HTML

Kína

Ez az fiúk, először mindig a lámpát! :-)

Friss topikok

  • Fearless: Köszönöm! El is indulok ezen az úton! (2012.09.08. 22:44) Kína, ahol soha semmi nem változik
  • tafinaf: Szervusz Apeiron! Köszönöm a baráti szavakat. Nézd, mindent folyamatában kell nézni és rendszerben... (2011.08.17. 00:05) A Nyugat nyugatja
  • tafinaf: Na jó, de nem mindegy, ki MIT halmoz fel. Menj el Kínába, és nézz körül nyitott szemmel. Mi nem ad... (2010.11.11. 02:12) R-eset
  • tafinaf: En sajnos nem tudok ebben a kerdesben segiteni. Esetleg a blogot olvasok kozott lehet valaki, aki ... (2010.06.24. 10:27) Szótár, magyar
  • tafinaf: Persze, szivesen... amit publikusan is tudok mondani, az a TOR project (guglizd meg), azzal ha las... (2010.04.08. 17:42) Ébresztő

Linkblog

Kínáról, magyarok között szabadon

2008.08.31. 16:45 tafinaf

Magyar virtus

 

Humor után kissé komorabb dolgok, de essünk ezen is túl. Amint páraknak feltűnhetett, internetes fórumokon egy kisebb érdekcsoport ún. "benoe bashing" hadjáratot folytat, következetesen, évek óta. Itt most nevek és személyek megnevezése nélkül, úriember módjára csak a jelenséget fogom jellemezni, hogy mindenki képben legyen, ha ilyennel találkozik.

A magyar ember valahogy így van lefestve:

"The Hungarians have never built pyramids, ruled slave empires, and conquered new worlds. They are a proud, strange and lonely people. They live in the Carpathian basin and just about everywhere else, engaged in all possible (and some impossible) occupations. No two Hungarians are alike, and yet the magnetism of their diversity seems to bring them together: they seem to be united by their differences. When they meet, they greet each other like longlost brothers, laugh, dream and sing together for a while, then discover some of the innumerable, specially Hungarian differences and go their own, lonely ways, working and dreaming (they are very good at both): fourteen million Don Quixotes in search of new windmills to fight." (http://www.hungarian-history.hu/lib/timeless/chapter02.htm)

Ez szerintem jól összefoglalja a pszichéjét a legtöbb magyarnak, mármint azoknak, akik nem tudják magukat kívülről szemlélni, hanem csak "belülről", "ösztönlényként" élik meg a magyarságukat, a tudatot eltompítva, néha teljesen kikapcsolva.

Ennek ismeretében nem csoda, ha külföldön nem tudnak igazán erős magyar közösségek kialakulni. Mivel ez Kínáról szóló blog, hadd jegyezzem meg, hogy a kínai diaszpórák sokkal "fegyelmezettebbek", pontosabban jobban szolgálják a közös érdekeiket. Röviden úgy szokás mondani, hogy a magyar egy széthúzó (nem összetartó) nemzet. Ennek jeleit mindenhol meg lehet találni, és természetesen Kínában is.

A benoe-bashing egyike ezeknek a széthúzást erősítő jelenségeknek. Most kicsit feltárom ennek az eredetét, lehetőleg konkrét neveket nem említve, csak a jelenségre koncentrálva.

Megjelennek magyarok egy külföldi "vadászterületen", es mindenhol vannak elsők, másodikok, sokadikok. Egymás után jelennek meg, és van, aki publikussá teszi az ott-létét, van, aki meg nem. Most tekintsünk el azoktól, akik vagy tudatosan, vagy öntudatlanul elzárják a kommunikációs csatornákat a nagyvilágtól. Páran láthatóvá teszik magukat, és aktívan keresik is más magyarok társaságát az adott régióban. Most Kínáról lesz szó, tehát arra szűkítem mondandómat. Kínával már régóta foglalkoznak magyarok, de publikusan kevesen tudatosultak a magyar köztudatban, mint "kínai magyarok", vagy "magyarok Kínában", hosszabb távról beszélve. Sokan jártak/járnak ott kiküldetésben, tanulmányúton, turistaként, vagy barátok meghívására. Hosszabb távra (pláne "örökre") igen kevesen vállalkoztak, és róluk nem is lehet sokat publikusan megtudni. Nemrégiben indult be egy média mozgalom, alias fedezzük fel külföldön élő magyarokat, és ennek keretében engem is megkerestek, még jóval a már adásba került műsorok előtt. Én osztottam-szoroztam, és megköszöntem, de nem tartottam rá igényt. Másoknak más a hozzáállásuk a médiához, így már lehetett látni műsorokat pl Kínában élő magyarokról. A kommunikáció kétoldalú része viszont többnyire face-to-face party-kon, telefonon, vagy online fórumokon zajlik. Mivel ez a blog is ennek az online részhalmaznak része, most csak erről beszélnék.

Általános alapszabály, legalábbis az én illemtankönyvem szerint, hogy az ember megadja a tiszteletet a nála idősebbeknek, valamint a nála tapasztaltabbaknak. Én legalábbis eszerint élek. Érdekes módon Kínában az oda becsöppenő magyarok feltűnően nagy hányada más illemtankönyv szerint él. Nem kevésszer fordult elő, hogy a tapasztaltabbak intelmei ellenére ifjú titánaok "próbálkoztak", aztán persze arra a sorsra jutottak, amit a bölcsek előre megjósoltak nekik (mert csodák pedig nincsenek). Saját magán-statisztikám szerint a Kínába vetődő magyarok IQ szintje messze a Magyarországon élő magyarok átlagszintje alatt van. Már-már vicces példákat tudnék arra mondani, hogyan "véreztek el" páran az orrom előtt Kínában, demonstrálva Charles Darwin elméletét a túlélésről.

Tehát adott egy diaszpóra, ahol vannak páran (egy kezemen meg tudom számolni, rajtam kívül még hányan), akik relatíve hosszabb ideje (10+ év) Kínában élnek, és valamennyire képben vannak a helyi viszonyokat illetően. A piramison lejjebb menve vannak többen, akik rövidebb-hosszabb időre terveznek Kínában leledzeni, különösebb céllal vagy anélkül (pl expat-ek, akik több évre lettek kiküldve, aztán megszokták az expat-ek jó életét, és ragaszkodnak hozzá; vagy backpackerek, akik bármilyen munkát elvállalnak, és egyik napról a másikra élnek). A piramison még lejjebb menve találunk még többeket, akik pár napra, maximum hétre látogatnak a nagy országba, és teszik ezt vagy "egyszer", vagy többedszerre (vissza-vissza járók). Ennék kicsit árnyaltabb a kép, van még pár kategória, amit most nem taglalok, ez a három elég ahhoz, hogy általános képet fessünk a Kínában élő magyarokról.

A piramis csúcsán cooperation helyett competition zajlik. Azaz, akik úgy érzik, hogy ők nagyon ismerik a témát, egymást próbálják überelni online fórumokon. Ez eddig még oké is, ezt várja el az ember az igazi, nyakas magyartól (két dudás egy csárdában, kienni a másikat a vagyonából, más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem, stb). Csakhogy, van itt egy kis bibi. A kakaskodó felek nem mindig vannak egy szinten, azaz megy az alma körtével való összehasonlítgatása (ami viszont már szánalomra méltó, mert butaság). Lássuk csak, milyen kvalitatív különbségek lehetnek még, a Kínában eltöltött időn kívül. A pontos elemzéshez egy önként választott paraméterhalmazt fogok definiálni, amelyet legott ismertetek:

Legyen

T=Kínában eltöltött idő, melyet egy külön képlet szerint számolunk
Képlet: T=5t+3i+m-e, ahol t az 1989 előtt, i az 1989 és 1997 között, m az 1997 óta eltöltött, és e az időközben nem-Kínában töltött hónapok száma.

 

Magyarázat: minél hosszabb ideig él az ember Kínában, annál jobban érti, miről is szól a dolog. Egyenes arányú összefüggés van eltöltött idő, és megértés között. Ezért is kell fenntartással olvasni olyan újságírók jegyzeteit, melyek párhetes, párhónapos, vagy akár páréves tapasztalaton alapulnak. Kínát nem lehet "kikövetkeztetni", benne kell élni, hogy az ember átlássa a szükségtelenül túlbonyolított eszmerendszerüket.

H=Kínai tapasztalat horizontális kiterjedése, melyet az alábbi képlet szerint számolunk
Képlet: H=(3h+2r+z+0.3n)/T, ahol h a kínai falvakban, r a kínai városokban, z a kínai metropoliszokban, n a kínai kirakatvárosokban eltöltött hónapok száma (a fenti idő-szorzókkal (5, 3, 1, -1) súlyozva, aszerint, mikor történt a mintavétel).

Magyarázat: aki egy kirakatvárosban élt csak, az semmit nem látott Kínából (kirakatvárosnak számít az összes olyan kisebb-nagyobb város, amely közvetlenül a császár, jelenleg értsd: KKP, azaz Kínai Kommunista Párt, és az azzal 100%-ban összefonódott kormány befolyása alatt van: példának Beijing és Shanghai, Shijiazhuang, Chongqing, meg még egy rakás terület, város, stb, valamint az összes ún. SEZ (Special Economic Zone), de pl a SAR-ok már nem (Special Administrative Region-ok), mert az tkp annak a kódneve, hogy ott nem Peking az úr, csak papíron). Aki rájött, hogy a kirakatvárosban az orránál fogva vezetik, átköltözhetett egy metropoliszba (megyeszékhelyek, melyek nem közvetlenül a központi hatalom alá tartoznak, csak mint megyeszékhelyek, jelentős helyi hatalommal rendelkeznek, mint pl Nanning, Wuhan, Xiamen, stb). Esetleg egy normál városban (nem megyeszékhelyen, annál kisebb, mint pl Beihai, Huizhou, Xiangfang, stb) megtapasztalhatta, mennyire más az "igazibb" Kína. Aki még merészebb, lemehetett falvakba élni, és megnézni, hogyan élnek ott az emberek. 

 

V=Kínai tapasztalat vertikális kiterjedése, melyet az alábbi képlettel számolunk:
Képlet: V=(5v+3r+2l+0.01y)/T ahol v a motorkerékpáron, r az autóban vagy vonaton, l a biciklivel, y a repülővel megtett kilométerek száma, ez is súlyozva a fenti már említett paraméterekkel, azaz pl autóval 1987-ben kis faluba elutazni nagyobb nagyságrendű Kína-tapasztalat, mint 2003-ban repülővel Urumqi-be Pekingből elrepülni.

Magyarázat: ha valaki okos, motorkerékpáron fedezi fel Kínát. Annál hatékonyabb (gyors, olcsó, kényelmes, praktikus, stb) módszer nincs egy régió megismeréséhez. Az autó lassabb, sok helyen nem lehet vele parkolni, sokkal drágább (Kínában luxuscikknek számít), és abban a pillanatban, hogy a fehér ember autóból száll ki, beskatulyázzák, utána már mentegetőzhet, el van könyvelve gazdagnak, és teljesen már Kínát lát, mintha nem próbálna ilyen benyomást kelteni. (Ezt egyébként gazdag hongkongiak is tudják, ezért is mennek néha tömegközlekedéssel tárgyalni, a népi kínaiak legnagyobb megrökönyödésére, mert azok elvárnák, hogy ugyanúgy rázza a rongyot, mint ők, de hát nem.) Vonat a legjobb város-város összekötő, azzal is jól be lehet járni Kínát. Biciklivel jól el lehet vegyülni a tömegben, de tekintve az ország és a városok méreteit (Peking átmérője 60 km), nem sokat lehet vele látni (csak egy kis helyi közeget). Gyaloglásra ugyanez vonatkozik: egy adott kis utcát jól fel lehet térképezni gyalog, de a kínai városok akkorák, hogy egy élet nem elég ahhoz, hogy valaki minden utcát begyalogoljon (bemotorozni viszont lehet). A repülés Kínában kb ugyanolyan, mint bárhol másutt, persze a fapadot leszámítva, nem számít tapasztalatnak, inkább csak arra koncentráljon az ember, hogy nem pont az ő gépe zuhanjon le.

M=Kínai tapasztalat mentális levetülése, azaz mennyire torzításmentes volt a mintavétel:
Képlet(A): M=(x+0.5y-0.2z)/T, ahol x a kínai nyelv tanulása előtt eltöltött idő Kínában, y a kínai nyelv tanulásával eltöltött idő (ha Kínában volt), és z a kínai nyelv elsajátítása után eltöltött idő, bárhol a világon. Ez a képlet csak azokra vonatkozik, akik hivatalosan beiratkoztak valahova kínai nyelvet tanulni, tehát ha valaki önszorgalomból, saját könyvből tanult, kínai tanár nélkül (vagy külföldön, nyugati országban, nyugaton élő tanártól, és Taiwan is ide tartozik), arra ez a képlet nem vonatkozik (csak a B képlet).
Képlet(B): M=(0.8(x+3)+0.5(y+6)-0.2(z+12))/T. Ennek számolása kicsit bonyolultabb. Ha valaki minimum havonta, de maximum háromhavonta "frissítette" az agyát, azaz eltöltött minimum pár napot HK-ban, Macau-ban, Tajvanon, vagy bárhol másutt (kivétel Cuba, North Korea, és egyéb ehhez hasonló helyek), akkor semelyik változóval nem kell számoljon, azaz neki az M=1 (a Kínában eltöltött idejét mentálisan 100%-osan hasznosnak ítélheti). A többieknek az x, y és z a Kínában agyfrissítés nélkül (azaz x hónap felett) eltöltött évek száma, osztva a teljes időtartammal, ahol x=3, y=6, es z=12 hónap fölött eltöltött hónapok száma.

Magyarázat: magánstatisztikám szerint a kínai nyelv tanulása (sőt, már a kínai nyelv tanulásának fontolgatása is) és az IQ szint között van kimutatható összefüggés, ha az a népi Kínában történt. Ezért fontos, hogy az ember milyen közegben mozgott, mozog Kínában. Ha "beáll a sorba", előrehajol és hagyja, hogy mossák az agyát, akkor azért nálam mínuszpontokat kap. Gerinctelen, megalkuvó dolog feladni a nyugati szabadságeszméket egy amúgy is halott nyelvért (szerintem). Ha valaki Taiwan-on tanult kínait, az nem oszt, nem szoroz, se plusz, se mínusz pontot ezért nem kap, mert amennyi haszna van annak, hogy el tud olvasni egy újságot kínaiul, kb ugyanannyit veszít agyilag, ha ezt ténylegesen meg is teszi (olyannyira kevés lényeges információ található kínai nyelven írt sajtótermékekben Kínában, sőt, bizonyos mennyiség fölött egyszerűen ártalmas, lásd fő propagandaorgánumok). Ha a jobb minőségű kínai forrásokat olvasná, azaz a Kína határain kívül, már szabadon élők sorait, azzal nem árt magának, de mivel ezeknek a 90%-a angolból lett visszafordítva, vagy egy már bevett nyugati gondolatnak a tükörképe kínaiul, tkp annyit nyer vele, amennyit a befektetett idővel elveszített, azaz nullszaldós, mindegy.

E=Kínai tapasztalat elfogultságának mércéje:
Képlet: E=(0.5x+0.8y+2x)/Tm, ahol x az max 2 évig tartó házasságban, y a max 7 évig tartó házasságban, x a 7 éven felül eltöltött házasságban eltöltött hónapok száma. Házasság alatt azt értem, ha az egyik fél magyar, a másik kínai.

Magyarázat: teljesen más dolog ("érzés") úgy kritizálni bármit is, hogy érdekünk fűződik hozzá vagy sem. Akinek a házastársa kínai, és komolyan gondolja, az feltehetőleg egy életre szövetséget kötött Kínával, akármilyen is legyen az ország. Durván hét évig szoktak tartani a házasságok, akkor újraköttetnek (ha bejött), vagy elválnak (ha nem). Ezért a fenti 7-es határ. A 2 év pedig a modern próbaidő, tapasztalatom szerint a friss, "hirtelen haragból elkövetett", romantikus házasságok kb 2 év után bomlanak fel.

Ezek után az összképlet így adódik:

G=T((H+V+0.8M)/3*(1-E))

Ez alapján össze lehet mérni két tapasztalat hierarchikus hovatartozását, azaz a józan ész törvényei szerint az alacsonyabb G pontszámú egyednek kéne a magasabb G pontszámútól tanulnia). Fenti képlet természetesen azt méri, hogy valakinek a Kína-tapasztalata KINEK lehet hasznos, feltéve, hogy a Föld nevű bolygón jelenleg hatályos törvényszerűségek uralkodnak :-) Pl olyan egyszerű tényeket, hogy a fejlett országokba irányul többnyire a fejlődőkből az emigráció, vagy hosszabb távon a magasabb GDP/capita országok élik túl az alacsonyabb GDP/capita-júakat, stb, ezeket mind axiómaként kezelünk. További kőkemény tényekhez ajánlom a következő svéd statisztikai forrást: www.gapminder.org. Azokra, akik nem racionális világnézettel szemlélik a világot, természetesen a képletek semmit nem mondanak (még ha ettől függetlenül vonatkoznak is rájuk).

Na most, arra lettem figyelmes, hogy a fenti képletet meghazudtolva sok magyar játssza a forgóajtós játékot, azaz később érkezett, nem is ért semmit és semmihez, de nem kér tanácsot. Ez eddig nem is lenne gond, ez csak darwinizmus, azaz "hulljon a férgese". De amikor a később jött, tapasztalatlanabb hangosan ordibálva, minősíthetetlen hangnemben próbálja túlkiabálni a nála tapasztaltabbakat, akkor van gond. Ez sajnos a magyar közéletben mindennapos jelenség, és bizony átgyűrűzik ez a Kínába vetődött magyarok többségére is: ahelyett, hogy a Nyugaton oly jól és olajozottan működő kultúrált viselkedést próbálnák magukra erőszakolni, elengedik a pórázt, és "hozzák a formájukat". Aztán amikor a kőkemény jogi falakba beverik a buksijukat, akkor csodálkoznak.

Na kérem, ez a mai magyar valóság, lehet szeretni, nem szeretni, ez ilyen. Egy ilyen savas, maró, lose-lose közegben kell az intelligensebb embereknek óvatosan navigálni, hogy a kecske is jól járjon, és a káposzta is megmaradjon: azaz a szólásszabadság elveit legmesszebbmenőkig figyelemben tartva mindenkinek megadasson a véleményének hangoztathatása: ugyanakkor azoknak, akik a fortyogó mocsárból kicsit üdülni szeretnének és tanulni, is megadathasson a minőségi információk beszerzésének a zavartalan lehetősége.

Konkrét példával illusztrálnám, hol is tartunk jelenleg, 2008-ban, megfelelő moderáció hiányában (viszont burjánzó cenzúra mellett). Akinek nem világos, mi a különbség moderáció és cenzúra között: a moderáció előre lefektetett, demokratikusan megválasztott szabályrendszer alapján a szabálynak nem megfelelő hozzászólásokat törli (példa erre a legtöbb nyugat-európai fórum, ahol mindenki szabadon írhat, de ha észlelhető, hogy az illető pusztán romboló szándékkal ír, akkor moderálják, ha viszont ugyanaz az illető nem romboló szándékkal ír, nem moderálják: azaz az elveké az utolsó szó, nem az embereké). A cenzúra egy központi, nem demokratikusan megválasztott szabályrendszer alapján bizonyos emberek hozzászólásait törli, attól függetlenül, hogy az adott hozzászólás a szabályrendszernek megfelel-e vagy sem, vagy bizonyos ideológiához kapcsolódó információkat töröl (példa erre a kínai Nagy Tűzfal, mely mögött cenzorok tízezrei önként és dalolva cenzúrázzák saját magukat és hasonszőrű embertársaikat, de van Kínában magyok által üzemeltetett site is, amely pontosan ugyanezt teszi).

Példa: egy itt konkrétabban meg nem nevezett kis érdekcsoport (lényegtelen is, hogy kikről van szó) a médiában a "first mover advantage"-et kihasználva megköpködött magának megfelelő súlyú piacrészesedést. Ennek a médiának az egyedurai (egy húron pendülő kis gittegylet, csoport) bevezették a cenzúrát (mely matematikailag igazolhatóan counterproductive). Na most, ezen cenzúrázott site-ok fenntartói a fentebb említett "magyar virtus"-t nem meghazudtolva, következetesen és kitartóan próbálnak mindenkit elhallgattatni (nem csak az ellenvéleményeket, hanem magukat az embereket is, hiszen erről szól a cenzúra), aki nem hajlandó bevenni azt a pár maszlagot, amit ők mondanak. Többek között ezért is van az, hogy a magas G értékű emberek közül kevesen vannak ott, pontosabban fordítva is igaz a logika: ha valakit annyira nem zavar az arcátlan cenzúra, hogy nem derogál neki abba a klubba tartozni, a G értéke azonnal csökken.

Legvégül egy konkrét példa, hogy miért szánalmas, veszélyes, stb ez a magyar virtusos klikkesesdi: ez a bizonyos maroknyi kis érdekcsoport éjt nappallá téve vadászik ártatlan magyarokra, akik vízum (kínai) után érdeklődnek. Ezek közül egyeseknek maguknak is hongkongi vízumuk van (ezen nincs mit csodálkozni), mégis következetesen tagadják publikus fórumokon, hogy Hong Kongban lehetne kínai vízumot csináltatni. A valóság az, hogy amióta Hong Kong létezik, az volt, van, és úgy néz ki még belátható ideig lesz is Kína kapuja, és ezt mindenki tudja a világban. Ennek sok oka van, gazdasági, történelmi, politikai, kultúrális, stb. Ezt az egyszerű információt ez a kis érdekcsoport megpróbálja szisztematikusan cáfolni, és azokat, akik ezt a tényt közlik, személyesen támadni. Azt hiszem mindenki leszűrheti magának a konzekvenciákat, hogy milyen szándék vezérelheti ezeket az embereket, hogy erre vetemedjenek: én inkább nem minősíteném.

Tehát ilyen "szép világban" élünk, ahol vagy irigységből, vagy tudatlanságból, vagy rosszindulatból, de kis klikkek, gittegyletek próbálnak tömegeket félreinformálni. Ebből a példából azt lehet leszűrni, hogy ha Kínával kapcsolatban valaki személyeskedik, akkor ott azonnal gyanút lehet fogni, hogy valami nem stimmel.

A G-piramis csúcsán akinek friss levegőre van szüksége, az itt megtalálhatja (vagy az azsianet-en, alias azsianet.com, de a .com-ot nem kell beírni, csak annyit, hogy azsianet, és ENTER, a .com-ot a legtöbb böngésző automatikusan mögébiggyeszti), ezt én személy szerint garantálom: sztoikus életfilozófiám alapja, hogy mindenki szabadnak született, és szabadként is van joga élni. Így nálunk cenzúra sosem lesz: ha valaki spammelni jön ide, azt kiszűrjük, de valós véleményeknek mindig is helye lesz: ezt nevezem én civilizációnak.

Természetesen ez a fórum is szabadon rendelkezésére áll azoknak, akik nem bírják abbahagyni a benoe-bashing játékot: ha van bármilyen rosszindulatú megjegyzésük, ezen a blogon welcome, welcome. Csak írják meg nyugodtan. Amennyiben van lényegi tartalmuk, majd válaszolok/unk rá, amennyiben csak "szemetelés", majd letörölgetjük (ha a többség úgy gondolja).

Tehát ennyit arról, hogy milyen közegben dolgozunk, és milyen keretben kell elképzelni a kínai magyar valóságot. Nem rosszabb, nem is jobb, mint amit a fenti ismertető alapján magyaroktól elvárna az ember. De akinek ennél jobbra van szüksége, nálunk megtalálja.

Ígéretem szerint tehát a következő blogbejegyzésben Kínát az eddigi pozitív és humoros szemszög melett kritikusan is szemügyre vesszük. Aki tudja, fűzzün hozzá megjegyzést, több szem többet lát alapon.

 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kina.blog.hu/api/trackback/id/tr28642193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mackensen 2008.09.02. 11:59:38

Szia!
Úgy jó, ha a Laj Csi blogját, meg a tiédet párhuzamosan olvasgatom. Érdekes lenne, ha kitöltenéd a képleteidet akár fiktív személyekre vonatkozóan. Lásd be, hogy a legtöbb olvasó nem fog leállni számolgatni:D

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.09.02. 12:53:28

Szia Mackensen. Persze, nem a konkret ertekek az erdekesek, hanem maguk a parameterek. Az, hogy mennyi mindent kell figyelembe venni akkor, amikor az ember felmeri a terepet, es eldontse, hogy o jogosult-e masoknak tanacsot adni, vagy inkabb hallgasson, figyeljen, es masoktol tanuljon. En eszerint szoktam eljarni.

Ez egyebkent szamolas nelkul is lezajlik a kis buksikban, zsigeri alapon kb igy:

"Szia, mi most erkeztunk a repterre, hu de meleg van."
"Ja, ez del. Meddig maradtok?"
"Ket hetet."
"Eloszor jartok errefele?"
"Mar voltunk haromszor, de mindig csak par napra. Most kicsit tobbet maradnank. S te?"
"En mar x (legyen ketto) eve itt elek."
"Hu, akkor biztos tudsz nekunk ebben-abban segiteni."
"Persze, szivesen."
"Nincs mit."

Ez volt a keplet leforditasa koznyelvre. Na ez az, amit paran elfelejtenek, es ez lesz belole:

"Szia! Most erkeztunk a repterre, ki tudsz jonni elenk?"
"Persze, szivesen. Meddig maradtok?"
"Egy hetet."
"Eloszor jartok errefele?"
"Nem, mar sokadszorra, van kinai cegunk, uzletelunk. S te?"
"Itt elek x eve."
"Es hogy birod?"
"(valahogy). Ha kell esetleg segitseg, rank itt elo magyarokra szamithatsz."
"A nem kell, koszi, mar mi is jol elboldogulunk, ismerjuk a terepet."
"Ja jol van akkor. Sok szerencset."

Ez a miniatur, "csira" valtozata annak, amikor az ember nem fedezi fel, hogy Kinat nem lehet "gyorsan" megismerni, egyszeruen IDO kell hozza. Nem lehet a forgoajton elobb kijonni, ha kesobb ment be az ember. Tehat Kinaval kapcsolatban MINDIG annak van igaza (altalaban), aki regebb ota tapossa, plusz a tobbi dimenzio, amit fentebb kifejtettem.

Ha az en konkret G ertekemre vagy kivancsi, elarulhatom, magas. Regota nyomom Kinat, mind vizszintes, mind fuggoleges dimenzioit melyen atlatom (tapasztalat), es mentalisan is allandoan edzettem, edzem magam, tehat nem hatott ram kartekonyan az ottani ignorancia, butasag.

A lenyeg abban van, hogy milyen parametereket kell figyelembe venni, es milyen szorzoval. Ha a konkret szamok erdekelnek, csinalok majd egy kis alkalmazast, amely ezt kiszamolja :-)

Egyebkent ha Laj-Csi hozna a formajat es torolgetne, amit oda irok, itt mindig megtalalhato lesz, egy kulon erre fenntartott blogbejegyzes alatt, hogy MIT cenzurazott ki (akit erdekel, kivancsisagbol).

benoe · http://nagyonjo.com 2008.09.02. 14:49:44

Na, úgy lett, ahogy jósoltam, megy a cenzúra (strucc-politika) keményen. Itt meg indul a Cenzúra gyűjtemény, meg lehet nézni, mit tartanak egyesek "veszélyesnek" a saját "vadászterületükön". Mondanom sem kell, innen semmi nem lesz kicenzúrázva... :-)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.09.02. 15:40:12

Ja, elfelejtettem mondani: a kicenzúrázott írásaim blogbejegyzését "csak tagoknak" tettem elérhetővé, de csak azon praktikus okokból, hogy ne itt éktelenkedjen az olvasnivalók között, hanem csak az olvasgassa, akit tényleg nagyon érdekel. Tehát ha valaki itt tag (amit bárki megtehet, nincs semmilyen megkötés), akkor látja azt a blogbejegyzést is, amúgy csak az összes többit. Remélem ez így praktikus, ha nem, szóljatok aztán változtatok rajta.

bogra 2008.09.10. 08:51:31

szia benoe! hol találom a "csak tagoknak" részt?

benoe 2008.09.10. 11:01:46

Szia "Bogra". Nincs kulon resz, de a mashonnan kicenzurazott irasaim kozul a jobbakat (amiket olvasasre erdemesnek talalok) itt "alul" lehet megtalalni, a legalso/legutolso/legregebbi bejegyzesben (mely viszont mindig friss, a datumaval ellentetben). Nos, ez a bejegyzes un. "csak tagoknak" elerheto, de nem itt kell tagnak lenni, hanem az index.hu-n hozza. Tehat ha be vagy jelentkezve az indapass-oddal, akkor elvileg latod, ha nem, akkor nem.

Nalam senki nincs tiltolistan (ellentetben mar, paranoid, cenzurazo blog-gazdakkal), tehat csak ennyit kell megtenni ahhoz, hogy lasd :-) Az ok pedig egyszeru: a kicenzurazott irasaim nem tartoznak szervesen ehhez a bloghoz, igy ne ronditsa el itt a kepet, azert tettem felig-meddig "lathatatlan"-ba. Nyilvan a legtobb olvaso index.hu tag is egyben, tehat "latja", de csak akkor, ha nagyon akarja.

RoFä 2008.10.31. 15:21:47

Beléptem, de nem találom a legutolsó bejegyzést. Lehetséges, hogy valamit rosszul csinálok?

tafinaf 2008.10.31. 15:52:01

Szia! Pontositsd, hogy mit keresel, es mit nem talalsz. En nem latok semmi hianyossagot, minden mukodik, ahogy a nagy konyvben meg van irva. Amugy welcome, es szolj hozza, szivesen olvassuk :-)

RoFä 2008.11.03. 23:33:50

Ezt nem találtam:

"Szia "Bogra". Nincs kulon resz, de a mashonnan kicenzurazott irasaim kozul a jobbakat (amiket olvasasre erdemesnek talalok) itt "alul" lehet megtalalni, a legalso/legutolso/legregebbi bejegyzesben (mely viszont mindig friss, a datumaval ellentetben)."

Egyébként hamarosan Kínába utazom, hosszú időre. Azért nézelődöm, művelődök. :)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.04. 00:19:52

Na de most mar remelem megtalaltad. Hisz itt van kicsivel feljebb :-) Sok bort, buzat, bekesseget a "hosszu ideju" tartozkodashoz Kinaban ;-) Itt van tévé is, ha lesz kedved küldhetsz be anyagokat (ha van hozzá kedved, jelezd, és adok neked szerkesztői logint, és elmondom hogyan működik (egyszerű).

RoFä 2008.11.21. 15:57:47

Esküszöm, nem látom még mindig. Mi a bejegyzés címe? Be vagyok lépve...

Hosszú idő alatt azt értem, hogy lényegesen hosszabb lesz, mint egy turistaút, két-két és fél év. A város Qingdao.

tafinaf 2008.11.22. 01:29:19

Hat tenyleg nem tudom mi lehet a gond, de megnyugtatlak, semmi lenyegesrol nem maradtal le. A lenyeges dolgok a bejegyzesekben vannak, azokat gondolom latod. Meg a hozzaszolasokat is :-)

Ket ev az "hosszu ido" (minden relativ), es keszulj fel arra, hogy ket ev utan meg fog valtozni a vilagkeped, es valoszinuleg tobb lesz az, mint ket ev. En harom evre irtam ala szerzodest, tiz+ lett belole. Szoval csak ovatosan, mert onnan nincs visszaut. De ha jol atgondoltad, es megis, akkor hajra :-)

Qingdao jopofa hely, bar (szerintem) messze nem a legjobb hely Kinaban. Szerintem jobban jarsz, ha HK-bol indulsz ki (delrol), es Qingdao-ba neha elmesz vitorlazni vagy szorakozni. Forditva nem feltetlenul mukodik a dolog :-) De ki tudja, hatha tudsz valamit, amit en nem, szoval csak nagy altalanossagban mondtam valamit...

RoFä 2008.11.22. 12:12:27

Nos, Qingdao az sajnos fix, oda szól a küldetés. (Aminek a részletei nem kifejezetten túldefiniáltak, és akkor még finom voltam). És valójában nem tudok semmit, csak amit innen-onnan összeszedtem. Fejest ugrok az örvénybe :)

Amit tudok, hogy az élhetőbb kínai városok közé sorolják (hetedik lett egy ilyen listán, talán mond valamit). Hogy relatíve szmogmentes, és tengerparti (ez nekem nagy plusz). Hogy sok európai vonása van, főleg német, és hogy rengeteg expat szaladgál (ez lehet jó és rossz is, ugye).

Alapvetően pénzt keresni/félretenni megyek, és hogy mi lesz a projekt végén, azt természetesen nem tudom. De mielőtt hazajönnék végleg, mindenképpen teszek egy nagyobb kört az országban, mert a munka mellett nem biztos, hogy lesz rá időm (haza is kell jönni néha, és az elviszi a szabadság nagy részét). A másik opció, hogy három hónap múlva bevert orral távozom. :)

Shanghai viszonylag közel van, és az nagyon érdekel, valami azt súgja, hogy eléggé nekem való hely. Pekingről nem hallottam túl sok jót... De persze a saját szememnek hiszek inkább.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.22. 18:08:52

Mondom, mindenhol lehet jol elni, csak toled fugg, tenyleg. Shanghai is tetszhet. Nekem is volt egy olyan idoszakom, amikor pl Shanghai tetszett (1992-ben), de azota bejartam majdnem egesz Kinat, es minden varost a helyere tettem (tortenelmileg, kulturalisan, nyelvileg, gazdasagilag, stb). En masoknak Del-Kinat ajanlgatom (bar feleslegesen, mert maga a regio is "kinalja magat", elegge egyertelmu az emberek tobbsegenek, hogy ott kell megtelepedni), de ettol fuggetlenul (vagy neha pont ezert) jelentos szamu "kulfoldi" megy mindenhova, mennek Pekingbe is, Shanghai-ba is, meg ezer mas helyre.

A jo hir az, hogy teljesen mindegy, hova mesz. A kinaiak szamara mi kb annyit jelentunk, mint egy hangyafos az elefant hatan (vagy egy plankton a balna uszonyan). Qrvara nem erdekli oket, hany magyar es hova megy, leszarjak magasrol. Tehat barhol probalkozhathatsz, megszivatnak igy is, ugy is, kerdes csak az, szeretsz-e szivni :-) Elotte nezd meg, mit szerencsetlenkedtek elotted a tobbi magyarok, epp hol mit csesznek el, szorjak a penzt, hisznek (inkabb templomba mennenek ennyi hittel), remenykednek (hogy majd jobb lesz), meg egyeb marhasagok.

Vannak jol bevett modszerek, ahogyan a kinai uzletvitel rizikojat lehet minimalizalni, de ha vegig akarsz menni a learning curve minden allomasan, probalj ki uj dolgokat.

Shanghai speciel nalam pont a vicc kategoria, szoval azt nem tudom neked miert lenne "neked valo hely", de hat nem ismerlek, lehet, hogy tenyleg neked valo. En csak nevetek a shanghai-i oruleten, mert igazabol HK-ra akar hasonlitani, de mindig megreked feluton, kozelebe nem er HK-nak. Nagyon igyekeznek, nagyon fennhordjak az orrukat a shanghai-iak, de nincs mire. Ugyanolyan komcsi diktatura, mint a kozvetlenul Peking ala tartozo osszes nagyvaros. Sot, meg komcsibb, mert a Peking-Shanghai vonalon erosen osszefonodtak a hatalmi szalak. Ha az ilyen korrupt rendszerek neked tetszenek, akkor jo lesz, de ha neked egy NY, Tokyo, Paris, Hong Kong a standard, akkor Shanghai az "erdekes probalkozas" szintjen lesz.

Szabad valutavaltas nuku, sajtoszabadsag nuku, mozgasszabadsag nuku, a tobbit meg el tudod kepzelni. Ehhez jon egy hatalmas ARC, shanghai-iak fel-ala jarkalnak olyan arccal, mintha ok lennenek a kisisten, a Buddha, a Faraoh, amit akarsz. Ugy neznek minden nem-shanghai-ira, mint egy darab szarra (jobb esetben), rosszabb esetben levesznek es kirohognek (magukban). A kajaik edesek (cukrosak), es imadjak a penzt szorni (ott lehet a legtobb divat termeket eladni, mert a sznob shanghai-i minden markas(nak tuno) vacakot megvesz, mert mutatni akarja, hogy VAN PENZE.

Azt, hogy mire fol van ekkora arcuk, csak talalgatni lehet, hacsak nem arra, hogy oket (is) dugta a nyugat kemenyen jo hosszu ideig (lasd Bund es rakas nyugati befektetesek). Az, hogy konkretan arra hogyan/miert lehet buszke valaki, hogy szet tudja tenni a labat, es konnyu megdugni, szamomra rejtely, de nyilvan van, aki mar ebben a kutatasban elorebb jar.

Ha mar Qingdao-ban leszel, a vitorlazast javaslom, arra Kinaban talan az a legjobb hely.

Mackensen 2008.11.22. 21:35:33

Nyugi, nem lehet olyan borzalmas. De ha mégis akkor egy kis útravaló:)

www.youtube.com/watch?v=WlBiLNN1NhQ

RoFä 2008.11.23. 12:11:37

Nem, nem csípem a diktatúrákat, úgyhogy vissza kell majd venni a nagy számból, nehogy probléma legyen.

Alapvetően nem üzletelni megyek, tanácsadói jellegű munka. De majd meglátjuk. Az anyacég remélhetőleg segít majd, hogy a szívásfaktor ne legyen túl magas a mindennapi életben. A kínaiakkal együtt dolgozni, az pedig biztos tartogat meglepetéseket.

Shanghai? Tudom, hogy rongyrázós, sznob és megalomán hely, tudok a kisebbrendűségi komplexusukról is... Nem fogok ott élni, de közel van, és tervezem átmenni mondjuk kéthavonta egy hétvégére. (Vagy nem. Lehet hogy első látásra megutálom). Külföldön eddig Lyonban éltem egy évet, tehát vegyük úgy, hogy nulla a tapasztalat :)

HK nekem messze lesz, de Qingdaoban a Xianggang Road-on dolgozom, úgyhogy legalább a nevét megtanulom kiejteni, ha repülőjegyet szeretnék kérni oda...

RoFä 2008.11.23. 12:14:00

Tényleg: 1997 óta Hong Kong mennyire változott meg? Mennyire "ette be" magát oda a Rendszer? Vagy békén hagyják őket többé-kevésbé, cserébe termelik a lét?

tafinaf · http://nagyonjo.com 2008.11.23. 22:52:34

Vazze, Lyon? Ot perce erkeztunk meg onnan az asszonnyal, ott vacsiztunk. Jo hely :-) De most itt is elkezdett esni a ho, hideg kemeny szel fuj, ilyenkor mindenki vissza a lukaba, aztan ennek megfeleloen kihalt volt a varos. Azert csinaltam par kepet, jovo heten a tobbivel egyutt felnyomom ide (aztan adok hozza linket). Csak, hogy nosztalgiazhass kicsit Lyonhoz ;-)

Nekem is voltak/vannak/lesznek kellemes meglepeteseim Shanghai-ban, meg aztan tudod, okos ember mindenhol feltalalja magat, csak ha nem muszaj, en nem szoktam arrafele jarni (nem vagyok mazochista). Ha kell menni, nagy sohajtassal bebujok a szkafanderbe es letudom a dolgot, de nehezen tudom elkepzelni, hogy ott eljunk az asszonnyal huzamosabb ideig. A barozas, sznobkodas es ertelmetlen baromsagokrol valo hosszas dumalas teljesen eltajolt helyiekkel (meg a szivas) mifelenk a luzer kategoria, ki van ikszelve. Viszont megertem, ha Shandong-ba kuld valaki, akkor geografiailag sarokba vagy szoritva. Nem tudok tanacsot adni sajna, de biztos van itt okos ember, aki majd mond valami hasznosat is (tolem csak azt hallhatod, hogy irany del).

HK (nem) sokat valtozott. Az angolnyelvu feliratokat sok helyen (foleg kozepuleteken) lecsereltek kinaira, kituztek par helyre kinai zaszlokat, kineveztek a hongkongiak megkerdezese nelkul (nesze neked demokracia) par fickot "uralkodonak", es bar meztelen a kiraly, de ugy csinalnak, mintha ok iranyitanak a varost. A hongkongiak persze fityiszt mutatnak Pekingnek, szoval elegge faramuci helyzet van. 1997 elott akinek volt esze, mar reg kimentette az osszes vagyonat Svajcba, Kanadaba, USA-ba. Aztan 1997 ota ovatosan probalkoznak, mindig ugy, hogy ha Peking rosszat lep, azonnal legyen hova menni, es veszteseg nelkul. A hongkongiakrol sok rosszat lehet mondani, de azt nem, hogy lassuak ;-) Tobbet tudnak Pekingrol, mint Peking maga (hja, lasd egyeb iromanyaim a szolasszabadsag elonyeirol).

HK-ban ha ugyes vagy, eszre sem fogod venni, hogy Peking kozben ugy csinal, mintha az ove lenne a terulet. Praktikusan az egvilagon semmi valtozast nem fogsz eszrevenni (hala Istennek), tovabbra is kulon orszaghivoszama van HK-nak (+852), kulon valutaja (HKD), kulon utlevele (HK SAR, es a BNO-t is elfogadjak meg termeszetesen mindenhol), es az Interneten is barhol orszagot kell megadjal, HK rendesen orszagkent van feltuntetve, ahogy kell (Taiwan is, termeszetesen). Tehat a praktikum szintjen semmi gond, minden a regi mederben, gazdasag is megyeget, es tovabbra is a HK a kutyus, Peking a farok, es ebben a sorrendben csovaljak egymast.

Ettol fuggetlenul vannak aggaszto trendek, sajnos. Az egyik az angol romlasa. Egyre kevesebben es egyre rosszabbul beszelnek angolul. A mandarin kurzusokat ugyan nyomjak, de botranyosan beszelik a hongkongiak, jobban jarjak, ha leirjak, amit akarnak, vagy angol tolmacsot szereznek, ha nepi kinaival akarnak beszelni. A masik aggaszto trend az, hogy egyre tobb hongkongi menekul BARHOVA (azaz keresnek letelepedesi, emigracios csatornakat). Ha megkerded, miert, az ok altalaban az, hogy felnek a jovotol, nem biznak Pekingben, es ugy latjak, amint letelik az 50 (most mar csak 39) ev, vagy meg azelott is, Peking kepes lenne belepiszkitani a jatekukba. Ez a panikhangulat sajnos semmivel sem jobb/rosszabb, mint 1997 elott... Latjak, hogy ugyan egyelore jol szorongatjak Peking golyoit, tehat nyugi van, de Pekinget (a Nyugat osszes tobbi strategajahoz hasonloan) kiszamithatatlan, irracionalis, logikatlan es legfokebb erkolcstelen valtozonak tekintik, tehat semmi jot nem varnak abbol az iranybol. Egyetlen hongkongi sem hiszi, hogy Pekinget ketvallra lehet kenyszeriteni pusztan gazdasagi, politikai, stb nyomassal. Igy hat mentik, ami mentheto.

Ez mindketto kicsit borussa teszi a hongkongi legkort (sajnos), marmint, hogy nem beszelnek mar rendesen angolul, es menekulnek, amerre latnak; de kerdes, milyen celbol akarsz TE HK-ba jonni latogatni. Ha csak turistaskodni, bevasarolni, "agyat frissiteni" (itt szabad a net, szolas- es sajtoszabadsag van, mozgasszabadsag is, stb, tehat nagyon jol fogod erezni magad mar par het Shandong (vagy barhol nepi Kina) utan is, nagyokat es melyeket lelegezhetsz majd a konkretan es atvitt ertelemben is tiszta levegobol. Ha le is akarsz majd telepedni, akkor erdemes figyelembe venni, hogy furtokben menekulnek az emberek, mert az oktatas szinvonala megy lefele (gyerekeit az ember szeretne kulturalt helyen felnevelni), a letbiztonsagot meg egy pekingi stilusu vezetestol csak seggnyalassal lehet biztositani, abban meg a hongkongiak nem tul jok, az angolok elkenyeztettek oket a parlamentarizmussal.

Amugy jol latod, hogy "beken hagyjak oket... cserebe termelik a let", csak a "cserebe" nem stimmel, mert a hongkongiak NEM Pekingnek termelik a let, hanem maguknak (meg az osszes nyugati befektetonek). Kb ugy kell elkepzelni, mint amikor a cicamica pofozgatja a kepernyot, amint egy virtualis pok maszkal. Neki teljesen ugy tunik, az a pok az OVE, o azt most lecsaphatja, persze a programozo tudja, hogy az csak egy pok LATVANYA, azt a cica sosem fogja a markaba fogni. Kb ez van HK-ban is, kulso szemlelo jol elszorakozik rajta, a pok is, csak a cica lesz egyre idegesebb. Es kerdes, mikor borul ki a bili. Hat kb ez van...

nenszi 2009.02.10. 10:30:43

Hello, en uj vagyok itt. Az azsia.net-en mondta valaki, hogy itt is vannak Kinaban elo magyarok. Ki ez a Guczo? Es ki az a Benoe? Azt irta, hogy nenszi=benoe, es torolve. Nem ertem, de ma nem tudtam belepni.

Erdekes amit tafinaf ir a magyarokrol. A ferjem sem szereti a magyarokat (engem kiveve, szerencsere), szerinte mind nagyon irigy. Ez a Guczo megsertodott? O ott a fonok? Remelem nem lesz innen is kitiltva, mert ilyet mertem mondani :-)

Van meg mas forum is, ahol Kinaban elo magyarok vannak? Elore is koszonok minden infot.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.02.10. 11:19:45

Szia nenszi! A Guczo az az azsia.net cenzora. Ha eddig nem tudtad volna, az azsia.net egy cenzurazott site, Shanghaiban el a karbantartoja. Van egy parfos csapat, aki mindenkit cenzuraz, aki oket barmilyen formaban kritizalni meri. (Ha ezt a blogot nem kozvetlenul nyitod meg, hanem az azsianet.com-on keresztul, akkor felul balrol a negyedik link mutat oda, a neve nemes egyszeruseggel "Gittegylet", es most mar talan megerted, miert.)

A benoe=tafinaf, az en vagyok. Olvastam a hozzaszolasaidat, en is regen Kinaban elek, bar nem olyan reg, mint te, csak 1997 ota. Ez az azsia.net csapat eleg paranoias, beteg, ha gondolod nezegess be oda neha, de mint lathatod, nem tul baratsagos csapat. Epp ezert csinaltam az azsianet.com-ot, ahol nagyjabol ugyanazokat a hireket talalod meg, csak azzal a kulonbseggel, hogy BARKI irhat BARMIT (spam-et kiveve), nincs cenzura, nem torlunk le semmit. Tehat ha esetleg maskepp gondolsz valamit, nyugodtan leirhatod, nem kell felni. Lattam a forumos irasaidat, orulok, hogy te is az intelligensebb emberek koze tartozol, es rajottel, hogy a kinai nyelvet hogyan/miert kell/lehet tanulni.

Ez a tema viszont ott ideget erint (nyilvan ezt nem tudhattad elore), ugyanis par szerencsetlen a rossz lora tett, hosszu evekig tanult kinaiul, es most ketsegbeesetten probal belole penzt csinalni, de teljesen haszontalanul. En ezt mar regebben kielemeztem, hogy miert, ha itt korbenezel, talalsz rola eleg anyagot.

Vedd ugy, hogy az azsia.net olvaso/irokozonsege a 60-110 kozotti IQ kategoria, itt pedig inkabb azok irnak/olvasnak, akik 110 folott vannak (hatar a csillagos eg). Welcome!

Egyebkent a legujabb bejegyzesben Guczo odairta a telefonszamat (+8613901637631), ha gondolod hivd fel, es kerdezd meg, miert gorombaskodik veled. En a helyedben egyszeruen ignoralnam az egesz bandat, de te tudod. En mar 1997 ota nem tudok veluk megutni egy ertelmes hangnemet, kicsit idegbetegnek tunnek, de mondom nezd at az eddigi hireiket (bulvar, gyenge minosegu, cenzurazott hirek tobbnyire, meg a kinai CRI (china radio international)-tol is ideznek, meg a China Daily-tol is, ebbol lehet latni, kb hol a szinvonal), meg a hozza ki-nem-cenzurazott megjegyzeseket (csak Kina segget lehet ott nyalni, ha barmi rosszat mersz irni, azonnal torlik). Ha nem hiszed, probald ki. De szerintem csak az idodet vesztegeted ott.

Kicsit megertem a gyereket, mert volt olyan buta, hogy vakon megbizzon a kinai allamban, es Kinaban host-ol egy csomo dolgot. Tehat nyilvan szorongatjak a tokeit, mert ha kritizalni meri a kinai allamot, akkor ugrik a cege, ugranak a kliensei, ugrik az egesz egzisztenciaja. Lehet sajnalni a fickot, de vegulis szabad emberkent ment Kinaba, senki nem kenyszeritette arra, amit csinal, sajat szabad dontese volt... tehat nem kell sajnalni. Aki marha, egyen szenat. Most cenzurazhatja az azsia.net-et addig, amig at nem helyezi valahova kulfoldre, ahol szolasszabadsag van. Apropo az azsianet.com termeszetesen nem Kinaban van host-olva, en kicsit jobban ismerem a kinai rendszert, mint Guczo elvtars.

Na, jo szorakozast nenszi. Ha legkozelebb Macau-n jarok, szivesen talalkozhatunk is :-)

mackensen 2009.02.11. 15:48:27

Ha figyeli még valaki. Laj Csi, megint elkezdett irogatni. Tudtam én, hogy nem bírja sokáig és valami megint felpiszálja a csőrét:D
Vajon nálam van baj, vagy ti sem tudtok kommenteket írni?

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.02.11. 16:09:45

Figyeljuk, persze. Ott van a link az azsianet.com oldal tetejen, ugy hivjak, hogy Propaganda :-) Igen, irni ir, de tovabbra sem valtoztatta meg a beallitast, miszerint kommenteknek helye nincs. Ha emlekszel, az volt az utolso elotti huzasa, hogy nem engedelyezte a kommentezest, aztan azzal bucsuzott, hogy neki ebbol elege van. Aztan persze, hogy nem volt. Ez termeszetes.

Na de! Mivel ott nem lehet kommentelni, az erdekesebb (=bicskanyitogatobb) irasait megtalalhatod nalam, az azsianeten is, es nalam termeszetesen MINDENKI hozzaszolhat. Tovabbi ujitas, hogy par cikket most mar bejelentkezes nelkul is olvashatova tettem.

mackensen 2009.02.11. 18:46:34

Annyira nem fontos. Megint őssze-vissza csapong a témák közt és apróságokkal cukkolja magát.
Amúgy, te is elég csendben vagy az utóbbi időben. Semmi új írás. Csak nem gyűrűzött be oda is a gazdajági válság:)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.02.11. 19:48:23

Nem nem. Válság ugyan van, de nem jellemző. Igazából az a gond, hogy mint láthatod, MINDENHOL leült a Kína téma. Sehol senki nem ír semmit. Nincs is miről, azt hiszem... Kína ugyanúgy szopik válságügyileg, mint bármelyik másik ország. Nincs sok érdekesség... ami van, azt felteszem az azsianetre.

Ide akkor írnék, ha volna valami egetrengető, Kínával, magyarokkal, vagy a kettő kapcsolatával kapcsolatos (de szép kifejezés) történés. De nincs. Minden megy a maga medrében, semmi nem történik.

Laj-csi szerintem orvosi eset, de igaz ez sajnos elég sok magyarra, aki nem vigyázott magára, és agymosták Kínában. Vigyázni kell :-)

mackensen 2009.02.12. 08:37:22

Az agymosásrol jutott eszembe ez a filmecske. Amerikai hadifoglyok, akik a Kínában maradtak a kóreai háború után.

www.youtube.com/watch?v=mLID2gUH0_Q

(5 részre van bontva)

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.02.12. 17:26:17

Hu, azert ez durva. Nem csodalkozom nagyon. Regota latom, hogyan dugjak a fejuket a homokba a helyiek sok helyen. Survival of the fittest, igaz? :-) Darwin nagy ember volt...

tafinaf · http://nagyonjo.com 2009.02.13. 00:33:59

Mas: ugy latom kis buzgo tabor tamogatja a szabad eszmeket manapsag, de elegge sportszerutlen eszkozokkel. Nem tudom ki szorakozik azzal, hogy mas neveben irogat (pl "benoe" nev alol par irast lattam, amit nem en irtam), de olegge gyerekes jatek. Le kene vele allni... Valamint eszrevettem, hogy a szabadsag nevtelen tamogatoi probaljak az azsia.net cenzorat provokalni. Az addig oke, hogy az egy cenzurazott site, es az is oke, hogy ez igy nem helyes. De a gazdajat idegesiteni nem konstruktiv megoldas. A szerencsetlen teljesen paranoias lett, mar mindenki mogott "benoe"-t lat. Tessek hasznalni ezt a forumot, vagy az azsianet.com-ot, azert csinaltam oket. Akinek tetszik az azsia.net, puszipajtaskodjon ott, akinek meg nem, probalja meg nalunk. Tessek mar felnoni, abbahagyni a cirkuszt, hisztit, es felnottkent tarsalogni az interneten. Ha barki Netikett-telen irasokat ir a nevemben, az nem en vagyok. Ne jarassuk mar le a szabad vilagot, "elvtarsak" :-)

mackensen 2009.02.15. 20:41:25

A hírnév már csak ezzel jár :D
süti beállítások módosítása