumot mindig biztositani fogok az embereknek. Nem csak en, hanem mas vezeto tudosok is valljak, hogy csak a gondolatok szabad aramlasa biztosit egy emberi, fejlett vilagrendet, ahol az emberek boldogok. Nekem eddig tokeletesen mukodott :-)

Tehat ha van tema, vagy hozzaszolas, kerdes, akarmi, lehet sziporkazni.

Mackensen 2008.11.03. 17:51:29

Itt a szövegrész, amit ígértem. A könyvet LIN ZUTANG írta 1935-ben. Magyarul 1939-ben jelent meg. Kíváncsi vagyok azok véleményére, akik hoszabb időt töltöttek Kínában, hogy azóta mennyit változott a helyzet (szerintem nem sokat).
Láttam online antikváriumokban is. A könyv címe: MI KÍNAIAK

HATODIK FEJEZET
TÁRSADALMI ÉS POLITIKAI ÉLET

I. A társadalmi szellem hiánya (191-195 oldal)


A kínai individualista nemzet. Szelleme családi és nem társadalmi szellem s a családi szellem is csak az önzés felmagasztosított formája. Sajátságos, hogy a „társadalom" szó hiányzik a kínai gondolkozásból. A konfuciánus társadalmi és politikai bölcseletben közvetlen átmenet van a család és az állam, mint az emberi szervezkedés egymást követő állomásai közt, például ilyen mondásokban : ,,Ha a család rendes, akkor az állam békés", vagy „Hozd rendbe a családot és vezesd békében az államot”. A társadalom fogalmának a kínai nyelvben még legjobban megfelel ennek a két szónak összetétele: „állam-család", összhangban a kínai elvont fogalmak képzésének szabályával.
Üj szó a ,,közszellem", a „polgári öntudat" és a „társadalmi tevékenység" is. Ezek az árucikkek ismeretlenek Kínában. Kétségtelenül vannak „társadalmi ügyek", például esküvők, temetések, születésnapok, buddhista körmenetek és évenként megismétlődő ünnepek. De feltűnően hiányzik az, amit nyugaton társadalmi életnek neveznek: sport, politika és vallás. Nincs egyház és nincs egyházi közösség. A kínai gondosan őrizkedik attól, hogy politikáról beszéljen ; nem szokott szavazni és nem ismeri a klubokban folyó politikai vitákat. Nem kedveli a sportot, ami az embereket közelebb szokta hozni egymáshoz s lényege az angol és amerikai társadalmi életnek. Játékai ugyan vannak, de ezek a játékok jellemzők a kínai individualizmusra. A kínai játékok nem osztják a játékosokat két pártra, mint a krikett, ahol egyik csapat a másik ellen játszik. A csapatok működése ismeretlen. A kínai kártyajátékokban kiki magának játszik. A kínai szereti a pókért és nem szereti a bridge-et. Mindig is játszotta a manjongot, ami közelebb van a pókerhez, mint a bridge-hez. Ebben a niahjong-filozófiában láttatjuk a kínai individualizmus lényegét.
A kínai individualizmus példáját láttatjuk egy kínai újság megszervezésében. A kínai úgy szerkeszt lapot, ahogy mahjongot játszik. Láttam kínai lapot, amelynek főszerkesztője osái vezércikkeket ír. A családi hírek szerkesztőjének megvan a maga oldala, a nemzetközi táviratok szerkesztőjének is a magáé s megvan a külön területe a városi újdonságok szerkesztőjének is. Ez a négy ember úgy bánik a maga rovataival, mint a négy kártyás a mahjongaszta] mellett: mindegyik igyekszik kitalálni, mije van a másiknak. Mindegyik a maga táblácskáit akarja kiegészíteni s odadobja a másiknak azt, amire nincs szüksége. Ha túlságosan sok a családi hír, egyszerűen átömlik a városi hírek oldalára (anélkül, hogy az olvasót figyelmeztetnék) s ha ennek is kelleténél több a kézirata, az nyugodtan átömölhetik a gyilkosságok és tűzesetek közé. Nincs szükség az első oldal elrendezésére, válogatásra, mellérendelésre, alárendelésre. Minden szerkesztő akkor mehet haza, amikor akar. Ez a rendszer maga az egyszerűség. Azonfelül nemcsak a szerkesztők, hanem az olvasók is született individualisták. A szerkesztő dolga, hogy kiadja a hírt, az olvasóé, hogy megkeresse. Nem avatkoznak egymás dolgába. Mai napig ez a szerkesztési technikája akárhány nagy, régi, népszerű kínai napilapnak.
Ha azt kérdezi valaki, hogy miért nem csinálnak rendet, a válasz az, hogy Kínában nincs társadalmi szellem. Mert ha a főszerkesztő reformokat próbál életbeléptetni és kidobja a csökönyös városi szerkesztőt, beleütközik a családi rendszerbe. Hogy mer más ember dolgába avatkozni ? Ki akarja dobni a városi szerkesztőt, meg akarja fosztani mindennapi rizsétől s éhen akarja veszteni mindazokat, akik belőle élnek ? És ha a városi szerkesztő felesége a laptulajdonos unokahúga, hogy lehet kidobni a férjét ? Ha a főszerkesztőben van egy kis kínai társadalmi öntudat, nem is próbálkozik ilyesmivel, ha pedig azon frissiben tért vissza egy amerikai újságíróiskolából, hamarosan neki kell távoznia. Másvalaki foglalja el a helyét, aki ismeri a kínai társadalmat; a régi rendszer tovább működik, az olvasók tovább vadásznak a hírek után, az újság példányszáma és jövedelmezősége pedig növekedni fog. Valahogy ez a pszichológia rejtőzik Kínában minden társadalmi érintkezés mögött s könnyű volna a társadalmi szellem hiányára olyan példákat felhozni, valósággal megdöbbentenék a huszadik századbéli nyugati embert. „Huszadik századbeli emberről" beszélek, mert az részesedett a tizenkilencedik századbeli humánus gondolkodás áldásaiban s szélesebb társadalmi látóköre van. Mint tipikusan megdöbbentő példát, amely azonban híven képviseli a kínai gondolkozást a társadalmi munkát illetően, szórói-szóra idézem egy bennszülött hadvezér beszédét a tömegek neveléséért indított mozgalomról. Fiatalemberek, akikre ráragadt a modern amerikai lelkesedés a társadalmi tevékenység iránt, mozgalmat szerveztek „az irodalmi vakság megsemmisítésére". Erről így nyilatkozott a tábornok : „A diák tanuljon és ne avatkozzék közügyekbe. Az emberek végzik a maguk dolgát s eszik a maguk rizsét, ti pedig meg akarjátok semmisíteni a népet!" A meggyőző érv a következő : az írástudatlan emberek nem avatkoznak a ti dolgotokba, miért avatkoztok ti az ő dolgukba? Ezek a rövid, erőteljes szavak azért oly igazak, mert egyenesen, leplezetlenül törnek ki a szónok szívéből. A kínai szemében a társadalmi munka mindig „beavatkozás a más dolgába". Aki társadalmi reformért vagy akármilyen közügyért lelkesedik, mindig kissé nevetségesnek látszik. Kételkedünk az őszinteségében. Nem tudjuk megérteni. Mit akar, miért végzi a maga dolga helyett ezt a munkát? Reklámhajhászásból? Miért nem törődik a családjával, miért nem igyekszik hivatalában előlépni és elsősorban a családján segíteni ? Megállapítjuk, hogy nagyon fiatal vagy pedig elfajzott az egészséges emberi típustól.
Mindig is voltak ilyen elfajzások, „Jovagias emberek", de ezek kivétel nélkül a haramiák vagy csavargók osztályához tartoztak, osavargótermészetű agglegények voltak, akik a vízbe ín beugrottak, hogy egy ismeretlen, fuldokló gyermeket megmentsenek. (Házas ember nem tesz ilyet Kínában.) Vagy házasemberek voltak, de fillér nélkül haltak meg s feleségük, gyermekük éhezett. Bámuljuk és szeretjük őket, de nem szeretnők, ha családunk tagjai lennének. Ha azt látjuk, hogy egy fiú, akiben túlságosan sok a közéleti szellem, mindenféle bajokba kerül, nyugodtan megjósolhatjuk, hogy ez a fiú halálát fogja okozni a szüleinek. Ha idejekorán meg tudjuk törni, még jóra fordulhat minden; ha nem, akkor börtönbe kerül s még a család vagyonát is szétszórja. De a baj nem mindig ilyen nagy. Ha nem tudjuk megtörni, valószínűleg megszökik hazulról s csatlakozik a közéleti szellemű haramiákhoz.
Hogyan lehetséges a dolgoknak ez az állapota ? A kínai nem olyan bűneiben megátalkodott pogány, amilyennek a keresztény misszionáriusok képzelik, ámbár a „pogány" szó kitűnően alkalmazható rá a keresztény megvetés és karhoztatás egész erejével. Jobb lenne, ha a misszionáriusok igyekeznének megérteni a kínait s forrásánál támadni meg a bajt, mert a baj mögött az övéktől eltérő társadalmi filozófia lappang. A különbség a szempontok különbsége. A legkitűnőbb modern műveltségű kínai sem tudja megérteni, miért szerveznek nyugati nők „Társaságot az állatokkal való kegyetlenkedés megakadályozására". Miért törődnek a kutyákkal, miért nem maradnak otthon, hogy a gyerekeiket szoptassák? Megállapítjuk, hogy ezeknek a nőknek nincs gyermekük s ennélfogva nincs jobb dolguk, ami valószínűleg gyakran igaz is. Az összeütközés a családi és a társadalmi szellem között van. Ha elég mélyre ásunk, mindig rátalálunk a családi szellemre.
Mert a családi rendszer a kínai társadalom gyökere s ebből sarjad a kínai társadalom minden jellegzetes vonása. A családi és a falusi rendszer — ez utóbbi a magasabb hatványra emelt család — felelős mindazért, ami a kínai társadalmi életben magyarázatra szorul. Protekció, kiváltságok, hála, udvariasság, hivatali vesztegetés, közintézmények, iskola, céh, jótékonyság, vendégszeretet, igazságszolgáltatás és végül Kína egész kormányzata, - ez mind a családi és falusi rendszerből származik, onnét kölcsönzi sajátos hangját és színét s mindegyik megtalálja benne a maga jellemvonásait világos magyarázatát. Mert a családi rendszerből származik a családi szellem s a családi szellemből a társadalmi viselkedés bizonyos törvényei. Érdekes lesz ezeket tanulmányozni s meglátni, hogyan viselkedik az ember. Mint társadalmi lény – társadalmi szellem nélkül.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.04. 00:17:12

Jopofa. Eddig teljesen korrekt. Van tovabb is? :-)

mackensen 2008.11.04. 06:56:53

Persze, hogy van. Egy egész könyv, valami 400 oldal. Estefele küldöm majd a folytatást. De addig hátha többen is hozzászólnak. A könyv értéke inkább az, hogy 35 ben íródott, de gondolom nem sokat veszített aktualitásából:D

mackensen 2008.11.04. 08:11:17

és persze az is, hogy egy kínai ember írta, tehát nem vádolható olcsó nyugati propagandának

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.04. 16:40:00

Igen, vannak ilyen konyvek, amikbol ra lehet jonni, hogy Kina valoban nem sokat valtozik LENYEGEBEN. A felszinen ez-az valtozik, de legbelul sokminden NEM. Ez hatrany is, elony is, attol fugg, ki honnan nezi. Johetnek a tobbi erdekesebb, tomor szosszenetek a konyvbol, ha van kedved bekuldeni.

dkdk 2008.11.21. 11:58:01

Gratulálok a felvetéshez.

Ne is álljunk meg a pinyinnél, hanem folytassuk töretlen lelkesedéssel a magyar nyelv legyilkolását.

Sőt van egy sokkal jobb ötletem is. Tegyük kötelezővé akínai nyelv oktatását és a hivatalos nyelv legyen magyarországon a kínai.

Tök jó!

Ezek után még jöhet az orrplasztika és a szemek átszabása valamint a hajszín megváltoztatása feketére, stb. stb. stb.

Álljon itt szeretett főnökünk Wan Zhi a Huawei Magyarország Távközlési Kft ügyvezetőjének mottója, aki a felvetésünkre (miszerint jó lenne ha a magyar mérnökeink külföldi túlóráit kifizetné a cég összhangban a magyar munka törvénykönyvével) a következőt válaszolta:
"...we will not pay 'cause Huawei is above the Hungarian Work Law..."


Ismételten had gratuláljak nektek.

tafinaf 2008.11.22. 01:23:49

Dkdk, pontosits, konkretan melyik "felveteshez" gratulaltal? Ha a pinyin hasznalatahoz a kinai nevek atirasanal a magyar sajtoban, akkor nem ertem az irasod tobbi reszet, hogyan kapcsolodik ehhez logikusan.

A Huawei-nek egyebkent abban igaza van (ugy tudom, javitson ki valaki, aki ebben okosabb), hogy ha Kinaba mesz (mondjuk) dolgozni, es ott tulorazol, azt a kinai torvenyek szerint kell/lehet kompenzalni, nem a magyar szerint. Egyebkent Kinaban mindenki "tulorazik", pontosabban a japanokhoz hasonloan sztahanovista modon megprobalnak minket alvas kozben behozni, tehat amig mi alszunk, henyelunk, szorakozunk, vakaciozunk, stb, addig ok DOLGOZNAK. Neha meg elvezik is, de ha nem, akkor is minden kinai beegeti a kis agyaba, hogy "dolgozni, dolgozni, kemenyen, a vilagelsosegert". (Mas kerdes, hogy 2008-ban mar reg nem mennyisegre merik a vilagelsoseget, egy gombnyomassal semmisse teheti a Nyugat szegeny Kina erolkodeseit, de maga a hangyaszorgalom aranyos es lehet pozitivan is ertekelni -- ha elvonatkoztatunk a ket negativumtol, azaz a rasszista alapon meghatarozott repatol, es a teljesen futile (felesleges, hiabavalo, izzadsagszagu) palcatol.) Tehat ha a kulfoldi odatolja az arcat, jobb, ha tuldolgozza oket (ha tudja), amugy nem kap sok elismerest (a kinai nem tudja a munka MINOSEGET erzekelni, nincs ra receptora, csak a MENNYISEGET latja). Jo pelda, ha megmondod, mit dolgozol, es a kovetkezo kerdes az, hogy ES HANYAN VANNAK A CEGBEN? (Mintha ez valami lenyeges parameter lenne...) :-)

Szoval a felreertest elsimitando, en nem mondtam egy szoval sem, hogy kinaiul kell tanulni :-) De ha mar valaki csinalja, akkor legalabb jol! :-)

Mackensen 2008.11.22. 12:00:06

Igen dkdk ez a magyarázat arra, hogy a multik Keleteurópába költöztetik cégeiket, mert itt az itteni munkajog szerint dolgoztathatnak és az itteni bérszinvonal szerint fizethetnek. Ha kötelező lenne számukra az otthoni normák szerint fizetni, akkor nem csináltak semmit.
Szóval, ha Kínában vállal az ember munkát, vagy bárhol a világon, nem várhatja el, hogy a saját anyaországa szerinti jogszabályokat alkalmazzák rá.

dkdk ismerőse 2008.11.24. 10:31:36

mackensen,

dkdk jelenleg magyarországon a huawei magyarországi képviseleténél dolgozik és próbálja érvényesíteni (kis sikerrel)a magyar munkajogszabályokat. a kínai cég ezt magasról leszarja (még mindig magyarországon).

hol láttad azt, hogy kínába dolgozik?????????

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.24. 12:36:34

Hopp, valoban csak "kulfoldi" tulorarol volt szo, en rogton arra gondoltam, a Huawei nyilvan Shenzhenbe kuldi a magyarokat, de lehet, hogy a "kulfold" Szlovakiat jelent. Ha Szlovakiaba megy a magyar tulorazni, es .hu-ban van allomanyba veve, akkor valoban jar neki a tulora. Ha Shenzhenbe megy, akkor (valoszinuleg) nem. Na mindegy, szerintem a tema tul van lihegve, dolgozzunk mindahanyan kemenyen, aztan ami jar a munkaert, az jar.

RoFä 2008.11.24. 13:27:32

Volt egy ismerősöm, aki a Huawei itteni kirendeltségén volt (???kapcsolattartó, képviselő, sales-es, ügynök??? Melyik a PC?), de úgy tudtam, bezárták az egész céget han barátaink.

Mindenesetre fizetni már akkor sem szerettek, volt belőle gond elég.

Na, megyek keményen dolgozni az olaszoknak :)

dolgoztam ott én is 2008.11.25. 15:29:17

RoFa,

Az a Huawei - 3COM volt. Igen, ott úgy ment a magyarországról történő kivonulás, hogy azt utolsó fillérig sem fizettek ki senkit, csak akkor amikor az egyik tökösebb gyerek feljelentette őket a Munkaügyi Felügyeletnél.

Akkor viszont volt nagy beszarás és méltatlankodás, hogy "...ezek a magyarok milyen hálátlanok!!!!!!!!!...".

Az, hogy ők magasról leszarják a helyi törvényeket az már nem volt érdekes. Próbálnátok meg kínába egy helyi szabályt nem betartani.
Minimum karóba húznának benneteket.

tafinaf 2008.11.25. 17:33:17

Nem ismerem a reszleteket, de az teny, hogy elegge egyenlotlen a helyzet (altalaban). Mi rendesek vagyunk mindenkivel, pl kinaiakkal is, nincs nalunk megkulonboztetes. Kinaban viszont az osszes kulfoldi kapasbol meg van kulonboztetve, es tobbnyire nem a javara.

Talan ideje lenne a "szemet szemert, fogat fogert" elv ervenyesitese, azaz minden orszag allampolgaraival ugy eljarni, ahogy abban az orszagban jarnak el a mi allampolgarainkkal. Persze ez diplomaciai bonyodalmakhoz vezet, ez teny, de legalabb fair.

dolgoztam ott én is 2008.11.26. 08:37:00

Azt nem hiszem, hogy a szemet szemért elvet kellene gyakorolni de az biztos, hogy magyarországon szinte mindent meg mernek tenni.

Ráadásul a magyar hatóságok szinte 0 ellenörzést tartanak felettük. A mi irodánkba pl. tegnap érkezett 5 eddig nem látott kínai mindenféle munkavállalási papír nélkül, és most itt dolgoznak.

A világ fejlettebbik felén (pl. UK) betartják a helyi törvényeket. Pl. a helyi cég 90%-a áll angolokból csak a maradék 10% kínai. Persze máshogy is viselkednek.

Legutóbb a Vodafonnál kellett ipari méretekben segget nyalnunk. Megyünk be, én kérdezem a kínai kisgyereket, hogy a legutóbbi megbeszélésen ígért dolgokat (közös pr akció finanszírozása) tartani tudjuk e, mert az ügyfél számít rá. Kínai gyerek bőszen helyesel, hogy hááá persze.

Ezek után bemegyünk az egyik legnagyobb (angol) főnökhöz aki rákérdez az ügyre. Erre kínai "üzletember!!!!!!!!!!!" feszengve kínjában vigyorogva elkezd hebegni habogni, hogy háát azt nem úgy gondoltuk és izééé, majd hosszas fejvakargatás.

Angol faszi (hasonló helyzetben a magyar főnökök csak feszengve vonogatják a vállukat és nem merik elküldeni a francba a szavahihetetlen taplót) egy pillanatig néz majd amikor rájön, hogy ez nem poén volt rászól a kínaira:
"I really dont understand you and please dont smile. It is not funny at all. You promised me a lots of things and this behavior is not what I expected from you."

Aki érti egy kicsit az európai üzleti mentalitást az tudja, hogy ez egy kemény lebaszás.

A hülye kínaiknak persze (lévén angol nyelvtudása kb 0 szó) ez nem jön le. Tovább vigyorog minek eredményeképp ki is lettünk baszva rövid úton.

A céghez visszafelé vezető úton persze hallgathattam, hogy bezzeg kína, bezzeg ő párttag és egyáltalán.

mackensen 2008.11.26. 09:42:26

Lehet úgy kell üzletelni velük, mint gyermekkorunkban a matricákkal, meg egyéb hülyeségekkel:)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.26. 10:30:59

Kedves "dolgoztam ott en is" (milyen szep nick), ha valamivel nem ertesz egyet, altalaban civilizalt dolog melle erveket is tenni. Pl aszondod a "szemet szemert" szerinted nem jo megoldas, de azt mar nem mondod melle, hogy MIERT gondolod igy. Igy marad ez a gondolat azon a szinten, mint amikor a kisgyerek nem eszi a spenotot, az anyja kerdezi miert, es a valasz: CSAK! En itt nagyon szivesen vitatkoznek dolgokrol, de ahhoz az kell, hogy ha valamit mondunk, akkor azt ervekkel tamasszuk is ala (ugy felnotthoz melto a beszelgetes, amugy olyan kislanyos). En tovabbra is jo otletnek tartom, hogy vizsgaljuk meg, melyik orszag hogyan banik a magyarokkal a sajat orszagaban, es az adott orszag allampolgarainak tukorkepkent ugyanazt nyujtani. Mondok ra peldat.

Kinaban a kulfoldiek nem szallhatnak meg barmilyen hotelben. Torvenyileg van eloirva (csak nem mindig tartjak be), hogy kulfoldi csak 4 vagy 5 csillagos hotelben szallhat meg (tehat meg 3 csillagosban sem). Sok kulfoldi es sok kinai hotel megszegi ezt a szabalyt, es szemet is hunynak felette, tehat esetenkent megszallhatsz egy 3 csillagosban is, es meguszod, de tudd, hogy az papiron illegalis, tehat mind te, mind a szallodaigazgato ulhet erte, ha a partelnok epp bal labbal kelt fel aznap. Na, ezt lehetne szepen tukrozni ki hazankban is. Minden szallodaban a recepcios az utlevel alapjan vagy ad szobat, vagy nem. Ha kinai utlevellel probalkozik valaki, akkor csak 4-5 csillagosban hagyni megszallni. (Vagy, de azt mar csak a poen kedveert: pont forditva, csak 1-2-3 csillagosban.)

Vagy pl Kinaban vannak olyan regiok, ahova kulfoldi NEM MEHET. Errol is kevesen tudnak, mert enyhult az ellenorzes, de nem art, ha tudjuk, hogy pontosan be van hatarolva, hogy egy kulfoldi Kinanak melyik varosaiba mehet. Ezt is siman lehetne tukrozni. Bar Europaban nalunk teljes mozgasszabadsag van (meg szep, a francia forradalom ota elertuk, vivmany), a kinaiaknak kulon nyomtatni kene egy terkepet, hogy hova mehetnek, hova nem. Pl kinevezni Szekszardot "tiltott varosnak", ahova kinai nem mehet. De nem "kulfoldi", mert az unfair lenne. Pl Thaifoldon nem diszkiminaljak a kulfoldit, mehet barhova (nem teljesen igaz, de 99%-ban igen). A thai mehessen, csak a kinai nem. Ez igy fair, nem igaz?

Valamint Kinaban sok szolgaltatas kulfoldinek dragabb (volt regebben, mostanaban mintha probalkoznanak az enyhitesen, de meg mindig sok kis helyen siman felfele kerekitenek, ha (szerintuk gazdag) kulfoldirol van szo). Legyen igy nalunk is: par dolog legyen kinainak dragabb. Sorry, de ez van. Szemet szemert.

Szerintem ez igy jogos. Miert legyunk mi rendesek veluk, amikor ok nem rendesek velunk? Hol latod te itt az igazsagossagot? Ha mondasz valami ervet, hogy miert nem jo ez az otlet, meghajlok majd az erveid sulya alatt :-)

Re sztori, amit irtal, az teljesen helyen van, a kinaiak ilyenek. Ezt itt Europaban ugy hivjuk, hogy "dilettantizmus". Angolhoz angoltudas nelkul menni targyalni eleve lamer dolog. Vigyorogni, amikor semmi vicces nincs a levegoben, az is egy masik kultura raeroszakolasa az europaira: nem megy. Nyilvan tapasztalatlan kis bugrisokkal alltal ossze, akik most masszak a learning curve-ot, es kozben szopnak, ahogy kell.

A vicc egyebkent az, hogy a sztori utolso fele (bezzeg Kina, bezzeg parttag) az stimmel: de csak akkor, ha haza is megy ezzel a mentalitassal. Ha most hazamenne a ficko, otthon valoszinuleg mint hal a vizben elevickelne az ott tanult szokasaival. Amire nem jon ra, hogy Europa a tudas es jog alapjaira epult (szoges ellentetben a kinai ismeretseg (guanxi) es huseg (nacionalizmus, rasszizmus) elveivel), szoval a ket vilag elegge "inkompatibilis".

Ha mindenaron kinaiakkal akarsz valami furcsa fetish miatt dolgozni, akkor keress olyat (bar Magyarorszagon ebbol keves van), aki mar Europaban szuletett. Az valoszinuleg jobban erti, mi Europaban a modi, es zokkenomentesen lehet veluk dolgozni. Vagy, alternativakent menj el Kinaba elni hosszu evekig, akkor megerted a gondolkodasmodjukat, es hatekonyabban tudsz nekik Europaban segiteni, hogy ne veszitsenek allandoan arcot.

Pl a fenti helyzetben te, mint az angol es kinai kozott levo kapocs, siman megmenthetted volna a helyzetet, ha mielott bementek az angolhoz, megmondod a kinainak, hogy ne szoljon egy szot se, es foleg nem vigyorogjon (egyebkent nem azert vigyorog, mert mulatsagosnak talalja, hanem azert, mert a kinai igy leplezi, hogy ideges, azaz vigyor=ideg, semmi koze a humorhoz), uljon ott szotlanul, mintha okos lenne, fapofaval, te pedig majd beszelsz helyette.

Kinaval nincs semmi baj, guanxi a guanxi kedveert, toketlen korbe-korbe vilag, csak Kinaba kell menni ahhoz, hogy az ember elvezze. Kulfoldon a kinaiak ugy neznek ki, mint a partravetett hal, vergodnek, szerencsetlenkednek, nem talaljak a helyuket, koloniakba verodnek (Chinatown) es nosztalgiaznak, hogy milyen jo lenne, ha a befogado orszag is olyan lenne, mint Kina. Persze a befogado orszag sosem lesz olyan, mint Kina, ezert megmarad az orok elegedetlenseg.

Egyebkent jopofa vagy, leirsz angolul egy lebaszast, aztan odairod, hogy aki ert angolul, az tudja, hogy ez egy lebaszas. Meg szep, mi mas lehetne, szorul szora lebaszas, maskepp nem is lehet ertelmezni :-D

Re magyar hatosagok nem ellenorzik a kinaiakat, azt ugy hivjak, hogy korrupcio, es fel lesz szepen gongyolitve, mert anelkul az EU lecsap rank (amiota EU tagok lettunk, teljesen mindegy, hogy a magyar kormany mit akar, ugy kell tancolni, ahogy Brusszel ohajtja). Csak ido kerdese, mikor koppintanak a magyar korruptak kormere, akik hagyjak a sok illegalis kinait szorakozni nalunk.

En csak a teljesen legalisan Europaban tartozkodo, intelligens, kulturalt, civilizalt kinaiakat sajnalom, akik a torveny utolso betujet is mindig betartottak, es ide tanulni jottek. A helyi lakossag csak azert, mert kinainak neznek ki, egy kalap ala veszi oket ezekkel a csencselo, moho, kapzsi, ugyeskedo kinaiakkal, es nap-mint-nap bizonyitaniuk kell, hogy ok jobbak, ok masok. Szar dolog lehet. Kinaban forditva ugyanez: minden kulfoldirol azt hiszik, hogy az gazdag es barbar. Ott meg szar dolog, ha a kulfoldi tortenetesen nem gazdag es okos, mert arra ott nincsenek felkeszulve.

dolgoztam ott én is 2008.11.26. 13:55:45

Kedves Tafinaf,

Azt mégsem írhatom le, hogy legszívesebben teljesen helyreállítatnám a Kínai Nagy Falat csak ellenkező előjellel, azaz azért, hogy ne jöhessenek ki onnan.:)

Pedig hidd el megtenném.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.26. 15:14:52

Dehogynem, leirhatod. Europaban a szolasszabadsag ezt megengedi. Mas kerdes, hogy a) a vilagnak szuksege van kinaiakra, tehat magunkat szurnank tokon, ha nem engednenk be oket (ezert van az, hogy az orszagoknak van kvotaja, es azon belul be-beengednek kinaiakat is), es b) maga Kina neheziti meg a sajat allampolgarainak a kulfoldre menest (nem alanyi jogon jar az utlevel, es sok segget kell nyalni ahhoz, hogy vizumot is kapjon egy kinai). De mondom, a megoldas nem a csap elzarasa, hanem a az aramlas iranyitasa. Azaz, ha mar nalunk vannak a kinaiak, fizessenek adot, mint barki mas, es legyen belole konkretan a magyar allamnak is valami haszna. Ezen kell(ene) dolgozni.

RoFä 2008.11.26. 23:02:04

Tafinaf, tényleg!

Rég akartam kérdezni, hogy melyik polcra teszed azt az elég nagyszámú kínait, aki Mo-n például egy kis büfét visz családi alapon. (VALÓSZÍNŰLEG nem tartja be az összes szabályt, de nem hiszem, hogy rosszabb az egységsugarú magyar vállalkozónál, pláne vendéglátósnál. Átlagosan. Szórás biztos van). BIZTOS, hogy kidolgozza a belét. (És TALÁN jót lehet enni náluk :) Na nyilván nem mindegyik főz Lanzhou szinten, de eddig legalább mérgezést nem kaptam kínai kispiszkosban, leszámítva az occasional MSG fájást, ami viszont megszokás kérdése is).

Szóval ők hogyan jöttek? Hogy kapnak útlevelet? Mik a céljaik? Az afgán / iraki stb menekültek, akiket pld. anyám tanított, na ott tiszta volt a helyzet: minél hamarabb lekoccolni valahova nyugat(abb)ra. A kínaiak közül viszont ismerek olyat, aki legalább négy éve visz valami falodát itt, és szemlátomást nem nagyon akar mozdulni, családostul jól érzi magát, kölök itt született, stb.

Hasonlóak a ruha-, s egyéb kiskereskedők - bár lehet, hogy ők félévente cserélődnek, nem tudom.

Szóval miért jönnek? (Tízezerszámra, ha lehet hinni a nemhivatalos statnak).
Ők a PRC selejtje, akik otthon nem találnák meg a számításukat? Vagy ellenkezőleg, a bátor pionírok? Megmondom őszintén, részben szimpatizálok a mentalitásukkal - illetve inkább respekt, nem szimpátia, mindenesetre általában tisztelek mindent, amit én nehezen lépnék meg. (Elkényelmesedett kváziyuppie, hangsúly a kvázin).

Szóval ha értesz őhozzájuk, akkor rendelnék egy rövid szociológiai elemzést :)

dolgoztam ott én is 2008.11.27. 08:47:21

RoFa,

Itt az V. kerületben (Bp) a Hercegprímás utcában van egy kínai büfé. A tulaj neve Viki és ezelőtt 15 évvel jött Magyarországra. Összehaverkodtam vele és beszélgetni is szoktunk (már amikor ott eszem, bár ez már egyre ritkábban fordul elő).

Ő mondja (autentikus kínai) a következőket: ...amikor 15 évvel ezelőtt idejöttem annyira jól lehetett keresni a piacon (ti . akkor piacozásból élt), hogy simán megvolt a havi 800000 - 1000000 HUF havonta.

Én megkérdezem, hogy miért vágott bele akkor az étterem bizniszbe (mert állandóan panaszkodik, hogy mennyire szar neki), mire ő:... tudod az elmúlt 4-5 évben annyira megszigorították az adó szabályokat (nagy túróst szigorítottak. a szabályozás mindig is szigorú volt. az ellenörzés az más kérdés. azt valóban jobban(?) de biztosan rámenősebben végzik az ellenőrök és nem hagyják, hogy, "szegény" kínai lelépjen az ellenörzés elől.) hogy most már nem érdemes piacozni mert a bevétel legalább fele (!!!!!!!) adóra megy el.

Na ez az ami nálam kiveri a biztosítékot.

AZt is kérdezed ezek a PRC selejtje e. Szerintem ezek a kínaiak ugyanolyan seftesek mint a '80-as végék elején és közepén a keleti aluljárójában "karc" órááát áruló seftesek.

Aki meg már éttermet vezet az hidd el, hogy szénné csalta már magát az azt megelőző 4 évben. Ugyan nem kínai mondta de bőven megállja a helyét Rockefeller mondása náluk is: ...csak az első milliómról ne kérdezzenek.

dolgoztam ott én is 2008.11.27. 08:53:07

A rockefeller mondást mondjuk lehetne kínaiasítani, valahgy így: "... csak az első milliómról ne kérdezzenek. ...meg a másodikról...meg a harmadikról..stb.stb.stb."

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.27. 10:03:04

Az ugy van, hogy a kinaiaknak van egy Nagy Faluk. Fejben is. Tehat mi akarmit csinalunk, a szemukben "barbarok" vagyunk, meg akkor is, ha nap-mint-nap bizonyitjuk, hogy nem nem, pont forditva van a dolog 2008-ban, egy kinait nehez meggyozni (vannak kivetelek, azok az intelligensebb csokak). A kinai ma azert megy kulfoldre, mert kaptak a nyakukba egy zsarnok rendszert, es csak seggnyalassal tudnak feljebb jutni a kinai piramis lepcsoin. Kepzelj magad ele egy ambiciozus (tesztoszteron hormon tultengeses) egyedet (99%-ban ferfit), aki mar sok segget nyalt, es feljebb jutott mondjuk 5 lepcsofokot, de mar farad. Es ha felnez a piramis tetejere, meg 525 lepcsofokot kene megmaszni, es mindenhol egyre tobbet kell nyalnia (exponencialisan novekszik a szopas, nyalas). Nyilvan egy ido utan megunja, es leul megguglizni, hogy "jo, hat nalunk ezek a lehetosegek, hol van valami jobb?". Es nem kell sok IQ hozza, hogy rajojjon, BARHOL Kina hatarain kivul jobban jar. Amikor eljutott az IQ fejlodes ezen szintjere, akkor elkezd keresni emigracios lehetosegeket. Es mivel lusta, nyilvan a varosaban keres eloszor. Minden nagyobb tengerparti kinai varosnak van egy "kedvenc helye", ahova szoktak onnan emigralni. A kinai ilyen tarsas leny, mindent csoportokban, "furtokben" csinalnak. Mindig a Lemmings jatekot kell szem elott tartani, amikor kinaiakrol van szo. Egy megindul, a tobbi gondolkodas nelkul utana (ez vonatkozik MINDENRE, amit csinalnak, lasd uzletek aruljak ugyanazt a portekat egymas mellett halomra, vagy sorbanallas, vagy barmilyen "hype": egy hulye elkezdi, a tobbi gondolkodas nelkul (!!!) utanozza).

Na most valahogy ugy alakult, hogy az elso kinai, aki valahogy eljutott Magyarorszagra, Zhejiang megyebol jott (Hangzhou ott a legnagyobb varos). Es, mint a kis lemmings-ek, vagy hangyak, hozta a csaladjat, aztan a kozelebbi rokonait, aztan azok az o rokonaikat, stb. Igy van az, hogy a Magyarorszagon talalhato kinaiak 90%-a zhejiangi.

Del-Kinabol pl inkabb az USA-ba, Kanadaba, Ausztraliaba es Uj-Zelandra emigralnak, HK-on keresztul. Wenzhou-bol (Fujian) altalaban Hollandiaba mennek, stb. Minden kulfoldi helynek megvan otthon Kinaban a megfeleloje, hogy honnan ment az elso kinai, es vitte utana hangyabolyszeruen a pereputtyat. Zsinorban mennek, ismeretseg (guanxi) alapjan. Kinaban MINDENT csak guanxi alapon lehet elintezni, uzletet is, politikat is, emigraciot is, mindent. Az olyan absztrakt dolgok, mint torveny, es annak betartasa... tul magas dolog a kinai agy szamara. Vagy, egyszerubb peldaval, a piros lampa az utkeresztezodesben. Az egy elvont, absztrakt fogalom. Kozlekedesfelugyelet kisakkozza, mikor melyik mit mutasson, hogy az a legjobb legyen. Europai ember atlatja, es megall a pirosnal, megy a zoldnel. Kinai? Korbenez, van-e rendor, es ha nincs, szemrebbenes nelkul atmegy a piroson. MIND. AZ OSSZES. Kinaban nem talalsz olyan "hulyet", aki megall egy pirosnal akkor, ha nincs rendor vagy kamera. Na ez a kulonbseg ;-)

Tehat a magyaroszagi kinaiak is igy jottek, lemmings modra, tobbnyire Zhejiang-bol. Persze, hogy soha senkinek nem fizetnek, csak ha kiverik beloluk. Ezt a magyarok eleinte nem ertettek, azt hittek milyen poen, aztan ez lett a vege. A kinaiak lefizettek par korrupt rendort es vamost, es onnantol kezdve egyensulyban van a rendszer. Remelem nem sokaig, mert ha en lennek a magyar miniszterelnok, en kemenyen betartatnek minden torvenyt mindenkivel. Akinek nem tetszik, mehet amerre tetszik, ma mar EU tagallam vagyunk, aztan lehet panaszkodni, hogy azert nem tetszik otthon, mert be kell tartani a torvenyt. Es lehet nezni, hol fogadjak az embert tart karokkal, ha ilyen panasszal probalkozik.

En tuti, hogy rektruitalnek egy nemes, oszinte, jol kepzett rendorseget, hoznek esszeru torvenyeket, es betartatnam. Ecceru dolog a kormanyzas, ha az ember tudja, mit csinal. A gond az, hogy minden szinten dilettantizmus van Magyarorszagon is. Megoldas: oktatas fejlesztese.

Tehat jottek, polot arultak, aztan szappant, meg mittudomen meg mit (mindig ki lehet kovetkeztetni, hogy eppen mit arulnak: azt, amin a legnagyobb a PROFIT rovid tavon). A kinai nem tud hosszu tavon gondolkodni, tehat mindig azt nezi, hogyan tud minel hamarabb minel tobb penzt osszeharacsolni. Sok eletceljuk nincs, csak az, hogy minel tobb penzuk legyen. Aztan "ebul szerzett joszag ebul vesz el", vagy "konnyen jott, konnyen ment" alapon elherdaljak az igy szerzett vagyont, mert mondom: ezek nem jol kepzett ertelmisegiek, hanem a tobbsege egyszeru paraszt, amely a vagyonban latja az egyetlen kiutat. (Mondhatnam ugy is, hogy filozofiailag az amoba szintjen vannak agyilag. De ezzel nincsenek egyedul, sok mas erdekes nepcsoport sem jutott meg tovabb annal, hogy megprobaljon materialis javakat magahoz gyujteni, ebben latjak az emberi let ertelmet.)

Amit latsz, piacosbol ettermes, az egy egyszeru keplet, mifelenk ugy hijjak, hogy money laundring. Nezd meg, a legtobb kinai etterem csont ures, soha egy vendeg. Hazhozszallitasbol is max parszazezer forint jonne ossze havonta. Amit mashol keresnek, ott mossak tisztara, bekerul az etterem koltsegvetesebe. Az ellenor nem fogja vegigkovetni az uborka utjat, hogy az tenyleg az ostermelotol bejutott-e egy vendeg gyomraba, az ettermeket szoktak erre a celra hasznalni.

Vegul meg egy kis szociologia: Zhejiang (ahonnan Magyarorszagra mennek a kinaiak) Kinanak nem a leggazdagabb tartomanya, sot. Valahol kozepen van, "futottak meg" a listan, nem egy nagy szam. Es ha megnezed, van aranyossag a kulfoldi GDP/capita es a belfoldi kozott. Tehat nyilvan Kina gazdagabb regioibol a kulfold gazdagabb orszagaiba emigralnak, es forditva. Sot, magan a region belul is lehet disztingvalni. Barhol ervenyes a szabaly, hogy ketfajta retegnek eri meg emigralni: vagy nagyon gazdag, vagy nagyon szegeny. Ha nagyon gazdag, akkor azert, mert biztonsagos helyre akarja menteni a vagyonat (es a gyerekeinek egy jobb, seggynyalastol mentes jovot biztositani). Ha szegeny, akkor meg lasd fentebb, mert sok jovoje Kinaban nincs, 1.3 milliard egyeb szegennyel kell egyutt segget nyaljon, es ugy sem jut sehova a neki kiszabott 70-80 evben, amit itt le tud elni ezen a bolygon. A kozepreteg a "too much invested to quit" szindromaban van: ahhoz mar tul sokat halmozott fel, hogy otthagyja ("van mit veszitenie"), de meg nem latja (vagy nem erdekli), hogy felulrol csak popsikat mutogatnak neki, tehat ott is akarjak tartani a kozepretegben, mert az uralkodo osztaly ezeket tudja legjobban fejni, mint a fejosteheneket (varosi sznobok, akik "jol keresnek" (relative), es szeretik kolteni a penzt, "jol elni" (az o fogalmaik szerint)). Na ezeket te Europaban sosem fogsz latni: kozeposztalybeli kinai max turistakent megy Europaba, fenykepezgetni.

A nagyon gazdag kinait te sosem fogod latni. Az szamodra lathatatlan. (Altalanos szabaly, hogy a gazdag emberek lathatatlanok, mindenhol a vilagon, par kiveteltol eltekintve, amikor a media raszallt, es nem tudjak lerazni, mint pl sztarok es hires vallalatok vezetoi.) De az igazan gazdagok (akik csak befektetnek) azok adnak arra, hogy te ne tudjal roluk. Igy mukodik ez.

Tehat ami maradt szamodra lathato kinainak nalunk, az a szegeny. Gazdag kilove, kozeposztaly kilove, Magyarorszag GDP-je ott van, ahol (nyugat-europai egyharmada durvan, kinainak tizszerese), tehat foldrajzilag zhejiangbol vonzza a szegeny reteget, akiknek Magyarorszag meg mindig jobb, mint otthon segget nyalni. Es, ha eltoltenek par evet nalunk, rajonnek a szabadsag "izere". Es nagyon hulye kinainak kell ahhoz lenni, hogy tobb penzert visszamenjen Kinaba. Az okosabbja marad nalunk, mert ha penz nincs is sok, de szabadsag az van. Es a legfobb ertek a szabadsag, ugy nez ki. :-)

Ugy nem is olyan hulyek a franciak? Liberte, liberte, liberte... :-)

RoFä 2008.11.27. 16:56:40

Persze hogy nem olyan hülyék. Meg az indiaiak sem (Amartya Sen - Development as freedom, szerintem forradalmian okos írás, rám legalábbis úgy hatott, mint egy pofon).

A középosztálybeli "too much to lose" kínaiakra kíváncsi leszek, együtt fogok dolgozni velük, érdekes kaland lesz.

Főleg, ha a konzuli osztályon felveszik végre a telefont, mert eddig nem sikerült nekik :)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.27. 17:01:39

Milyen konzuli osztaly es milyen telefon? Csak kivancsi vagyok, mert altalaban nincs rajuk szukseg...

RoFä 2008.11.27. 17:07:56

china embassy@BP... Kellene kérdezni egy-két dolgot a vízummal kapcsolatban. Alighanem személyesen fogom megoldani, csak közben elvileg építenem-szépítenem kéne a magyar pénzügyi szektort.

Persze mint tudjuk: ha felveszik a telefont, és a kérdésemre azt válaszolják, hogy "Kiribicsi. Kalamajkó. Réri!", az nem biztos, hogy úgy is van. De e téren edzett gyerek vagyok :)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.27. 20:54:00

Jo hirem van szamodra: teljesen felesleges Budapesten bohockodni barmilyen kinai vizummal. Ugy tudom visszaallt a rend, es HK-ban is lehet rendesen vizumot venni, mint ahogy az idok kezdete ota is volt mindig. Az olimpia miatt a kinaiak tokonszurtak magukat par honapig (azaz szukitettek a hongkongi keresztmetszetet), ennek megfeleloen felig uresek voltak a lelatok az olimpian es a hotelek is uresen kongtak, de most mar kezdett nekik is fajni, aztan szepen visszaallt a rend.

Tehat egyszeruen elrepulsz HK-ba (barmikor, nem kell elore venni jegyet, hotelt sem foglalni), es ott veszel kinai vizumot. Persze utana en sosem ajanlom, hogy fol messze eszakra menjen az ember: hideg van ott minden teren (kivul is, belul is). Szepen delen mindent meg lehet oldani, es kecske is jol jar, kaposzta is megmarad. Sok Don Quijote-t ismerek, renduletlenul invesztalnak Eszak-Kinaba, es nagyon csunyan fogok mosolyogni, amikor levagjak a malackakat. Hizzanak csak, ha nekik ez a szerep jutott (idaig kepesek atlatni egy sakkpartit, max 2-3 lepesre elore).

Nyugtass meg, hogy te nem hiszel abban a tundermeseben, hogy Pekingben majd hirtelen visszaadjak a korrupt vezetok az osszeharacsolt vagyonjukat a nepnek... Bar tenyleg, nem is rossz otlet: Grimm apo mintajara el kene kezdeni gyartani kinai meseket. Hm, megfontolando :-D

Ide vonatkozo vicc, amikor a hazaspar golfozik, repul a golflabda es betori egy villa tornacan az erkelyajto uveget. Rohannak oda, es a torott uveg mogott ott all egy szerecsen, osszefont karokkal, szuros szemekkel nezve, egy torott kinai vaza mellett. Szabadkoznak, de a szerecsen leinti oket:

"Nezzek, felreertik a helyzetet. En egy dzsinn vagyok (szellem), es ebben a vazaban voltam 500 evig bezarva. Maguk szabaditottak ki, ezert 1-1 kivansagukat teljesitem!"

Megorul a hazaspar, es a ferj a vilag leggyorsabb autojat, a feleseg meg a vilag legszebb palotajat kivanja. A szerecsen csak csettint egyet, es aszongya: "Mire hazaertek, a hazatok helyen a vilag legszebb palotaja fog allni, es a garazsban a leggyorsabb sportkocsi."

Nagyon orul a hazaspar, de a szerecsen odainti a ferjet: "Figyelj, jot tettem veletek, de nekem is lenne egy kis keresem. 500 evig itt voltam bezarva, nagyon kanos lettem, nem tolthetnek egy felorat a felesegeddel?" Ferj megbeszeli az asszonnyal, es ugy talaljak, ez egy kis ar a palotaert es a sportkocsiert. Fel is megy az asszony a szerecsennel a haloszobaba, es egy oran keresztul megy az etyem-petyem. Mar oltoznek, amikor a szerecsen megkerdi:

"Es mondja, hany eves maga?"
"32" mondja a feleseg.
"Es a ferje?"
"35, de miert kerdi??"
"Hat nem tudom, maguk meg mindig hisznek a tundermesekben?"... :-D

-=-=-=-=-=-=-

Na ilyen csokakkal van tele Kina, feher emberek, le kene merni az IQ szintjuket, mert ha nem latjak, hogy a kinaiak csak etetik oket, 100 fole nem saccolnam egyiket sem :-)

RoFä 2008.12.03. 13:53:18

Üdv.

A vicc jó, én orosz mesemondóval és "Hany eves vágy Kiiralyfí" változatban ismertem...

Közben utánanéztam más fórumon a "benoebashing"-nek (konrkétan pont HK vs PEK vonalon, és minden ami kapcsolódik, vízum, pénzváltás), nos összefoglalnám: nem foglak megítélni, mert nem szokásom, de kemény vagy, mint vídia. Nagyon árnyalt leszek: vitáidban te nem vagy olyan csümbülei, mint gondolod, és a többiek sem olyan banxi, mint gondolod. Ez persze az én véleményem. (Nem vagyunk továbbá egyformák. Ha engem osztanak, akkor a huszadik után elgondolkodom, nem lehet-e hogy részben igaza van a partnernak).

Szóval nekem egy Aesopus mese jutott eszembe néha. De ettőlg függetlenül érdekfeszítő tud lenni a vitátok, csak nem éppen economic - mivel az innen-onnan összeszedett infok alapján valamiféle közgazdász (is) lehetsz, furcsállom ezt. Nálam nagyobb szófosót ritkán találok, tehát elitklubba kerültél :)

Rólam pedig annyit, hogy A) azzal a járattal és olyan módon jutok majd TAO-ra, ahogy a cég azt fizeti, ott fogok lakni egy darabig, ahol a kollegák - amit magamnak nemigen fizetnék ki, tehát jó oldala is van - és feltétlenül meg fogom nézni Xianggang szép városát, amint kicsit berendezkedtem. Sőt, a családomat is meghívom. A vízumot pedig Bencz úrnál intézem, mert derék han és alkalmazóim és magyar gazdám SEM fognak azzal pöcsölni, hogy HK-ba küldjenek meghívólevelet - ami viszont kell, remélem ezt nem vitatod.

Ps: majd megírom, milyen hosszú időre adtak vízumot, kíváncsi leszek rá.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.04. 01:27:47

Bocs, nem ismerem a kovetkezo szavak jelenteseit (ha magyarul vannak): "csumbulei", "banxi".

Kemeny, mint a vidia? Meg szep, 1992 ota volt szerencsem par magyarhoz Kinaban, hat sok koszonet abban a felhozatalban nincs. Megkerulnek, hatbadofnek, csalnak, lopnak (szo szerint), hazudnak. Maganstatisztikam szerint elegge alja emberek jutnak Kinaba, sajnos (tisztelet annak a ket kezen megszamolhato kivetelnek, akiket ismerek, tisztelek, es jo baratsagban vagyunk). Miutan "megedzodtem", ovatosan kezelek barkit, aki magyar. Innen a kemenyseg. On a business level a Hungarian now raises a red flag with us, which is sad (low ROI).

Re vizum reszletek, maganban szivesen adok barkinek tanacsot, de megnyugtatlak, hogy HK-ban jobb vizumot lehetett mindig is kapni, mint barhol masutt. Jelenleg is ez a helyzet ugy tudom, ha nem, az csak ideiglenes jelenseg lehet.

RoFä 2008.12.04. 22:45:24

csumbulei, banxi: nem magyar, és nem is létező kifejezések. De hát tudod te ezt magadtól is. :winkwink

High expectations, low ROI, middle ware, that's life, but that beforementioned thingy still goes on, like business as usual.

No more banalities, it's a calamity.

Komolyra fordítva,
Az a baj, hogy túl sokféle arcot mutatsz, márpedig ez Kínában...ne folytassam. Az is baj, hogy túl komolyan veszed az internetet. Az a baj, hogy messzirőljött-ember szindrómában szenvedsz. Az a baj, hogy asszimetrikusan kezeled a szemészeti kérdéseket (lásd még Chaucer: Twelve Little Tales On Stings And Crossbars, muhaha). Az a baj, hogy szerintem pszichológiailag kissé félredrótoztak. Valahol, valamikor eltörhetett egy titánium fogaskerék.

Ami nem baj, vagyunk egy páran ezzel így.

Listen, Tomy, story!

Dr. Greg(ory) House baráttyának etyik volt nője talált vala úgye egy (szar) anagrammát a derék doki nevére, a kutyá(juk)ról, aki a szőnyegre pisil feszt. "Hector does go rug". (Dunno at which level of the IQ pyramide you reaaaally are, but Hector is the dog's name, youknow, yessir.).

House (teljes joggal) lefikázza, és szól: van egy sokkal jobb anagramma: "Huge ego, SORRY!".

Ez bírt eszembe jutni rólad, meg az a szíp kifejezés, hogy krakéler. Mármint az egód 16 bites kitüremkedéséről, mert más dimenzióban más egót futtat mindenki, ezt már megtanultam.

Egyébként ha jól tudom, láttad a denevért. Még tán meg es idézted. Szóval barátsággal, with all due respect, pardon my French, a következőt kérdném:

WHY SO SERIOUS?

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.12.04. 23:35:10

RoFa, sajnos egy szot sem ertettem ebbol a legutolso roffenetbol. Azert irjal nyugodtan, ne zavartasson, hogy nem ertem. Csak egy javaslatom lenne: ne mas emberekrol beszelj, hanem valami semleges temarol (szemelyeskedes elkerulese vegett, ami Netikett-ellenes, es semmi kedvem moderalgatni, moderalgassuk magunkat, azt javaslom). Tehat ha van valami Kinahoz kapcsolodo topik, kivele...

japanporn 2008.12.11. 13:10:00

Ez telesen korrekt, hogy pinyinnel(fonetikus kinai) kell (!) atirni a kinai jeleket a sajtoban. Azt viszont nem gondolom, hogy pinyint kellene tanitani az ujsagiroknak, riportereknek, tudositoknak, stb. Azonban ez catch22, a problemat en ott latom, hogy egy `mezei` ujsagiro, riporter, tudosito, utca embere, stb nem kepes kiejteni a pinyin sajatos hangzoit. Ezert probalkoznak egy a pinyin magyarosan atirt kiejtes modjaval, ami persze felig-meddig sem tokeletes, de kozelebb all a helyes kiejteshez, mintha egyszeruen felolvasnak a mediaban magyarul a pinyin szavakat. (az borzalmasan hangzana)

Csak jatszom a gondolattal, hogy mi tortenne akkor, ha az angol szavak nem angolul, hanem fonetikusan(azokkal a kis ronda jelekkel) lennenek a sajtoban irva. :-)
A mediaban egyszeruen megszoktuk az angol szavakat, ezert ki is tudjuk ejteni oket(tobbe-kevesbe korrektul), nincs szukseg a fonetikus angol irasmodra a sajtoban. De a kinai az egy teljesen uj jelenseg es meg vagyunk(es a kinaiak is) love vele, az egesz pinyinnel, kinai kepecskekkel, mindennel.

A pinyin atiras a megfelelo `ekezetek` (4 hang) nelkul leirva szerintem teljesen felesleges. A lenyeg az `ekezeteken` lenne , nem az ABC atirason.
Az en velemenyen az, hogy akarhol is legyen valami pinyinul irva (utjelzo tablak, hirdetesek, ettermek, ceg nevek, stb), az atiras csupan arra jo, hogy a kulfoldi egy kicsit tudja megis mennyi az annyi, merre menjen, de a kinaival valo kommunikaciora (mutogatni neki papiron az `ekezetek` nelkuli pinyinnel atirt cegnevet, helyseg nevet, stb, vagy eppen kerdezni tole a megfelelo `hang` hianyaban) teljesen alkalmatlan.

tafinaf 2008.12.11. 17:47:07

Így van: New York-ot is angolul írjuk, és nem Nyű Jorknak. Machester sem Mencseszter, és Los Angeles sem Losz Endszelísz. De Paris sajnos már Párizs, Helsinki is Helzinki (kimondva), Stockholm is Stockholm (kimondva s-sel a helyes sz helyett), és még lehetne ragozni. Biztos valami okosbácsi leült és kitalált hozzá valami szabályt, hogy mikor mit kell írni/mondani. Még szerencse, hogy Aix-en-Province-ban, Quinebaug-ban és Mooselookmeguntic-ban soha nem történik semmi, mert szegény újságírók bajban lennének.

A kínaihoz bőségesen elegendő a pinyin használata, és akit érdekel, az ugyanúgy megtanulja őket helyesen kiejteni, mint a New York vagy Düsseldorf, Bratislava esetén megtette (utóbbi rossz példa, ott a revizionista magyar csakazértis Pozsonyt mond).

Sajnos nem tudok egyetérteni abban, hogy a kínai dallama fontos lenne (a négy+egy fajta intonáció). Saját tapasztalatom alapján a beszéld nyelv több jellemzője közül ez a kínaiban a legkevésbé fontos. Első helyen a megfelelő fonémák használata áll. és ehhez a pinyin tökéletesen megfelelel. Meg lehet tanulni úgy beszélni, hogy pinyin alapján az ember a hangzókat 90%-os pontossággal ki tudja mondani, hozzá tanulja a ritmust és intonációt (szó- és mondat, sőt profiknak bekezdés alapú, tehát NEM szótagonkénti intonációt), és ezzel teljesen érthetően el tud kínaiul bárkivel beszélgetni órákig. Van pár trükk is, amivel még jobban meg lehet közelíteni a helyes kínai kiejtést, akit érdekel magánban szívesen megosztom ezeket, bár a hamarosan megjelenő egyik könyvemben is meg lesz említve, elég kivárni, míg megjelenik.

A hitetleneknek elég arra gondolni, mennyire jól el lehet beszélgetni németül, franciául, sőt angolul is anélkül, hogy az ember 100%-ig helyesen ragozna vagy használna szavakat. A befogadó (hallgató) egy bizonyos error szint alatt automatikusan "odagondolja" a megfelelő hangalakot és jelentést, még ha nem is pontosan hangzott el. A franciában pl simán el lehet nyelni ragokat, végződéseket, prepozíciókat, és a rutin francia úgyis megérti. Kínaiban ugyanaz van: ha a megfelelő helyen és időben tudod, hogy a befogadók agya kb milyen hangokra van tuningolva, elég, ha azok 70%-at produkálod, az ő agyuk hozzáteszi az elvárt 30%-ot, és kialakul egy párbeszéd. (Visszafele már nem működik a dolog, mert ha a kínai kezd el tökéletes kiejtéssel neked beszélni, attól te még nem fogod érteni, hacsak nem tanultad PONT azt a szót/gondolatot, amit épp megpróbál kifejezni.)

Tehát én továbbra is erősködnék amellett, hogy a magyaroskodó átírás helyett egyszerűen használjunk pinyin-t, aztán akit érdekel a Kína kérdés, úgyis kiguglizza magának 1 perc alatt, hogyan kell a pinyin-t kiejteni, vagy megtanul kínaiul; akit meg nem érdekel, annak úgyis mindegy, hogy ki tudja-e mondani vagy sem. A bunkó New York-ot is mondhatja Nev Jorknak, és Shenzhent is senzennek. Aztán ha érdekli, majd megkérdezi az olvasottabb barátaitól, hogy ők vajon miért mondják ezeket Nyú Jorknak és Shendzshennek.
süti beállítások módosítása